Franse keuken

Bourgondisch kerstmenu van Alain Caron

Zin in een kerst met de Franse kok Alain Caron? Dat kan. Maak dit jaar dit exclusieve drie-gangen Frans kerstdiner met klassiekers uit de Franse keuken. Recepten zijn afkomstig van Alain Caron en z’n twee zoons Tom en David. Samen schreven ze het kookboek La Table de Caron. Afgelopen week heb ik 3 recepten hieruit gepubliceerd. En samen vormt dit een prachtig Bourgondisch kerstmenu. Bon appétit! 

Frans kerstdiner van Alain Caron (4 personen)
Vitello Tonnato op z’n Frans
Kabeljauwhaas met risotto en saus van vadouvan
Cappucino met mousse au chocola
Finanaciers of madeleines bij de koffie

Welke wijn drink je bij dit Frans kerstdiner van Alain?

Natuurlijk wil je tijdens je kerstdiner bijpassende wijnen schenken, uiteraard Franse! Bekijk het wijnadvies bij elk recept, en bestel de wijn op tijd.

VOORGERECHT
Vitello tonnato op z’n Frans 

Het Italiaanse recept van vitello tonnato ken je waarschijnlijk wel: plakjes koude kalfsfricandeau met een tonijnmayonaise. Alain en consorte maken er een Franse versie van met een crème van sardines. Voor kleur en smaak voegen ze flinterdunne plakjes rode biet en gefrituurde kappertjes toe. Zo wordt dit een 2.0 versie, lekkerder dan de Italiaanse klassieker. Zo gemaakt!

Vitello Tonnato met bietjes uit het kookboek La Table de Caron van Alain Caron
Vitello Tonnato op z’n Frans

HOOFDGERECHT
Kabeljauwhaas met risotto en saus van vadouvan

Als hoofdgerecht komt deze gebakken kabeljauw met risotto op tafel. Spectaculaire zwarte risotto die je maakt met inktvis-inkt. Erbij een zeer romige saus van vadouvan, een Indiase zoete kerrie. Als klap op de vuurpijl gemarineerde knapperige bloemkool. Liefst paarse voor het mooie effect op het bord. Weergaloos lekker!

Kabeljauw met bloemkool en saus van vadouvan uit het kookboek La Table de Caron van Alain Caron
Kabeljauwhaas op zwarte risotto en een saus van vadouvan

DESSERT
Cappuccino met mousse au chocolat

Tot slot een simpel te maken dessert: mousse au chocolat. Maar dan eentje met een twist. Alain voegt er espresso koffie aan toe. En zo’n topping van stijfgeslagen room lijkt het op een cappuccino. Wel op tijd beginnen, want de mousse heeft een paar uurtjes nodig om op te stijven.

Chocolademousse of mousse au chocolat met koffie uit het kookboek La Table de Caron van Alain Caron
Mousse au chocolat met espresso

BIJ DE KOFFIE
Financiers; een Frans amandelcakeje

Friandises (=snoeperijtje) bij de koffie; dat hoort erbij met de Kerst. Maar maak dan zelf deze overheerlijke Financiers (of madeleines), een hapklaar amandelcakeje. Zo waanzinnig lekker. Een klassieker uit de Franse keuken. Die koop je nergens, die moet je zelf bakken. En laat dat nou helemaal niet moeilijk zijn!!!

Financiers; frans amandelcakeje uit het kookboek Patisserie van de bakker van Issa Niemeijer
Financiers; een heerlijk mini-amandelcakeje

 

BEWAAR DIT FRANSE KERSTMENU OP PINTEREST!

Wil je dit kerstmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Kerstmenu van Alain Caron en z'n twee zoons David en Tom. Bourgondisch Frans kerstdiner dat bestaat uit vitello tonnato, kabeljauwhaas met risotto en chocolademousse. Weergaloos lekker. #franse keuken #kerstdiner #kerstmenu #makkelijkkerstmenu

Het kookboek La Table de Caron

Prachtig kookboek van de familie Caron. Boordevol bistrorecepten, zoals oeufs dus mayonaise, boeuf bourguignon of bouillabaisse. Met dit boek heb je alles in huis om te dineren zoals de familie Caron doet.

Bestellen kun je hier:

Cover La Table de CaronTitel: La Table de Caron
Auteur: Alain Caron
Uitgever: Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN: 978 90 488 5806 4
Prijs: 33,99 euro

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *