Voor het weekend

Financiers: hapklaar amandelcakeje uit Frankrijk

Weleens gehoord van een zogenaamde ‘Financier’? Maar misschien ken je wel Madeleines? In ieder geval zijn het allebei Franse klassiekers, allebei eenpersoons-cakejes met een zachte amandelsmaak. Qua smaak lijken ze heel erg op elkaar. Maar toch is er verschil! Wat? Lees hieronder verder.

Anyway: simpel om te maken, onweerstaanbaar en onwijs lekker. Mijn favoriete friandise (vertaald: snoeperijtje) aan het eind van een (kerst)diner bij een kopje espresso. Hiervoor kun je mij ’s nachts wakker maken!

Issa Niemeijer-Brown, ambachtelijke bakker in Amsterdam
Issa Niemeijer-Brown, ambachtelijke bakker in Amsterdam

Dit recept van financiers is afkomstig uit het nieuwe kookboek van Issa Niemeijer-Brown: Patisserie van de bakker. Hij heeft een brood- en patisseriewinkel in hartje Amsterdam (Korte Nieuwendijk): Gebr. Niemeijer, een ambachtelijke Franse bakkerij. Enorm populaire zaak, zeker nadat hij afgelopen jaar (2021) werd aangewezen als de bakker van de beste croissants van Amsterdam door Het Parool en Elle Eten. Ze zijn gespecialiseerd in prachtig brood en andere Franse taartjes, zoals ook deze financiers.

Wat is het verschil tussen een Financier en een Madeleine?

Financiers danken hun naam naar verluidt aan bankiers en beurshandelaren die deze hapklare cakejes graag als tussendoortje aten, vertelt Issa in zijn boek. Maar ik ben even verder gaan zoeken. En zo kwam ik op de volgende verschillen.

Ten eerste is het beslag anders. Een madeleine wordt gemaakt van hele eieren die eerst worden luchtig geklopt met de suiker. Daarna gaat het bloemmengsel erdoor. Voor financiers gebruik je beurre noisette en alléén het eiwit van de eieren. Ook wordt alles in één keer gemengd. Eigenlijk nog makkelijker.

Ander groot verschil is de vorm. Een mandeleine bak je in een mandeleine-vorm (soort schelpjes), een financier bak je als een klein taartje.

Qua smaak lijken ze op elkaar. Alleen de financier is krokanter aan de buitenzijde en rijker van smaak.

Benieuwd naar een recept voor Madeleines? Dit is mijn perfecte recept.

Financiers; frans amandelcakeje uit het kookboek Patisserie van de bakker van Issa Niemeijer

Finaniers: hapklaar amandelcakeje uit Frankrijk

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 8 uur
Financiers zijn Franse amandelcakejes; krokant van buiten en zacht en rul van binnen. Onweerstaanbaar lekker!
Aantal 16 stuks

Ingredienten
 

  • 125 gram boter
  • 90 gram patisseriebloem Zeeuwse bloem
  • 3/4 theelepel bakpoeder
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 110 gram fijngemalen amandel of amandelmeel
  • mespuntje zout
  • 200 gram eiwit*

Extra nodig

  • 16 kleine bakvormpjes of muffinvorm

Bereiding
 

  • Maak eerst een zogenaamde beurre noisette! Verhit hiervoor in een steelpan de boter tot het punt dat de eiwitten in de boter beginnen te kleuren, zo ontstaat een nootachtige smaak (noisette). Eerst is de boter lange tijd lichtgelig van kleur, vervolgens wordt de boter iets donkerder. Dan moet je erbij blijven en goed opletten. Roer de boter niet te veel door. Daar gaat het namelijk van schuimen wat het moeilijk maakt om te zien hoever je bent. Giet de hete boter direct uit de pan in een (hittebestendige) kom zodat de boter niet aanbrandt. Na het verhitten moet je de boter laten afkoelen (niet in de koelkast) voordat je het beslag maakt. Maak de boter dus een tijdje van tevoren. Hij moet nog wel vloeibaar zijn.
  • Daarna maak je het beslag. Weeg de bloem af in een mengkom. Zeef het bakpoeder door de bloem en meng kort. Voeg vervolgens basterdsuiker, amandelmeel en zout toe en meng alles goed met een garde.
  • Voeg het eiwit in één keer toe en klop kort met de garde totdat alles opnieuw gemengd is. Voeg nu de beurre noisette toe, schraap goed uit zodat je alle beetjes ‘geroosterd’ eiwit goed meeneemt. Zodra alles goed gemengd is doe je het beslag in een bakje met deksel en zet je het voor ten minste één nacht in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor tot 250℃ en vet de bakvormpjes in. Verdeel het beslag met twee eetlepels gelijkelijk over de bakvormpjes, steeds zo’n 40 tot 45 gram. Bak 9 tot 12 minuten, tot ze goudbruin en donker zijn, net niet verbrand langs de randen.

Op https://www.gebroedersniemeijer.nl/en/blog#recipe-financiers kan je ook een filmpje van het complete recept zien!

Kant-en-klaar eiwit!

  • In dit recept gebruik je 200 gram eiwit. Dit is ongeveer het eiwit van 6 eieren. Maar je kan in sommige supermarkten ook kant-en-klaar vloeibaar eiwit kopen van het merk Two Chicks.

Waar koop je de lekkerste Financiers in Parijs?

Heb je geen zin om ze zelf te bakken, dan ben je in Amsterdam bij bakker Niemeijer op de Korte Nieuwendijk aan het goede adres. Maar in Frankrijk, met name in Parijs, zijn ook heel wat goede adressen te vinden voor dit Frans amandelcakeje. Na wat speuren en navragen kom ik tot het volgende lijstje van de beste patissiers.

  • Patisserie Yann Couvreur
  • Maison Kayser
  • Helmut New Cake
  • Carl Marletti
  • Stohrer
  • Liberté

En wil je misschien weten waar je moet gaan eten in Parijs. Hier vind je een lijstje met de leukste restaurants.

 

Het kookboek Patisserie van de bakker

Na het grote succes van Een boek over brood komt Issa Niemeijer-Brown nu met een boek over patisserie. Patisserie staat vaak voor precisie en verfijning, een vak dat niet zomaar voor iedereen is weggelegd. Issa laat in Patisserie van de bakker zien dat er ook een andere patisserie is, waarbij eenvoud en smaak samengaan. Een boek gevuld met uitgebreide basisrecepten uit de Franse keuken. Alles wordt stap voor stap uitgelegd, zodat er niet fout kan gaan.

Afkomstig uit een familie met Franse en Italiaanse banden, groeide Issa Niemeijer-Brown op in een traditie van thuisbakken en waardering voor kwaliteit en eenvoud. Hij koos voor het bakkersvak nadat hij eerst cum laude afstudeerde als socioloog aan de UvA. Zijn boek Een boek over brood is inmiddels toe aan een vierde druk en verscheen meteen op de nationale bestsellerlijsten. Het werd door Trouw getipt als het beste kookboek van het jaar.

Bestellen kun je hier:

Cover Patisserie van de bakkerTitel : Patisserie van de bakker
Auteur : Issa Niemeijer-Brown
Uitgever : Uitgeverij Brandt
ISBN :  978 94 93095 66 3
Prijs : € 30,-

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept