Kerst dessert

Mousse au chocolat à la Alain Caron

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Mousse au chocolat is een ware Franse klassieker! Uiteraard een dessert uit het vaste repertoire van de Franse tv-kok Alain Caron; dat kan niet missen. Maar in zijn nieuw uitgekomen kookboek La Table de Caron, dat hij samen met z’n twee zoons David en Tom heeft gemaakt, staat een goddelijke variatie (tenminste als je van koffie houdt). Alain voegt er namelijk espresso aan toe. Dat maakt dit simpel te maken (kerst) dessert nog aantrekkelijker. 

Helemaal simpel om te maken is deze gewone chocolade mousse (zie hier het basisrecept). Deze mousse wordt alleen met stijfgeslagen eiwit gemaakt, dus je hoeft de eidooiers niet au bain marie te laten binden. Een chocolademousse voor dummy’s.

Welke wijn bij mousse au chocolat met koffie?

Kies voor de klassieke combinatie met een Banyuls uit de Languedoc-Roussillon. Deze rode ‘vin doux naturel’  combineert uitstekend met allerlei chocolade-desserts. Een ‘match made in heaven’ voor de echte chocolade-liefhebber.

Chocolademousse of mousse au chocolat met koffie uit het kookboek La Table de Caron van Alain Caron
Cappuccino van mousse au chocolat
Voorbereiding: 20 min
Bereiding: 2 uur
Mousse au chocolat, net even anders. Sterke espresso zorgt voor een extra kick. Dat maakt hem nog aantrekkelijker.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 250 ml slagroom
  • 70 gram suiker
  • 100 gram pure chocolade 70%, in stukken
  • 50 ml sterke espresso
  • 2 eieren
  • 1 theelepel cacaopoeder

Extra nodig

  • mixer

Bereiding
 

  • Klop de slagroom met 1 eetlepel suiker lobbig.
  • Smelt de chocolade au bain-marie. Roer de espresso erdoor.
  • Klop in een aparte kom au bain-marie de eieren met de rest van de suiker en een mespunt zout luchtig. Neem wanneer de suiker is gesmolten de kom van de pan en klop tot het mengsel is afgekoeld tot kamertemperatuur. Spatel de gesmolten chocolade erdoor.
  • Meng 3⁄4 deel van de lobbige slagroom met het chocolademengsel en de espresso. Verdeel over 4 glazen of kopjes en laat 1 à 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Verdeel de overige slagroom over de mousse. Bestrooi tot slot met cacaopoeder.

Het kookboek

Prachtig kookboek van de familie Caron. Boordevol bistrorecepten, zoals oeufs dus mayonaise, boeuf bourguignon of bouillabaisse. Met dit boek heb je alles in huis om te dineren zoals de familie Caron doet.

Bestellen kun je hier:

Cover La Table de CaronTitel : La Table de Caron
Auteur : Alain Caron
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 5806 4
Prijs : € 33,99

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept