Maandag op NPO 2

Laatste seizoen met Van Boven

Ook inmiddels groot fan van onze nationale kookgodin Yvette van Boven? Vanaf maandag 26 februari start het vijfde en laatste seizoen van haar kookprogramma Koken met Van Boven. Nog 10 afleveringen is de goedlachse Yvette te bewonderen. En dit zijn alvast twee onderwerpen waarop je je kunt verheugen.

Nog even in een notendop; wie is Yvette van Boven? Ze schreef negen kookboekenwaaronder de bestseller ‘Home made’, dat al jaren tot een van de best verkochte Cover Home Sweet Homekookboeken van Nederland behoort. Een kookboek dat in 2010 gekozen werd tot ‘Kookboek van het jaar’. Afgelopen jaar verscheen o.a. Home Sweet Home en Home Sweet Home Xmas. Ze is geboren en getogen in Ierland en woont tegenwoordig afwisselend in Amsterdam en Parijs. Naast haar tv-werk is ze ook bekend door de wekelijkse rubrieken in Libelle en Volkskrant Magazine. Ze illustreert haar boeken zelf en haar man Oof Verschuren verzorgt alle fotografie.

In dit laatste seizoen brengt Yvette heel Nederland aan het koken en bereidt o.a. een eerlijke ‘coq au vin’. Onder het motto ‘if you can’t beat them, eat them’ serveert zij hardnekkig onkruid. Dat is namelijk heel smakelijk, supergezond, onbespoten en -niet onbelangrijk- gratis verkrijgbaar. Ze doorgrondt de scheepspraatjes over de kapucijner in de ‘Captains Dinner’, laat zich inspireren door de Syrische keuken met tuinbonen uit haar eigen moestuin en trapt de eerste afleveringen af met een roadtrip via de befaamde ‘routiers’ restaurants naar Frankrijk.

if you can’t beat them, eat them

Aflevering 1: Routiers (26 februari)

Yvette gaat op reis naar Frankrijk en laat zich onderweg de ouderwetse gezelligheid smaken bij ’routiers’, de van oorsprong voor vrachtwagenchauffeurs bedoelde restaurants met persoonlijke service en echt servies.

In de bedrijfskeuken van een routier maakt Yvette de favoriete chauffeurslunch klaar en achterhaalt het geheim van een frietje stoofvlees.

 

nb: op 5 maart geen uitzending

Aflevering 2: Chef du Frikandel (12 maart)

In Frankrijk ontmoet Yvette chef-kok en kookboekenschrijver Stéphane Reynaud. Samen gaan ze aan de slag met restvlees, oftewel de incourante delen van het dier. Fransen eten namelijk niet alleen de hamlappen, karbonades en biefstukken maar zijn ook dol op de lever, hersenen en pens.

Beiden bereiden een populair nationaal gerecht. Stéphane een traditionele ‘terrine de campagne’ of boerenpaté en Yvette een heuse frikandel speciaal.

 

 

UitzendingKoken met Van Boven10 afleveringen, om 20.25 uur op NPO 2.
Presentatie: Yvette van Boven
Website: www.vpro.nl/kokenmetvanboven
Productie: Kleine Storm in coproductie met VPRO
Eindredactie: Agnes de Ruijter 

 

 

Op de hoogte blijven van het laatste culinaire Wijn&Spijs nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *