Terroir-driven

8,0 pnt Champagne Aurore Casanova: rijk, maar elegant

Champagne en ballet, een bijzondere combinatie. Maar ook hét recept voor wijnen die uitblinken in balans en elegantie. Maak kennis met die prachtige champagne Aurore Casanova, gemaakt door een voormalig professioneel balletdanseres en sinds een aantal jaar gepassioneerd wijnmaakster in Mardeuil bij Epernay, in het hart van dit wereldberoemde wijngebied.

 

Ballet danseres Het leven van wijnmaakster Aurore Casanova bestaat tot ruim tien jaar geleden uit glamour, reizen en ballet. Als professioneel danseres bezoekt ze wereldsteden als Bangkok, San Francisco en Zurich. Een enorm verschil met de uitgestrekte, groene wijngaarden in de Champagne. Maar het is juist de rust en eenvoud van de natuur die haar trekt.

 

Van balletdanseres naar wijnmaakster

Als Aurore tijdens een sabbatical een jaar lang meewerkt in haar moeders wijngaarden in Puisieulx in Montagne de Reims, beseft ze zich dat dit is wat ze de komende tijd wil gaan doen: het telen van perfecte druiven en het maken van verfijnde champagnes waar mensen blij van worden.

Portret Aurore Casanova
Portret Aurore Casanova

Ze stopt met dansen om een opleiding Wijnbouw en Oenologie te volgen in Avize. Een besluit dat haar niet alleen op carrièregebied grote veranderingen brengt: tijdens haar opleiding ontmoet ze haar huidige man Jean-Baptiste Robinet, afkomstig uit een wijnmakersfamilie in de Champagne maar werkzaam als prothesemaker. Met familiewijngaarden in verschillende delen van de Champagne wordt de droom om zelf mooie wijnen te gaan maken al snel werkelijkheid.

 

19 Grand Cru percelen

Aurore’s moeder plantte in 1968 de eerste wijnranken aan in Puilsieuxl, een Grand Cru in het gebied van de Montagne de Reims. Hier staat vooral Pinot Noir aangeplant, en voor een kleiner deel Chardonnay. Onder leiding van Aurore en haar man Jean Baptiste komen er wijngaarden bij in andere delen van de Champagne: 19 Grand Cru percelen met Chardonnay in Mesnil-sur-Oger in de Côte des Blancs, wijngaarden met Pinot Meunier in Champvoisy in de Vallée de la Marne en een wijngaard bij Epernay.  

In totaal zo’n 3,8 hectare wijngaard met grote verschillen in bodems, klimaat en ligging. De wijngaarden in Puilsieulx zijn rijk aan krijt en leveren wijnen met verfijning en frisheid. De percelen in de Côte des Blancs zijn met hun koele klimaat en kalkrijke bodem zeer geschikt voor de Chardonnay. In de Vallée de la Marne en rond Epernay is de bodem rijk aan mergel. Hier is ook hun wijnhuis gevestigd.

 

Wijn maken is een vorm van kunst

 

Biodynamische werkwijze

Champagne Aurore Casanova staandDe gedrevenheid en passie waarmee Aurore aan haar danscarrière werkte is ook terug te vinden in haar werk als wijnmaakster. De wijngaarden worden zo natuurlijk mogelijk bewerkt, waarbij biodynamische principes en biodiversiteit centraal staan. Zo groeien er wilde bloemen en kruiden tussen de wijnranken en wordt er minimaal en alleen met natuurlijke middelen gewerkt.

 

Het assembleren van de wijnen gebeurt met uiterste precisie en met gevoel: net als dansen is wijn maken een vorm van kunst, vindt Aurore. Samen met Jean-Baptiste bezoekt ze regelmatig andere wijnmakers in binnen- en buitenland, om zo nieuwe ideeën op te doen en nog betere, authentieke wijnen te kunnen maken. En met succes: de wijnen van het huis worden nationaal en internationaal geroemd om hun zuivere, elegante stijl.

 

 

Hoe smaakt Champagne Aurore Casanova Grand Cru ‘Les petites vignes’?

Champagne Grand Cru Les petites vignes is gemaakt van 100% chardonnay (Blanc de Blancs) en heeft vrijwel geen dosage (Extra Brut: 1 gram suiker /liter). Dat is ook niet nodig, want de druiven hebben een uitstekende rijpheid, waardoor dosering (toevoeging van suiker) niet nodig is.

Wat is een Grand Cru Champagne?
Grand Cru is de hoogste rang in de classificatie (zogenaamde Échelle des Crus) van Champagne. Er zijn maar 17 wijngemeenten in het Champagne-gebied die zo’n waardering mogen gebruiken. Alle dorpen worden beoordeeld op een schaal van 80% tot 100%, waarbij 100% de topkwaliteit aangeeft. Dorpen met een beoordeling van die 100% mogen hun Champagne labelen als ‘Grand Cru’!

Deze champagne (blanc de blancs) van chardonnay-druiven is heerlijk zacht, romig en rijk van smaak. Verleidelijk, met elegante mousse en een delicate frisheid. Kortweg: vrouwenpower!

Wat eten bij Champagne Aurore Casanova Grand Cru ?

Uiteraard is deze champagne bij uitstek geschikt als aperitief, want hij is heel toegankelijk en verfijnd. Maar je kunt er ook iets bij eten. Denk bijvoorbeeld aan Charcuterie, Oesters, Kaviaar, Franse kaassoesjes of een Chaource (zachte witte kaas uit de Champagne).

Blini's met kaviaar
Zelfgemaakte blini’s met crème fraîche en kaviaar

Recepten van lekkere gerechten die ook bij deze champagne passen, vind je natuurlijk op Ilovefoodwine.nl, kijk eens naar:

Wil je deze champagne Aurore Casanova Grand Cru ook proeven?
Champagne Aurore Casanova Grand Cru Les petites vignes is te koop via importeur Best of Wines. Best of Wines is internationaal bekend als expert op het gebied van wijnen in het hogere segment. Deze heerlijke terroir-champagne kost € 82,28.