Het aspergeseizoen is weer begonnen. Het witte goud ligt alweer in de winkel. Maar ook groene asperges zijn niet te versmaden. Dit Chinese recept van biefstuk met asperges is echt een toppertje! De malse biefstukreepjes bak je in de wok met beetgare groene asperges in een zwarte pepersaus. Lekker snel klaar, want het staat in 30 minuten op tafel.
Dit recept is afkomstig uit het kookboek Chinees! van Suzie Lee. Al eerder publiceerde ik een recept uit dit kookboek: vegetarische crispy tofublokjes. Ook erg lekker.
Asperges goed voor de spijsvertering
In het intro vertelt Suzie: ‘Dit gerecht, biefstuk met groene asperges en zwarte pepersaus, was een favoriet van mijn moeder in het aspergeseizoen (lente). Mijn moeder verdiepte zich graag in de gezondheidsvoordelen van bepaalde voeding en ik herinner me dat ze ons vertelde dat asperges heel goed waren voor de spijsvertering. En zo werd er weer een groente toegevoegd aan de lange lijst van andere die ‘heel goed’ voor ons waren. Niet dat we overtuigd moesten worden… wij aten toch wel alles wat ons werd voorgezet.’
Mijn persoonlijke keukentip
Deze topsegment Sola wokpan is een juweel in mijn keuken. Zonder antiaanbaklaag, maar met een robuuste, zware uitvoering en snelle warmtegeleiding. Perfect voor een energiezuinige en smaakvolle kookervaring.
Wat is Chinese Shaoxing rijstwijn?
Rijstwijn is ook wel bekend onder de naam Chinese Shaoxing rijstwijn. Deze milde, amberkleurige rijstwijn wordt gemaakt door fermentatie van rijstzetmeel dat wordt omgezet in suiker, en gekleurd door karamel. Deze rijstwijn heeft een alcoholpercentage van 18 tot 25 procent. Je gebruikt de rijstwijn voor een marinade om de smaak van vlees, vis en gevogelte te verfijnen of om iets af te blussen. Je kunt hem buiten de koelkast bewaren, is niet geschikt om te drinken en is onbeperkt houdbaar. Je koopt deze rijstwijn bij de toko!
Chinese Shaoxing rijstwijn of Mirin?
Shaoxing rijstwijn is NIET HETZELFDE als Mirin. Allebei is het rijstwijn, maar Mirin is een Japanse rijstwijn, maar die vrij zoet is. Hiervan is het alcoholpercentage ook lager. Maar mocht je geen Shaoxing rijstwijn in huis hebben, gebruik dan droge sherry.
Welke wijn bij biefstuk met asperges op z’n Chinees?
Bij deze groene asperges met biefstuk en zwarte pepersaus dronken wij deze heerlijke, door mij beoordeelde, Shiraz-Viognier van Yalumba uit Australië. Lekker licht gekoeld en dat combineerde voortreffelijk. Kun je deze wijn niet meteen kopen, kijk dan eens naar deze biodynamische Shiraz uit Italië van Inycon. (Gall & Gall). Harold Hamersma geeft een 8+.
Biefstuk met groene asperges uit de wok
Ingredienten
- 500 gram kogelbiefstuk in dunne reepjes
- 350 gram groene asperges
- 2 eetlepels rijstolie
- 1 eetlepel maizena
Marinade
- 2 theelepels lichte sojasaus
- 2 theelepels donkere sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
- 2 theelepels shaoxing-rijstwijn toko
- 1 theelepel maizena
Zwarte pepersaus
- 1 eetlepel rijst olie
- 1 grote teen knoflook fijngehakt
- ½ theelepel witte peper
- 1 theelepel zwarte peper grofgemalen
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel shaoxing-rijstwijn
- 2 theelepels oestersaus
- 1 theelepel geroosterde sesamolie
- 200 ml kippenbouillon
- Handig weetje: klik op het AH-icoon om alle ingrediënten in één keer aan je Albert Heijn winkelmandje toe te voegen. Lekker makkelijk!
Extra nodig
- Wok of hapjespan
Bereiding
- Maak de marinade. Roer een glad papje van de maizena met de andere vloeibare marinade-ingrediënten. Biefstuk in reepjes snijden.
- Doe de biefstuk in een kom, voeg de marinade toe en meng alles goed door elkaar. Laat minstens 10 minuten marineren (de marinade kan afgedekt tot een dag van tevoren in de koelkast worden bewaard).
- Verhit de plantaardige olie in een wok of hapjespan op hoog vuur en bak hierin de gemarineerde biefstukreepjes al omscheppend eenpaar minuten; laat ze niet te gaar worden (roze is prima). Haal ze uit de wok of pan en zet apart.
- Verhit voor de zwarte pepersaus de plantaardige olie in dezelfde wok of koekenpan (je hoeft hem niet schoon te maken) op hoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak hem circa 30 seconden tot hij begint te geuren. Voeg toe: witte en zwarte peper, sojasaus, shaoxing-rijstwijn, oestersaus, sesamolie en kippenbouillon. Laat het geheel een paar minuten sudderen. Proef en breng naar wens op smaak.
- Maak intussen een glad papje van 1 eetlepel maizena en 2 eetlepels koud water. Voeg ca. met een theelepel tegelijk, het maizenapapje toe aan de saus om de saus wat dikker te maken. Breng de saus na elke toevoeging aan de kook tot je de gewenste dikte hebt bereikt.
- Doe het rundvlees en de asperges terug in de wok of koekenpan bij de saus. Schep alles nog even voorzichtig om. Bestrooi met versgemalen zwarte peper.
- Lekker met dampend hete basmatirijst.
Notities
Wanneer de asperges niet in het seizoen zijn, kun je ze heel goed vervangen door sperziebonen of broccoli.
Het kookboek Chinees!
Overzichtelijk kookboek van de Britse Suzie Lee. Zij laat zien dat Chinees koken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Bovendien houdt ze van no-waste, waardoor je koelkast opgeruimd en je voorraadkast goed gevuld is. In een mum van tijd heb je een Chinese maaltijd op tafel staan waar je met het hele gezin van kunt genieten.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Chinees!
Auteur : Suzie Lee
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1708 0
Prijs : € 26,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen