Importeur Bosch Wijnkopers

Aspergewijn 2024 komt uit Oostenrijk

Aspergewijn 2024, ook dit jaar opnieuw gekozen door het Brabants Asperge Genootschap. Wie was de winnaar? Een Grüner Veltliner uit Oostenrijk.

Logo Brabants Asperge Genootschap Voorgaande jaren waren er altijd twee grote proeverijen waarbij de Aspergewijn van het Jaar gekozen werd. Ik nam altijd deel aan de blindproeverij van de Vereniging voor Vinologen. Helaas ging dit op het nippertje niet door dit jaar vanwege te weinig belangstelling. Maar het Brabants Asperge Genootschap maakte er zoals altijd een grote happening van. Met als winnaar de ingestuurde wijn van wijnimporteur Bosch Wijnkopers uit Boxtel: Weingut Helmut Maglock Grüner Veltliner 2023 uit Kamptal.

 

Publieksjury bepaalt

De finale verkiezing vindt altijd plaats in februari/maart. Dit jaar was ik er voor het eerst bij. Samen met wijnimporteur Tirebouchon uit Gouda reisde ik af naar Brasserie Tartaar in Etten-Leur. Het werd een spannende avond. De zaal zit vol met aspergetelers en wijn-geïnteresseerden, want de publieksjury bepaalt de winnaar. De voorselectie is gedaan door een vakjury met wijnmeester Coen Pollaert als voorzitter.

Publiek Aspergewijn van het Jaar in afwachting van de uitslag
Publiek Aspergewijn van het Jaar in afwachting van de uitslag

Heel serieus en met veel aandacht wordt er door de publieksjury geproefd. De formulieren worden ingeleverd en de vakjury gaat tellen. Na een klein uurtje wordt onder tromgeroffel de winnaar bekend gemaakt. Met een ruime voorsprong wint Pien Bosch van Bosch Wijnkopers met haar Grüner Veltliner van Weingut Maglock.

 

Weingut Maglock: een echt familiebedrijf 

Maar wat de aspergewijn 2024 nu precies voor een witte wijn? Weingut Maglock is een wijndomein met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1822. Dit familiebedrijf, geleid door vader Helmut en zoon Maximilian, combineert traditie met innovatie om wijnen van topkwaliteit te produceren.

Een diverse selectie druivensoorten

Het wijnhuis verbouwt een breed scala aan druivensoorten, waarvan tweederde deel wit is. Grüner Veltliner, Riesling en Pinot Blanc zijn de belangrijkste witte variëteiten, terwijl Zweigelt en Cabernet Sauvignon de rode wijnen domineren. Deze diversiteit stelt Weingut Maglock in staat om een gevarieerd aanbod aan wijnen te creëren die aan ieders smaak voldoen.

Duurzame en diervriendelijke productie

Sinds de oogst van 2020 heeft het wijnbouwteam van Weingut Maglock een belangrijke stap gezet in de richting van duurzaamheid en diervriendelijkheid. Ze hebben besloten om geen dierlijke hulpmiddelen meer te gebruiken in hun productieproces. Dit betekent dat veganisten nu ook kunnen genieten van de heerlijke wijnen van dit familiebedrijf.

Bekroonde wijnen

De toewijding van Weingut Maglock aan kwaliteit en innovatie is niet onopgemerkt gebleven. Hun wijnen hebben al verschillende prijzen in de wacht gesleept  zoals van Selection en Savoir Vivre. Deze erkenning is het resultaat van de vakkundigheid en passie waarmee Helmut, Maximilian en hun team te werk gaan.

 

Hoe smaakt de Aspergewijn 2024?

Deze witte wijn van Weingut Maglock uit Oostenrijk is bleekgeel van kleur. Hij is fruitig en je ruikt wat peer en citrus. In de smaak heeft hij een heel zachte aandronk, rijpe fruittonen en een rond mond gevoel. Klein bittertje in de afdronk. Een sappig glas.

Grüner Veltliner Maglock winnaar aspergewijn 2024 met dop

Wat eten bij Aspergewijn 2024?

Uiteraard combineer je deze witte wijn bij asperges in welke vorm dan ook; dat is geen verrassing. Voor meer inspiratie kijk naar mijn weekmenu met allerlekkerste asperge gerechten van I Love Food & Wine. Meer weten over welke wijn bij asperges? Lees hier mijn verhaal.

Weekmenu 19 2021 witte asperges
12x de lekkerste aspergegerechten

Maar met Grüner Veltliner kun je veel meer. Hij is heel breed inzetbaar, want hij is rond en strak tegelijk. Het is een echte kameleon; een alleskunner voor als je het even niet meer weet.

Denk aan frisse komkommersoep, alle soorten salades, Vitello Tonnato, lichte vleesgerechten, pasta, risotto met venkel. Zeker in combinatie met Aziatische gerechten, met name die waarin citroengras, verse koriander, limoensap en groene mango een rol spelen, doet Grüner Veltliner het heel goed.

Thaise kipsalade met kokos
Thaise kipsalade met kokos en so-oen

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT.