Weekmenu #35

5x makkelijke zomerse stoofpotjes

Wat gaan we eten de komende week? Het is buiten wisselvallig en er hangt regen in de lucht. Ik krijg dan zin in een stoofpotje. Maar dan wel eentje die past in de zomer. Dus niet te zwaar, met lichtverteerbare ingrediënten. Smeuïg, sappig en makkelijk om te maken. Ik heb 5 zomerse stoofpotjes op een rijtje gezet.

En…, bij al deze zomerse stoofpotjes hebben we ook de juiste wijn gekozen. Want daar gaat het om: mooie wijn-spijscombinaties zorgen voor mooie momenten aan tafel. 

MAANDAG Linzenstoofpot met mango

Op Meatless Monday een van mijn favorieten: linzenstoofpotje mango van uit het kookboek Vegan Comfort. Hij smaakt lekker kruidig, pittig en zoet. Linzen zorgen voor bite. Mango maakt het zomers zonnig. Bovendien in 30 minuten op tafel. Serveer met witte rijst en geroerbakte spinazie.

Spicy dahl met mango en linzen uit het kookboek Vegan Comfort van Milou van de Will
Gele linzen stoofpot met mango

DINSDAG Stoofpotje met wortelgroenten

‘Een hartig gerecht om op tafel te zetten als het buiten koud en grijs is. Het stoofpotje is lekker met worstjes, maar je kunt hier ook varkenskarbonades gebruiken – of zelfs allebei’, vertelt de Britse kookboekschrijver Hugh Fearnley-Whittingshall. Heel makkelijk om te maken, maar moet wel een uurtje stoven op het formuis. Hartverwarmend lekker.

Stoofpotje met wortelgroenten
Stoofpotje met wortelgroenten en worst

WOENSDAG Romige kipstoof met wortel

Dit staat regelmatig bij ons op tafel; een Frans kipstoofpotje met wortel en champignons! Beetje zoet door de wortel en romig van smaak door de crème fraîche. Je maakt hem met kippendijfilet. Dat betekent lekker snel klaar (35 minuten). Dit vindt iedereen lekker.

Franse stoofpot met kip
Franse stoofpot met kip

DONDERDAG Vegetarisch groentenstoofpot uit de oven

Op donderdag maken we deze zomerse groentenstoofpot met venkel, kerstomaat, ui en olijven. Héél makkelijk om te maken, want de oven doet het werk. Kikkererwten zorgen voor body en ingelegde citroen houdt het fris.

Groentestoof met venkel
Groentestoof met venkel

VRIJDAG Spaanse maaltijdsoep met rijst

Met het oog op weekend zet ik deze op en top zomerse maaltijdsoep op het menu. Hij houdt het midden tussen een Spaanse vissoep en een paella. Heerlijk gevuld met vis, gamba’s, paprika’s en risottorijst. Staat in 30 minuten op tafel. Wat wil je nog meer? Waanzinnig lekker…

Spaanse Vissoep met rijst uit het kookboek van Zonder Fratsen van Anita Witzier.
Spaanse vissoep met rijst

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJBEHORENDE RECEPT.

Weekmenu 29 2023 Zomerse gerechten favorieten JolandeOp zoek naar meer makkelijke zonnige gerechten? Hier vind je er nog vijf.

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.