Henna Hanina

Ode aan ‘lieve oma’

Soms vallen er kookboeken op de deurmat, die een veel breder predicaat verdienen dan het begrip kookboek. Henna Hanina (vrij vertaald ‘lieve oma’) is er een van. Deze hartverwarmende ode aan Marokkaanse grootmoeders die nog waken over de authentieke Marokkaanse keuken, is liefdevol en zeer inspirerend. Dit prachtige naslagwerk van culinair auteur Nadia Zerouali verdient alle lof en aandacht.

Portret van Nadia Zerouali
Nadia in Marokko

Een culinaire roadtrip door Marokko ging vooraf aan het schrijven van dit vuistdikke boek waarin Marokkaanse grootmoeders voor het voetlicht worden gebracht. Nadia Zerouali, in het dagelijkse leven schrijfster van kookboeken (lees hier) en culinaire artikelen, mede-eigenaresse van de Couscousbar (+kookboek!) in Amsterdam en televisie presentatrice bij Binnenstebuiten, reisde samen met fotografe Karima Maruan van de ene naar de andere uithoek van Marokko. En nee, niet naar opgepoetste steden als Marrakech en Casablanca. Zij bezochten het rustige platteland, waar mensen nog leven volgens het ritme van de zon, zich voedend met de oogst van het seizoen.

Hun tocht werkte louterend voor de geest. Zij vonden rust bij de wijze vrouwen die zij ontmoetten, ver weg van het hectische stadsleven. Het viel op dat de vrouwen eigenzinnig en zelfverzekerd waren en kracht uitstraalden. Leiders in hun eigen kleine wereld. Vrouwen die, dankzij hun handen en hun ambacht hun gezinnen onderhouden. Onverwachte kostwinners die economische vooruitgang boeken met het brood dat ze bakken en de olijven die zij plukken.

Nadia Zerouali met haar oma Gadra Gadari uit het kookboek Henna Hanina
Nadia met haar eigen oma Gadra Gadari

De smaak van authentiek Marokko

Nadia zocht naar de authentieke smaken van Marokko, en tekende door haar gesprekken met de oma’s van het platteland een keuken op, zonder opsmuk, maar met liefde bereid en barstensvol smaak. Ze vertaalde de gerechten naar de keukens van nu en vulde de recepten aan met persoonlijke gerechten, geïnspireerd op Marokkaanse ingrediënten en smaken.
De culinaire roadtrip leverde, behalve heel veel lekkere recepten, ingedeeld naar het seizoen, prachtige fotografie en nostalgische verhalen op.

Marokkaanse uiensoep met gedroogde tuinbonen uit het kookboek Henna Hanina van Nadia Zerouali
Marokkaanse uiensoep met gedroogde tuinbonen

Marokkaanse uiensoep getest

Uit het hoofdstuk herfst, het seizoen van de saffraan-, de amandel- en de olijvenoogst, maakte ik Marokkaanse uiensoep met gepelde tuinbonen.

In vrij vloeibare vorm eet je het als soep en vrij dik wordt dit gerecht vaak als ontbijt gegeten. Echt heerlijk, zeker als je hem bestrooid met wat extra komijn, chili en verse ui en een verse drizzle (= sprenkelen) boerse olijfolie. Je kunt in plaats van gedroogde tuinbonen ook spliterwten nemen.

Ingrediënten

  • 200 gram gedroogde en gepelde tuinbonen
  • 6 grote witte uien
  • 6 tenen knoflook
  • boertige olijfolie
  • 2 eetlepels versgemalen komijn
  • ½ theelepel chilipeper
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1½ liter groentebouillon
  • zout en peper

Stap 1

Week de tuinbonen 2 tot 3 uur in ruim koud water. Pel de uien en snijd in reepjes. Pel de knoflook en snijd fijn.

Stap 2

Verhit een flinke scheut olijfolie in een soeppan en bak hierin de ui omscheppend in ca. 10 minuten op matig vuur goudbruin. Voeg de knoflook, het komijnpoeder, chilipoeder en kurkuma toe en ban 2 minuten mee.

Stap 3

Spoel de tuinbonen schoon en voeg ze aan de pan toe. Schenk de groentebouillon erbij en laat de soep in ca. 30 minuten gaar worden. Breng op smaak met zout en peper. Eet de soep lekker met geroosterd (desem)brood en partjes citroen.

 

Bestellen kun je hier:

cover Henna HeninaTitel : Henna Hanina
Auteur : Nadia Zerouali
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
ISBN : 978 90 388 0695 2
Prijs : € 34,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.