Meatless Monday

Mexicaanse bieten salade met avocado-room

Smeuïg, licht zoetig en kruidig; zo smaakt deze interessante salade op basis van geroosterde bietjes. Dit recept is afkomstig uit het kookboek Meat-Free Mexicaans. Schrijfster Thomasina Miers noemt deze salade een ‘ceviche’, maar daarvoor mist het dit groentegerecht dat typische friszure accent. Het Mexicaanse gevoel ontstaat vooral door de avocado-room die doet denken aan guacamole. Met deze salade kun je alle kanten uit: geschikt als voorgerecht, lunchgerecht of als bijgerecht.

In het intro van deze bieten salade vertelt schrijfster Thomasina over haar zoektocht naar vervanging van vis:

Nu het steeds duidelijker wordt dat de zeeën zijn overbevist en dat we voor de zeeën moeten zorgen als we in de toekomst überhaupt nog vis willen eten, ben ik manieren aan het zoeken om geen vis meer te eten. ‘Ceviche’ van mooie groenten op het hoogtepunt van hun seizoen is een favoriet geworden bij mijn Mexicaanse feestmaaltijden. Neem een gewone sinaasappel als bloedsinaasappels niet in het seizoen zijn.’

Welke wijn bij Mexicaanse bieten salade?

Meest voor de hand liggende wijn – spijs combinatie is de keus voor een Pinot Noir. De gronderige smaak van bietjes combineert altijd goed bij de aardse tonen van een Pinot Noir. Door het roosteren worden de bietjes nog wat zoeter van smaak. Kies daarom voor een Pinot Noir uit Zuid-Afrika of Nieuw-Zeeland. Wat ook zeer goed combineert is een Vernatsch uit Alto Adige (ik ben fan!) die dronken wij bij dit gerecht. De friszoete aroma’s en de elegante structuur maken het tot een match made in heaven.

Mexicaanse bieten salade met avocado-room uit het kookboek Meat-free Mexicans van Thomasina Miers

Mexicaanse bieten salade

Voorbereiding: 1 uur
Bereiding: 25 minuten
Totaal: 1 uur 25 minuten
Zeer verrassende bieten salade met Mexicaanse dressing. De topping van avocado-room maakt het lekker smeuïg.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 4 middelgrote rauwe rode bieten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zeezout

Avocadoroom

  • 1 avocado
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels gehakte koriandersteeltjes plus een kleine handvol grof gehakte korianderblaadjes

Dressing

  • 1 Scotch bonnet of een rawit of Madame Jeanette, zonder pitjes, fijngesnipperd
  • 1 klein teentje knoflook ongepeld
  • ¼ theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels limoensap
  • 7 eetlepels extra vergine olijfolie 100 ml
  • sap van ½ bloedsinaasappel
  • zout

Topping

  • 30 gram zonnebloempitten
  • 3 radijzen
  • 2 bosuitjes fijngehakt
  • kleine handvol grof gehakte dragonblaadjes
  • fijn zeezout
  • cress of erwtenscheuten ter garnering (optioneel)

Extra nodig

  • aluminiumfolie, staafmixer, keukenhandschoenen, eventueel mandoline, vijzel

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180 °C). Wrijf de bieten in met 1 eetlepel van de olijfolie, gevolgd door een beetje fijn zeezout, leg ze in een braadslee en dek ze af met aluminiumfolie. Rooster ze 1 uur tot ze zacht zijn als je er een mes in steekt.
  • Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Laat ze uit de pan glijden en zet opzij.
  • Verhit intussen voor de dressing de hele chilipeper en hele knoflook in een droge koekenpan op vrij hoog vuur en rooster ze 5-7 minuten aan beide kanten tot ze rondom zwartgeblakerd zijn. Rooster het komijnzaad 30 seconden in dezelfde pan. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper, snijd hem in kwarten en pel de knoflook.
  • Stamp een kwart van de chilipeper met de knoflook en een paar mespunten zout, het komijnzaad en de fijne kristalsuiker in een vijzel tot een pasta. Meng 2 eetlepels limoensap erdoor, schenk er de olijfolie en het sinaasappelsap bij en roer om te mengen.
  • Maak dan de avocadoroom. Pureer met een staafmixer de avocado met 1 eetlepel limoensap, 1 ½ eetlepel water, 1 eetlepel olijfolie. Voeg de koriandersteeltjes en ½ theelepel zout toe en pureer nogmaals tot het een gladde, dikke room is.
  • Laat de bieten als ze gaar zijn 5 minuten afkoelen en trek een paar keukenhandschoenen aan om de schil eraf te wrijven. Snijd ze in plakjes van circa 3 mm dik, liefst met een mandoline. Leg ze, elkaar overlappend, op een grote serveerschaal en schenk de dressing erover.
  • Snijd de radijzen in flinterdunne plakjes. Bestrooi de bietjes met de radijzen, bosuitjes, koriander- en dragonblaadjes, zonnebloempitten. Schep de avocado-‘room’ er hier en daar op. Serveer meteen met de cress of erwtenscheuten.

Hou je ook zo van GEROOSTERDE BIETEN?

 Kijk dan eens naar deze creatieve suggesties van verrassende bietensalades (ook allemaal vegetarisch):

Bietensalade met walnoten
Bietensalade met walnoten

Het kookboek Meat-Free Mexicaans

Prachtig kookboek met alleen maar vega & vegan recepten, gebaseerd op de smaken van de Mexicaanse keuken. Van koffiebroodjes met kardemom en chipotle tot bloemkool taco’s, empanada’s, gordita’s en overheerlijk cocktails.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Meat-Free Mexicaans
Auteur : Thomasina Miers
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 4392 7727
Prijs : € 32,50

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Pin dit bietensalade recept
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept