Meatless Monday

Linzensalade met geitenkaas en geroosterde bietjes

Rauwe bietjes zien er misschien niet zo aantrekkelijk uit. Aan de buitenkant zijn ze grauw en licht gerimpeld, maar als je ze opensnijdt dan zie je hun mooie roze rode kleur en textuur. Als je ze dan roostert in de oven, dan worden ze verleidelijk zacht, zoet en een beetje aards. Een geweldige basis voor deze overheerlijke linzensalade met geitenkaas. Geschikt als bijgerecht voor 4 personen, maar ook als lunch niet te versmaden. Je kunt dit ook als maaltijdsalade serveren, maar geef dan wel een kopje soep vooraf.

Het recept is afkomstig uit het vegetarische kookboek The Green Kitchen Quick + Slow van het succesvolle Scandinavische bloggersduo David Frenkiel & Luise Vindahl. Al eerder publiceerden we diverse gerechten van hun hand, zoals o.a. de Vega Fish & Chips van bloemkool (aanrader!).

Vega Fish & Chips
Vega Fish & Chips van bloemkool

Welke wijn bij linzensalade met geitenkaas en bietjes?

Aardse bietjes die geroosterd zijn smaken geweldig bij een rode wijn gemaakt van Pinot Noir druiven. Maar wil je juist iets meer aansluiten op de geitenkaas, dan combineert een Sauvignon Blanc hier ook goed bij. Kies waar je zin hebt, het kan allebei.

Linzensalade met geitenkaas en geroosterde bietjes uit het kookboek The Green Kitchen

Linzensalade met geitenkaas

Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur
Gouden combinatie: geroosterde bietjes, geitenkaas en linzen. Vult aan met een groene kruidendressing, knapperige pistachenoten en friszure granaatappelpitjes. Zo wordt je salade een topsalade.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 500 gram ongekookte bietjes geschild, in vieren
  • 1 grote rode ui gepeld, in achten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gram gedroogde belugalinzen, of kies 200 gram linzen uit blik
  • 2 handen veldsla of spinazie
  • 150 gram geitenkaas vegan of gewoon
  • 20 gram gepelde pistachenoten grof gehakt
  • 50 gram granaatappelpitjes
  • zeezout

Voor de kruidendressing

  • 4 ringetjes ingelegde jalapeño fijngesneden
  • 1 handje peterselie fijngesneden
  • 1 handje dille fijngesneden
  • sap van 1 citroen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel ahornsiroop

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C hetelucht / 200 °C elektrisch. Leg de bietjes op een bakplaat en besprenkel met de olie. Bestrooi met zout en bak 20 minuten in de oven. Leg de uipartjes erbij en bak nog 25 minuten.
  • Kook de linzen 15 minuten in een pannetje kokend, gezouten water op matig vuur.  Maak intussen de kruidendressing door alle ingrediënten in een kommetje door elkaar te roeren. Breng op smaak met zout en zet apart.
  • Giet de linzen als ze gaar zijn af, laat goed uitlekken en schep ze op een platte schaal. Schep de helft van de kruidendressing erdoor. Leg de gebakken ui en bietjes erop en voeg de veldsla of spinazie toe. Verkruimel de geitenkaas erover en besprenkel de salade met de rest van de dressing. Garneer met de pistachenoten en granaatappelpitjes en dien op.
Scandinavische bloggersduo David Frenkiel & Luise Vindahl © Petter Bäcklund
Scandinavische bloggersduo David Frenkiel & Luise Vindahl © Petter Bäcklund

Het kookboek : The Green Kitchen Quick + Slow

Opnieuw laten David en Luise zien dat vegetarisch koken lekker gevarieerd en gezond kan zijn. Dit is hun zesde kookboek. Hierin staan gerechten die snel op tafel staan op de doordeweekse dagen (Quick) dat je het druk hebt. Maar heb je meer tijd, dan komen de uitgebreide recepten aan bod (Slow). Bij die Slow-recepten gaat het erom dat je geniet van het kookproces én het resultaat.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : The Green Kitchen Quick + Slow
Auteur : David Frenkiel & Luise Vindahl
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1695 3
Prijs : € 25,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.