Ga terug
+ servings
Mexicaanse bieten salade met avocado-room uit het kookboek Meat-free Mexicans van Thomasina Miers
Mexicaanse bieten salade
Zeer verrassende bieten salade met Mexicaanse dressing. De topping van avocado-room maakt het lekker smeuïg.
Aantal 6 personen
Voorbereiding 1 uur
Kook tijd 25 minuten
1 uur 25 minuten

Equipment

  • aluminiumfolie, staafmixer, keukenhandschoenen, eventueel mandoline, vijzel

Ingrediënten
  

  • 4 middelgrote rauwe rode bieten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zeezout

Avocadoroom

  • 1 avocado
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels gehakte koriandersteeltjes plus een kleine handvol grof gehakte korianderblaadjes

Dressing

  • 1 Scotch bonnet of een rawit of Madame Jeanette, zonder pitjes, fijngesnipperd
  • 1 klein teentje knoflook ongepeld
  • ¼ theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels limoensap
  • 7 eetlepels extra vergine olijfolie 100 ml
  • sap van ½ bloedsinaasappel
  • zout

Topping

  • 30 gram zonnebloempitten
  • 3 radijzen
  • 2 bosuitjes fijngehakt
  • kleine handvol grof gehakte dragonblaadjes
  • fijn zeezout
  • cress of erwtenscheuten ter garnering (optioneel)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180 °C). Wrijf de bieten in met 1 eetlepel van de olijfolie, gevolgd door een beetje fijn zeezout, leg ze in een braadslee en dek ze af met aluminiumfolie. Rooster ze 1 uur tot ze zacht zijn als je er een mes in steekt.
  • Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Laat ze uit de pan glijden en zet opzij.
  • Verhit intussen voor de dressing de hele chilipeper en hele knoflook in een droge koekenpan op vrij hoog vuur en rooster ze 5-7 minuten aan beide kanten tot ze rondom zwartgeblakerd zijn. Rooster het komijnzaad 30 seconden in dezelfde pan. Verwijder de zaadjes uit de chilipeper, snijd hem in kwarten en pel de knoflook.
  • Stamp een kwart van de chilipeper met de knoflook en een paar mespunten zout, het komijnzaad en de fijne kristalsuiker in een vijzel tot een pasta. Meng 2 eetlepels limoensap erdoor, schenk er de olijfolie en het sinaasappelsap bij en roer om te mengen.
  • Maak dan de avocadoroom. Pureer met een staafmixer de avocado met 1 eetlepel limoensap, 1 ½ eetlepel water, 1 eetlepel olijfolie. Voeg de koriandersteeltjes en ½ theelepel zout toe en pureer nogmaals tot het een gladde, dikke room is.
  • Laat de bieten als ze gaar zijn 5 minuten afkoelen en trek een paar keukenhandschoenen aan om de schil eraf te wrijven. Snijd ze in plakjes van circa 3 mm dik, liefst met een mandoline. Leg ze, elkaar overlappend, op een grote serveerschaal en schenk de dressing erover.
  • Snijd de radijzen in flinterdunne plakjes. Bestrooi de bietjes met de radijzen, bosuitjes, koriander- en dragonblaadjes, zonnebloempitten. Schep de avocado-‘room’ er hier en daar op. Serveer meteen met de cress of erwtenscheuten.

Voedingswaarde

Calorieën: 251kcal | koolhydraten: 11g | eiwit: 3g | vet: 23g | verzadigd vet: 3g | vezels: 4g | suiker: 5g | vitamine C: 14mg