Meatless Monday

Frittata van restjes groente

Makkelijk om te maken, slank en koolhydraatarm; dat is deze groentetaart van restjes groente. Geïnspireerd op een recept van Pascale Naessens uit haar boek ‘Nog eenvoudiger’. Zij noemt dit een no-waste quiche. Want heb je nog restjes groente liggen in je groente-la, dan maakt zij er deze frittata van. Echt een aanrader.

Tot nu toe maakte ik van de restjes groente en kruiden mijn onovertroffen groentesoep (zie hier het recept). Ook heel lekker. Maar deze groentetaart is ook eentje om te onthouden en die je vaker gaat maken. Hij is zelfs zo lekker dat ik een zakje groentemix (broccoli, bloemkool wortel) à 400 gram kocht bij Albert Heijn om dit recept nog een keer te maken. Daar voeg ik dan wel een gesnipperde ui (of bosui) aan toe. Maar eigenlijk kun je alles gebruiken wat je maar hebt liggen. Van knolselderij, kool tot courgette, ui of champignons.

Verse groentesoep van restjes groente
Verse groentesoep van restjes groente

Welke wijn bij frittata met groenten?

Kies voor een frisse witte wijn, zoals een Soave, Sauvignon blanc of frisse Chardonnay. Ook een witte Gaillac is een aanrader.

Frittata van restjes groente naar een recept van Pascal Naessens

Frittata van restjes groente

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 20 minuten
Totaal: 30 minuten
In een mum van tijd maak je een heerlijke groentetaart van restjes groenten en verse kruiden die je nog hebt liggen. Maakt niet uit, komt altijd goed. Ook ideaal voor de lunch.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 zakje groentemix of 400 gram restjes groente en kruiden
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout versgemalen peper
  • 2 tomaten in plakjes
  • restjes groene kruiden
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 20 gram geraspte Parmezaanse kaas + 5 gram extra

Extra nodig

  • keukenmachine, ovenschaal, bakpapier

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de harde groenten (bloemkool, wortel knolselderij, broccoli of kool) in kleine stukken. Doe ze in de keukenmachine en maal ze tot fijne korrels.
  • Verhit in een grote koekenpan 2 eetlepels olijfolie. Bak de ui even aan. Voeg de groenterijst toe en bak ca. 3 minuten lichtbruin en zacht. Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd intussen de wat zachtere groenten als je die gebruikt (bijvoorbeeld courgette en champignons) in kleine stukjes. Snijd de tomaten in plakjes. Hak de kruiden fijn.
  • Bekleed de ovenschaal (of quichevorm) met bakpapier. Schep alle groenten en kruiden in de schaal. Beleg met de plakjes tomaat. Klop de eieren los met de slagroom en 20 gram geraspte Parmezaanse kaas. Breng op smaak met zout en peper. Giet het mengsel over de groenten. Bestrooi met de laatste 5 gram Parmezaanse kaas.
  • Zet de schaal in de oven en bak in ca. 30 tot 45 minuten tot de eieren zijn gestold en er zich bovenaan een bruin korstje vormt. Lekker met een groene salade met geitenkaas en snoeptomaatjes.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Nog eenvoudiger 2 van Pascale NaessensTitel : Nog eenvoudiger met vier ingrediënten, deel 2
Auteur: Pascale Naessens
Uitgever : Terra Lannoo
ISBN : 978 94014 58580
Prijs : € 25,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept