Syrische bietensalade; dat klinkt bijzonder! Dit is een recept van de moeder van schrijver Anas Atassi. Zijn onlangs uitgekomen kookboek ‘Sumak’ is een ode aan de Syrische keuken. Hij noemt dit zijn moeders beroemde bietensalade die niet mag ontbreken in zijn boek. Wij vonden de salade wel héél eenvoudig. Daarom hebben we het recept toch wat aangepast…, en adviseren wat extra feta.
Welke wijn bij bietensalade met walnoot?
Aardse bieten met het lichte bittertje van de walnoot; daar schenk je een rode wijn bij gemaakt van pinot noir. Hierin tref je dezelfde aroma’s aan. Onlangs proefde ik opnieuw de Spätburgunder van Henri Sauer. Heerlijk sappig met mooie zuren. Die maakt deze salade meer dan compleet.
Maar voeg je ook feta toe, dan past een Sauvignon Blanc ook heel goed.
4 personen | 10 minuten |
Ingrediënten
- 500 g rode bieten (gekookt, in dunne plakjes)
- 1 rode ui, in dunne ringen
- 150 g spinazie, gewassen
- 75 g walnoten, grof gehakt
- (150 gram feta , verbrokkeld)
- Voor de dressing
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 eetlepel appelazijn
- rasp en sap van ½ biologische citroen
- 100 ml extra vergine olijfolie
- zout en peper
Stap 1
Meng alle ingrediënten voor de dressing goed met elkaar. Proef en breng de dressing op smaak met zout en peper. Schik de bieten, de uien en de spinazie in een grote kom of schaal en sprenkel de dressing erover. Hussel met je handen de dressing door de groenten zodat ze allemaal een laagje krijgen. Strooi de walnoten (en feta) over de salade en serveer hem meteen.
Bestellen kun je hier:
Titel : Sumak
Auteur : Anas Atassi
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
ISBN : 978 90 388 0599 3
Prijs : € 34,99
We publiceerden uit Sumak ook de groentedip Muhammara.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Bewaar dit recept op Pinterest
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen