Productinfo

Wat is wat in de Mexicaanse keuken?

Tortilla, taco, enchilada, burrito, fajita, quesedilla; het lijkt allemaal op elkaar, toch? Maar de verschillen zijn groot. In het nieuwe kookboekje Taco’s en Tortilla’s worden de verschillen heel goed uitgelegd. We zetten ze hier alvast even op een rijtje. Vrijdag krijg je het recept van de taco’s met kipsalade. Stay tuned!

Tip: Wil je meer weten over de Mexicaanse keuken en verschillende Mexicaanse gerechten? Lees dan dit uitgebreide artikel.

 

 

Tortilla: de basis

Een tortilla is een zacht, rond en dun ‘platbrood’ of een pannenkoek, gemaakt van mais- of tarwebloem. Tortilla’s zijn er in twee soorten, Noord-Mexicaans en Zuid-Mexicaans. Een tortilla wordt altijd gevuld. In de supermarkt koop je ze in twee maten, ze worden op de verpakking ook wel wraps genoemd. Krijg je er al zin in: dit is een heerlijk recept. Tortilla met kip en granaatappel.

Gevulde tortilla
Zachte tortilla met vulling

Taco: dubbelgevouwen tortilla

Vouw je (mais)tortilla dubbel en vul je hem, dan noemen we het een taco! Echte Mexicaanse taco’s worden van zachte tortilla’s gemaakt en krijgen een topping waarin verschillen smaken worden gecombineerd: kruidig vlees, sla, bonen en romige kaas. Probeer maar eens dit recept: taco gevuld met kipsalade!

Taco met kipsalade en avocado uit het kookboek taco's & tortilla's
Taco met kipsalade en avocado

Tostada: harde schelpen

De harde tacoschelpen die we hier in de supermarkt kopen, heten in Mexico tostada’s. Dit zijn eigenlijk geroosterde of gefrituurde tortilla’s. Hier in de supermarkt noemen ze dit tacoschelpen.

Enchilada: uit de oven

Een enchilada is een gevulde en opgerolde tortilla, overgoten met salsa, room en bestrooid met kaas. Daarna gaat ie in de oven zodat de kaas knapperig wordt.

Enchilada als voorbeeld
Enchilada gevuld met kip uit de oven

Burrito: altijd met bonen

Dit is een grote dichtgevouwen tarwe-tortilla, waarin bonen een belangrijke rol spelen.

Fajita: met gegrild vlees

Dit is eigenlijk een gerecht uit de Tex Mex-keuken. Het is een tarwe-tortilla gevuld met (altijd!) gegrild vlees, paprika en uien. Meestal wordt alles los van elkaar geserveerd en rol je hem aan tafel zelf op.

Quesadilla: gevuld met kaas en crispy gebakken

Hoe heet een met kaas bedekte en gevulde tortilla? Inderdaad, dat is een quesadilla (quesa = kaas in het Spaans). Het zijn twee tortilla’s op elkaar (soort Mexicaanse tosti) met een vulling van vlees en kaas ertussen, die wordt gebakken in de pan (of gefrituurd) zodat de kaas smelt en alles aan elkaar plakt. Meestal geserveerd in punten met een salsa ernaast.

Quesedilla als voorbeeld
Knapperige quesedilla met de vulling ertussen

Nacho’s: snack voor bij de borrel

Nacho’s behoren tot de Tex Mex-keuken en bestaan niet als zodanig in Mexico. Nacho’s wordt gemaakt met kant-en-klare tortillachips bedekt met vlees, kaas, jalapeno’s, avocado (guacamole: zie het recept) en zure room.

Nacho's uit de oven uit het kookboek Zonder Fratsen van Anita Witzier
Nacho’s (zie hier het recept) van Anita Witzier

 

Het kookboek

Simpel kookboek met allerlei tortilla-varianten die Mexico rijk is. Er wordt uitgegaan van kant-en-klaar gekochte taco’s, tortilla’s, tortillachips en bonen uit blik. Alle ingrediënten zijn in de supermarkt verkrijgbaar.

Bestellen kun je hier:

Cover Taco's&Tortilla'sTitel : Taco’s en Tortilla’s
Auteur : Sophie Matthys
Uitgever : Uitgeverij Manteau
ISBN : 978 90 223 3648 9
Prijs : € 19,99

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *