Bezint eer ge begint

Hoe kun je verantwoord wijn drinken? 8 waardevolle adviezen

Goede wijn drinken is mijn lust en mijn leven. Heerlijk bij het eten of als aperitief voordat je aan tafel gaat. Het tilt je diner naar een hoger niveau. Tegelijkertijd is het belangrijk om hier verantwoord mee om te gaan en de hoeveelheid in de gaten te houden. Hoe doe je dat? Inmiddels heb ik, door de jaren heen, geleerd hoe je dat moet doen. Hieronder volgen mijn 8 waardvolle tips die ervoor kunnen zorgen dat je niet over de ‘schreef’ gaat.

  1. Ken je limiet

Het is essentieel om te weten hoeveel wijn je kunt drinken zonder negatieve gevolgen voor je gezondheid. Algemene richtlijnen adviseren dat vrouwen één glas wijn per dag kunnen drinken en mannen tot twee glazen, maar dit kan variëren afhankelijk van persoonlijke factoren zoals gewicht en algemene gezondheid.

 

  1. Drink langzaam en met aandacht

Geniet van elke slok wijn met volle aandacht. Proef bewust de verschillende smaken en aroma’s. Door langzaam te drinken, geef je niet alleen jezelf de kans om meer van de wijn te genieten, maar help je ook om overconsumptie te voorkomen.

Witte, rode en rosé wijn in glazen liggend met kurkentrekkers

  1. Wijn drinken? Combineer met voedsel

Wijn en spijs gaan hand in hand. Het combineren van wijn drinken met een maaltijd kan de culinaire ervaring verrijken en tegelijkertijd de opname van alcohol in je bloedstroom vertragen. Dit helpt bij het matigen van je alcoholverbruik. En ga je uit dineren, start dan met een alcoholvrij alternatief, zoals deze alcoholvrije cocktails. Minstens zo lekker!

Alcoholvrije alternatieven van Gall & Gall voor de online Zoom workshop
Alcoholvrije drankjes: keus te over
  1. Kies kwaliteit boven kwantiteit

Voor iedere foodie en/of smulpaap die kwaliteit en culinaire beleving hoog in het vaandel heeft, is het kiezen van kwaliteitswijnen boven het drinken van grotere hoeveelheden een vanzelfsprekende keuze. Investeer in wijnen die je echt wilt proeven en waardeer, in plaats van te kiezen voor volume.

 

  1. Water is je grote vriend

Water in karaf
Voeg een schijfje citroen of verse kruiden toe aan het water

Drink voldoende water naast je wijn. Houd de volgende regel aan: voor elk glas wijn dat je drinkt, drink je ook een glas water. Dit helpt niet alleen om dehydratatie te voorkomen, maar het kan ook helpen om de effecten van alcohol te verminderen en de volgende dag minder last te hebben van een kater.

 

  1. Ken de context

Wijn drinken is vaak een sociale activiteit, maar het is belangrijk om de context te overwegen. Drinken tijdens een ontspannen diner met vrienden is anders dan drinken om stress te verminderen. Wees je bewust van waarom je drinkt en zorg ervoor dat het past binnen een gezonde levensstijl.

 

  1. Bewust kiezen voor alcoholvrij

Er zijn momenten waarop het beter is om helemaal niet te drinken, zoals wanneer je moet rijden, zwanger bent, of bepaalde medicijnen gebruikt. Kies dan voor een alcoholvrij alternatief. Tegenwoordig is er heel veel te kiezen op alcoholvrij gebied! Lees hier mijn artikel over de 16 meest fantastische alcoholvrije drankjes. Of koop het boek De complete Alcohol-vrije Gids met nog meer tips.

Alcohol-vrij; de complete gids
Wil je nog meer weten over de alcoholvrije alternatieven die er nu te koop zijn, dan is de duimdikke gids Alcohol vrij; de complete gids een goede aankoop. Het biedt een compleet overzicht van de momenteel beschikbare kwalitatieve NoLo-drankjes (non-alcohol en low-alcohol). Van bier tot (mousserende) wijn en van spirits tot ready to serve mixen.

Cover Alcoholvrij De complete gids Titel : Alcoholvrij; De Complete Gids
Auteur : Isabel Boons en Alexander De Beck
Uitgever : Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts
ISBN : 978 94 64 78888 4
Prijs : € 24,99

 

 

 

 

  1. Verantwoordelijkheid en zelfkennis
    Ten slotte, ken jezelf en je grenzen bij wijn drinken. Niet iedereen heeft dezelfde tolerantie voor alcohol, en sommige mensen moeten misschien meer matigen dan anderen. Luister naar je lichaam en respecteer je eigen grenzen.