Nieuw!

Beaujolais uit een blikje: hoe is de kwaliteit?

Wijn in ‘n fles, bag in box, wijn in blik… Er zijn zo van die dingen die je houvast geven in het leven. Wijn wordt gemaakt van druiven en schenk je uit een glazen fles die afgesloten wordt met een kurk. Maar het kan ook anders. Er is zelfs wijn in blik (Fleurie!). Ook benieuwd naar die kwaliteit? Lees dan verder.

Van kurk naar schroefdop

We kennen allemaal de traditionele sluiting van een wijnfles met een echte kurk. Maar steeds vaker zie je flessen wijn die worden afgesloten met een schroefdop. Ja, maar dat is alleen voor slobberwijn, hoor ik je al denken. Nou, dat was misschien vroeger zo. Tegenwoordig hebben steeds meer wijnen zo’n handige sluiting.

En zo’n dop zorgt ervoor dat de wijn zijn frisse en fruitige aroma’s langer behoudt. Weliswaar geldt dit voor niet wijnen die je jaren moet bewaren voordat ze op dronk zijn.  De meeste ‘nieuwe wereld’ wijnboeren zijn overgestapt op deze handige sluiting waar geen kurkeik meer voor gestript hoeft te worden.

Van fles naar Bag in Box

Steeds populairder wordt ook het verschijnsel wijn uit een pak; de zogenaamde bag in box. Dat zo’n verpakking ook best leuke wijn kan bevatten begint ook steeds meer tot het nationaal bewustzijn door te dringen. Nee, een Grand Cru de Bordeaux zal je er niet in vinden. Want de meeste AOP wijnen uit het klassieke Europa komen nog steeds uit een fles. Daarom was ik dan ook zeer verrast toen ik een echte Franse klassieker (Fleurie) vond in een blikje.

Ô Joie, wijn in blik uit de Beaujolais. Dit is het wijndomein
Château des Moriers, het wijndomein in de Beaujolais van Miss Vicky

Wijn uit blik?

Wijn uit blik, het moet niet gekker worden. Toch is deze Fleurie, van de tien cru’s uit de Beaujolais, verpakt in een strak vormgegeven exemplaar. De wijnen ervan worden gemaakt van de gamay au jus blanc, de enige toegestane blauwe druif in de Beaujolais. De wijnstokken staan op een bodem van roze graniet, een van de redenen waarom een Fleurie smaakt zoals hij doet.

Hoe smaakt dat dan? Zacht en elegant met aroma’s van viooltjes en rozen. Maar in de nadronk een fijne bite en zachte tannines! Denk aan knapperig zomerfruit, frisse perzik en een fijne bite. En dat alles blijft overeind als je de inhoud van dit blikje overschenkt in het glas. Dat hoeft natuurlijk niet, maar een beetje lucht gun ik elke wijn.

Niet zo serieus!

Wijn is genieten, en er niet te moeilijk over doen. Tenminste, dit is de filosofie van Miss Vicky die op haar familiedomein Château Moriers dit plan bedacht om haar wijnen  bereikbaarder te maken voor iedereen. Van jong tot oud, voor iedereen die af en toe zin heeft in een lekker glas wijn. Het is even wennen, maar de wijn is echt goed. En het is heel fijn om niet meteen een hele fles open te hoeven trekken voor een (of twee) glazen wijn. Het is bovendien handig te bewaren en mee te nemen. Overal kunnen genieten van een heerlijk glas krakend verse Fleurie. Daar kunnen we best aan wennen, toch..?

 

Blikje Fleurie wijn in blik

Naam: Ô Joie,

Prijs: € 6,- voor 25 cl (=1/3 fles)

Te koop: bij de betere wijnwinkel

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *