Terroir, dosage, stijl

Wat je altijd al wilde weten over champagne

‘Zin in een glas champagne?’ Het woord champagne lijkt meteen voldoende om te weten wat er in het glas komt. Maar niets is minder waar!

Wijnimporteur Jaqueline Smit van Dis Donc nodigde enkele restaurateurs en sommeliers uit om zich te verdiepen in het buitengewoon veelzijdige karakter van de bubbel der bubbels, champagne. En bubbel-specialist Anne Wouters van I Love Food & Wine proefde met hen mee.

Terroir champagne reflecteert de wijnmaker

Dis Donc is specialist op het gebied van ‘terroir’ champagnes van kleine domaines. Deze wijnhuizen bezitten eigen wijngaarden, verbouwen hun wijndruiven zelf en plukken de druiven wanneer ze perfect rijp zijn. Stuk voor stuk werken ze met respect voor natuur en milieu, de wijnen zijn biologisch of biodynamisch gecertificeerd.

Een terroir champagne reflecteert de wijngaard, de grond, de omgeving, én het talent van de wijnmaker. Het ambacht start in de wijngaard, waar de wijnboer voortdurend beslissingen moet nemen over aanplant, snoeiwijze, kwaliteitscontrole en bestrijdingsvormen. Vervolgens komen de technische en smaakfactoren om de hoek kijken tijdens de vinificatie in de kelders. Van het maken van de stille basiswijnen, tot het creëren van de bubbel tijdens de tweede gisting op fles, de assemblage (het mengen van vaak verschillende basiswijnen tot een perfecte smaak) en het bepalen van de dosage.

We proeven de druif

Drie champagnes van Louis Casters, gesitueerd in de Vallée de la Marne. Een chardonnay, fraicheur, sappig citrusfruit, zuiver met een verfijnd amandelbittertje in de afdronk. Een pinot noir, gestructureerd, met een subtiele kruidigheid en geraffineerd rood fruit. En een pinot meunier, met een aards karakter, donker fruit en een eigenzinnig onstuimig randje.

Van grote invloed op het terroir zijn de bodem en het klimaat. De bodem van de Champagnestreek bevat krijt, dat zich ruim 90 miljoen jaar geleden vormde. Een micro-organisme met een paar specifieke kwaliteiten: temperatuur regeling en water regulatie. De specifieke geografische ligging is bepalend, zo bevat de Bar de oudste lagen, en is de bodem langs de flanken van de Marne rijk aan klei. De noordelijke breedtegraad in combinatie met de invloed van zowel een maritiem als continentaal klimaat maakt van Champagne een van de meest vooraanstaande cool-climate wijnstreken ter wereld.

champagne van Dis Donc
Geproefde champagnes van Dis Donc

We proeven terroir

Drie chardonnays, een ongekend elegant exemplaar van Marie Copinet uit de Côte Sezanne. Verfijnde mousse en een opwekkende aciditeit in de afdronk. Een licht florale champagne van Pouillon uit de Vallée de la Marne, rijk aan steenfruit, rondeur en structuur. En de subtiel kruidige extra brut uit de Côtes de Bar van de biodynamisch werkende Vincent Couche, sappig citrusfruit, kamille en een zacht romige finale.

De dosage (de toevoeging van suiker) bepaalt de uiteindelijke stijl van champagne. Suiker werkt smaakverhogend en is van belang voor houdbaarheid. Maar niet alleen de toegevoegde suikers zijn van invloed. Ook de druifeigen suikers tellen mee: is de druif bijvoorbeeld rijp geoogst of heeft de wijn een malolactische vergisting (de omzetting van hard appelzuur naar zacht melkzuur) ondergaan?

We proeven dosage

Drie champagnes van Vincent Couche, zero dosage, 0 gram, clean en strak van stijl, extra brut, 3 gram, elegant en soepel, en demi sec, 34,5 gram, rijk en krachtig.

Dus, komt het eens voor dat de sommelier vraagt “mag ik u een glas champagne schenken?” vraag dan verder. Druif, regio en dosage. Aperitief of bij het diner, met hartig of zoet, het zijn bepalende factoren in de keuze van de fijnste bubbel. Of neem het advies van Dis Donc ter harte en laat je leiden door de seizoenen. Pinot noir of blanc de blanc in de lente. Extra brut of brut zero in de zomer. Pinot meunier of een reserve in de herfst. En rijpe, vintage stijlen in de winter. Santé!

 

Deze tekst is geschreven door Anne Wouters!

Geproefde champagnehuizen:

Hubert Paulet | Montagne de Reims | Rilly-la-Montagne

Pouillon | Grande Vallée de la Marne | Mareuil-sur-Aÿ

Louis Casters | Vallée de la Marne, rive droite | Damery

H. Blin | Vallée de la Marne | Vincelles

Marie Copinet | Côtes des Sézanne | Mongenost

Vincent Couche | Bar-sur-Seine | Buxueuil

Charles Colin | Bar-sur-Aube | Fontette

 

 

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.