Het vervolg

Navarra: een wijnregio boordevol diversiteit (3)

In het voorjaar 2019 heb ik op uitnodiging van het Consejo Regulador van de DO Navarra de wijnregio Navarra mogen ontdekken. De start was veelbelovend met mooie bezoeken aan Bodega Ochoa en Bodega Innurieta  (lees nog even mee met deel 1). Tijdens dag 2 bezochten we 3 domeinen: Bodegas Marqués de Montecierzo, Bodegas Escudero en Bodega de Sade (zie hier deel 2). Tot slot een verslag over de laatste drie bodegas. De verschillen zijn inmens groot. Benieuwd? Lees verder…

Bodega Quaderna Via: respect voor de natuur

Op dag 3 moeten we vroeg op pad. We gaan naar Quaderna Via in de gemeente Igúzquiza, een biologische bodega in het koele Tierra Estella. Het bedrijf (140 ha) wordt gerund door 2 jonge mannen, 2 broers. Het is een nog relatief jong familiebedrijf. Hun grootvader plantte de eerste wijngaarden in eigen beheer. In 2003 nemen de broers, Raúl en Jorge Ripa, het bedrijf over. Er werd al biologisch gewerkt, maar de broers willen meer.  Sinds 2 jaar zijn ze Demeter gecertificeerd, en de biodynamische richting lonkt.

Bodega Quaderma Via in Navarra
Vrolijke etiketten van Bodega Quaderma Via

Je voelt hier de passie en de wil om te innoveren zodra je binnenkomt. Momenteel zijn ze aan het uitbreiden en wordt er een nieuwe tastingroom gebouwd, speciaal gericht op toeristen. Het wijnhuis verkoopt jonge wijnen onder het merk Quaderna Via, Be Bike met mooie moderne labels; kleurrijk met een herkenbare fiets. Over het algemeen hebben alle wijnen veel frisse zuren die ontstaan door de hoge ligging van de wijngaarden. Enthousiasme en passie voeren hier de boventoon. Houd ze in de gaten!
Importeur: By the grape?

Bodegas Olimpia: specialist in garnacha

Bij Bodegas Olimpia worden we ontvangen door de beeldschone dochter Berta Pérez de Ciriza (exportmanager) in gezelschap van haar 2 wijnmakers. De wine-making story start hier in 1952.

Bodega Olimpia in Navarra
Berta Pérez de Ciriza (exportmanager)

Momenteel is hier een 4-koppige directie aan het werk: vader Pablo, zoon Fernando en Pablo en dochter Berta. Bodegas Olimpia is vernoemd naar de grootmoeder Flavia Olimpia Oficialdegui. Ze bezitten wijngaarden in Navarra én in Rioja om zo internationaal mogelijk te kunnen opereren. Totale capaciteit: 1 miljoen liter. In Navarra ligt de focus op garnacha (grenache) en de inheemse druif graciano. Ze willen het beste van het beste. We proeven zowel hun Navarrawijn als die uit Rioja.

Ik ben het meest geraakt door hun rosé Olimpia 2017: mooi donker van kleur, zoals een Navarra rosé moet zijn. Gemaakt van 100% garnacha. Sappig en toegankelijk, goede structuur en prima zuren. Klein zoetje in de afdronk, waardoor ook de wijn-spijsmogelijkheden groter worden. Ze volgende regels van het Consejo en produceren dus een rosé met meer kleur in de herkenbare stijl!

Importeur: nee

 

Bodega Otazu: kwaliteitshuis met kwaliteitscertificaat DO Pago

Voor een bezoek aan Bodega Otazu rijden we naar het meest noordelijke deel van Navarra met de exotische naam Etxauri. Etxauri is een vallei, bijna soort eiland, zuidwestelijk van de hoofdstad Pamplona. Het is een prachtige groene oase in een dromerig landschap, omringd door 2 bergketens en de rivier ’Arga’. Eenzaam en verlaten, maar tegelijkertijd indrukwekkend ligt hier het historisch landgoed met het ‘chateau’ van bodega Otazu.

Bodega Otazu in Navarra
Prachtige kunst in de tuin van Bodega Otazu

Je komt binnenrijden via een prachtige oprijlaan met aan weerszijden bomen. Je wordt meteen gegrepen door de in het landschap geplaatste beelden van formaat; een imponerende mix van historie en moderne kunst.

 

Sinds 1840 maken ze hier wijn, maar pas in 1992 wordt het een serieuze business. Dan vindt er een omslag plaats met renovatie van de gebouwen, aanplant van nieuwe wijngaarden en de bouw van een immens grote moderne kelder voor de rijping van de wijn. Ook zetten ze in op wijntoerisme met de opening van een wijnmuseum, eigen restaurant en interessante rondleidingen.

Door de unieke ligging, complex bodemgesteldheid en het microklimaat zijn ze in staat wijnen van uitzonderlijke kwaliteit te produceren. In 2009 verwerven ze de status DO Pago. Dit is het hoogste niveau dat een wijngaard kan behalen en wordt alleen afgegeven als de wijn afkomstig is van één individueel wijn-landgoed. Otazu is hiermee het 14e bedrijf in Spanje die dit allerhoogste certificaat mag gebruiken.

Bodega Otazu in Navarra
Prachtige wijnkelder van Bodega Otazu (zie ook in het filmpje)

Bijzonder is het feit dat ze géén grenache verbouwen; dé druif van Navarra. Daarvoor liggen ze te hoog. Ze maken 2 rosé’s, maar niet van grenache zoals de meeste Navarra rosé’s, maar eentje van 100% tempranillo (licht van kleur) en eentje van 100% merlot (donker van kleur). Allebei goed gemaakt, sappig met veel body. In het rode segment valt vooral de Pago de Otazu 2015 op. Gemaakt van een blend van merlot (70%), cabernet sauvignon (20%) en tempranillo (10%). Hij smaakt vol, rijk met aroma’s van rijp donker fruit en ronde tannines en een lange afdronk.

Importeur: Henri Bloem, vanassche in België

 

VERGEET NIET NAAR HET BOVENSTAANDE FILMPJE TE KIJKEN. KLIK OP DE PIJL IN DE FOTO!!!

Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *