Wijnkronieken

De geboorte van een historisch wijnboek

Onlangs verscheen het nieuwste boek van vinoloog Mariëlla Beukers ‘Wijnkronieken. Twintig eeuwen Nederlanders en wijn’, over de lange relatie die Nederlanders met wijn hebben.  Maar zo’n boek is niet zomaar geschreven. Daar ging een heel proces aan vooraf. Speciaal voor  I Love Food & Wine vertelt Mariëlla over het waarom van haar nieuwe boek. Dit is haar verhaal!

Portret Mariëlla Beukers
Portret Mariëlla Beukers

‘Nederlanders hebben een lange geschiedenis met wijn, dat begreep ik al tijdens mijn studie geschiedenis. In heel wat handboeken werd de wijnhandel genoemd, vooral die in Franse wijnen. Ook de rijnwijnen kwamen in de standaardwerken voor, net zoals de belangrijke rol die Dordrecht in die handel speelde. Verder waren er meestal losse opmerkingen: Nederlanders hielden van zoete wijn, of Hollanders stonden aan de wieg van de wijnbouw in de Medoc. Nooit ging er echter een handboek dieper in op dit soort zaken.

Mijn ontwikkeling door de jaren heen

‘Maar hoe dan?’, vroeg ik me daarom regelmatig af. ‘Hoe werkte dat dan?’ ‘Vooral zoete wijn, dat is toch apart?’ ‘En hoe kwamen die Hollanders in de Medoc?’ In de jaren na mijn studie werd ik gegrepen door de wijn. Het vinologendiploma kostte even wat inspanning, maar de theorie daarvan haalde ik op mijn sloffen. En ergens in die tijd begon het allemaal in elkaar te passen. De vlam sloeg in de pan toen ik van een oude gerespecteerde Utrechtse wijnhandel de bedrijfsgeschiedenis kon uitzoeken. Dat resulteerde in een artikel.

Daarna was de middeleeuwse wijnhandel van diezelfde stad aan de beurt, goed voor een bijdrage in een historisch jaarboek. En zo ging het verder. De verhalen die ik verzamelde werden steeds omvangrijker, het plaatje steeds duidelijker, en mijn vragen kregen antwoorden. Dankzij internet vond ik ook steeds meer databases van museale collecties, waardoor het zoeken naar passend beeldmateriaal veel makkelijker werd. Nog altijd heb ik nergens ter wereld zo’n fijne online-collectie als die van het Rijksmuseum gevonden, de Rijksstudio. Alle beelden daar zijn gewoon te downloaden en te gebruiken! Nederland blijkt over een heel rijk bestand aan afbeeldingen te beschikken waarop wijn, wijnbouw, wijndrinken of wijnhandel een rol speelt.

Van digitaal naar papier

Uiteindelijk leidden al die verhalen tot een digitale publicatie, die in 2017 verscheen. Maar mensen willen geen apps en e-books, zo bleek het afgelopen jaar, maar echte boeken, van papier. Daarom is er nu ‘Wijnkronieken. Twintig eeuwen Nederlanders en wijn’, met daarin antwoorden op al die vragen waar ik vroeger geen antwoord op vond. En nog veel meer, van de Romeinen tot de twintigste eeuw.

Historisch wijndrinken

Het verhaal van ‘vergeten wijnen’

Wat betreft de wijnkant van het geheel: altijd al ben ik meer geïnteresseerd door het vreemde, het bijzondere, het unieke. Geef mij maar dat rare druivenras dat ergens op een berg in Zwitserland groeit, of die stokken die alleen nog in een verstopte vallei in Georgië voorkomen. Door dergelijke druiven en wijnen te leren kennen, kom je veel dichter bij de smaak van het verleden dan door het drinken van de zoveelste generieke wijn van een druif die overal over de wereld aangeplant staat. Veel van de wijnen die we in het verleden dronken, zijn er nu nog, maar wel overschaduwd door de grote jongens. Madeira, wie drinkt dat nog? (Ik wel, heerlijk!) Het is een wijn die teruggaat om de malvesije van de middeleeuwen. Muscadet heeft ook hard moeten knokken om een plekje te behouden. De druif werd in de Loire vooral aangeplant omdat de Nederlanders in de zeventiende eeuw goedkope witte wijnen zochten. Sherry ging bijna aan de goedkoper rommel ten onder, na het beruchte sherrydieet van de jaren ‘60. En rijnwijnen, de Duitse wijnen van Rijn en Moezel, staan ook nog maar zeer recent weer in het zonnetje. En dat terwijl ze eeuwenlang als tot de beste en duurste van de wereld golden. Mijn boek vertelt het verhaal van een aantal van die ‘vergeten wijnen’, en ik hoop ze daarmee in de belangstelling te houden.’

Bestellen kun je hier:

Cover WijnkroniekenTitel : Wijnkronieken.Twintig eeuwen Nederlanders en wijn
Auteur : Mariëlla Beukers
Uitgever : Uigeverij Het Zwarte Schaap
ISBN : 978 94 9282103 4
Prijs : € 14,95

 

 

 

Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *