Houtgelagerd wit

Louis d’Orsay Chardonnay

Catherine en Laurent Delauny zijn twee jonge wijnmakers uit de Bourgogne. Ze startten in 1995 hun bedrijf Badet Clément et Co. Kennis en ervaring hebben ze niet alleen in Frankrijk opgedaan, maar ook in wijnbedrijven in de Nieuwe Wereld. Inmiddels maken ze wijn in verschillende regio’s in Frankrijk, voornamelijk in de Languedoc. Daar komt ook deze chardonnay vandaan.

De druiven groeien in speciaal geselecteerde, koel gelegen wijngaarden. Na de gisting rijpt de wijn op kleine eikenhouten vaten en vindt er bâtonnage (het roeren van de ‘lie’ door de wijn) plaats waardoor de wijn extra aroma’s en complexiteit krijgt.

Filmend en fris

De wijn is licht goudgeel van kleur met in de neus voornamelijk vanille. Hij heeft een frisse aanzet met citrus en ananas en daarna komen de vanille– en toasttonen weer terug. De wijn is filmend in de mond en heeft frisse zuren.

Wat eten we hierbij?

Deze volle chardonnay is mooie maatjes met kreeft, zalm en tonijn. Doet het ook goed bij ganzenlever en rijke patés. Maar ook superlekker bij kip of kalkoen. Probeer ‘m bij Kip met paprika en ananas, Tong en croûte met pesto, Sliptong met romige garnalensaus, pizza met zalm of Belgische garnalenkroketjes.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties. Geef je hier op.