Bourgognestijl

8,7 pnt Chardonnay uit Nieuw-Zeeland

Volgens Master of Wine Bob Campbell maakt wijnhuis Saint Clair de allerbeste Sauvignon Blanc van Nieuw-Zeeland. Maar Chardonnay maken dat kunnen ze ook heel goed! Proef deze Single Vineyard maar eens. Smaakt als een mooie Bourgogne; dat is de mening van I Love Food & Wine. Hij wordt beoordeeld met 8,7 punten. Binnenkort te koop bij Vivino.

Saint Clair’s Pioneer Block zijn single vineyard wijnen. Ze vinifiëren ieder ‘block’ (ze hebben er 25, waarvan 4 voor chardonnay) apart. Fruit van deze wijngaarden onderscheidt zich door een bepaald karakter, kenmerkend voor de wijngaard waarvan het is geoogst.

Wineproducer of the year

Toen de eigenaren van Saint Clair (Neal en Judy Ibbotson)  in 1978 de wijngaarden van Blenheim’s pionier James Sinclair kochten, hadden ze alleen maar het vermoeden van het potentieel van de wijngaarden in Marlborough. En de Marlborough-mix van zonovergoten dagen, koele nachten en bodem bleek te werken. Meteen hun eerste wijn (1994), onder het label van Saint Clair Family Estate,  won goud. De lawine aan onderscheidingen die volgde bevestigt voortdurend waar de naam Saint Clair voor staat: kwaliteit! In 2012 kregen ze de titel Wineproducer of the Year.

Smaakt als een Bourgogne

Wat proeven we? In de geur fris steenfruit (perzik, guave) en citrus met een hint van hazelnoot. Mooie frisse aandronk en een zacht mondgevoel, houtlagering duidelijk aanwezig, een klein grapefruitbittertje en stevige structuur. Lange afdronk met hazelnoot en citrustonen. Een elegante chadonnay die doet denken aan een Meursault. 

Wat eten we bij Saint Clair Chardonnay?

Goddelijk als aperitief vanwege de mooie zuren. Maar ook een uitstekende eetwijn. Serveer hem bijvoorbeeld in combinatie met een salade met gegrilleerde perzik en beenham. Of met rucolasalade met pecannoten en geitenkaas.

Maar ook superlekker bij kip of kalkoen. Probeer ‘m bij Kip met paprika en ananas, Tong en croûte met pesto, Sliptong met romige garnalensaus, pizza met zalm of Belgische  garnalenkroketjes.

 

Op de hoogte blijven van mooie wijn met een goede beoordeling? Meld je aan voor de nieuwsbrief.