Klassiek geschoold

8.0 pnt: zalig Zuid-Afrikaans wit

Het is geen alledaagse combinatie. De Rhône-druiven roussanne en viognier in een wijn met chenin blanc, de witte sterdruif van Zuid-Afrika. Maar een goede wijnmaker laat zich niet van de wijs brengen en assembleert er lustig op los. Met deze knappe Kaapse wit als resultaat. Elegant van geur, geweldig vol van smaak met sappige appels en rijpe ananas. Dat zorgt voor een dikke 8.0 van het proefpanel van I Love Food & Wine. Te koop bij de wijnwinkels van importeur Les Généreux voor slechts € 7,80.

‘Huiswijn die z’n weerga niet kent. Uitstekende witte cape blend van sterwijnmaker Carl van de Merwe van De Morgenzon’, zo vertelt de Master of Wine Job de Swart in een column van Cees van Casteren. Dat zette mij op het spoor van deze witte wijn. En die moest natuurlijk geproefd worden door het Proefpanel van I Love Food & Wine. Zo gezegd, zo gedaan. Ook in onze blindproeverij kwam deze wijn met vlag en wimpel uit de test. Lees maar…

Klassieke muziek in de wijngaard

Bij De Morgenzon streeft wijnmaker Carl van der Merwe naar de fruitigheid van de Nieuwe Wereld met de elegantie van de Oude Wereld. Walvisch werd vernoemd naar het schip van VOC-koopman Jan van Riebeeck die op 6 april 1652 voet aan wal zette bij Kaap de Goede Hoop, en de eerste Europese handelspost stichtte van Zuid-Afrika.

Bij De Morgenzon staat alles in het teken van kwaliteit. De wijngaarden liggen op hoogte om te profiteren van de verkoelende zeewind en er wordt duurzaam gewerkt met respect voor de natuur en biodiversiteit. En daar blijft het niet bij. De druiven rijpen perfect, dankzij klassieke muziek. Barokmuziek om precies te zijn, die 24/7 in de wijngaarden rondom het estate te horen is. Hier wordt alles in het werk gesteld om de wijnranken gezond te laten groeien, én diep te laten wortelen. Of je dat kunt proeven? Wie zal het zeggen, dat dit een heerlijke wijn is staat vast!

Hoe smaakt Walvisch Kaapse wit?

Citroengeel van kleur, in de geur rijpe appels en ananas, elegant en iets ingetogen, met een rokerig randje. Daarna de kruidigheid, en een zweem van honing. Rijp en vol van smaak, het elegante zuurtje maakt dat de wijn nooit zwaar wordt. Misschien wat hoog in de alcohol (14%) door, of dankzij, de Zuid-Afrikaanse zon.

Wat eten we bij Walvisch Kaapse wit?

Uitstekend aperitief. Job adviseert hier mosselen bij. Maar wij schenken hem liever bij een huzarensalade met dragon of waldorfsalade, preitaart met champignons, Thaise viscurry, zeebaars met courgette en kokos, Tom Kha Kai-soep of een broodje kip met ananas en knolselderij.

Zeebaars met courgette en kokos
Zeebaars met courgette en kokos

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Deze tekst is geschreven door Anne Wouters/Jolande Vos. Op 17 oktober 2018 blind geproefd en beoordeeld door het I Love Food & Wine-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar deze wijn-spijs combinatie op Pinterest

Wijn-spijs combinatie witte wijn: Rijp en vol van smaak. Schenk bij een huzarensalade met dragon of waldorfsalade, preitaart met champignons, Thaise viscurry, zeebaars met courgette en kokos, Tom Kha Kai-soep of een broodje kip met ananas en knolselderij. #wijnspijscombinatie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *