Italiaans wit

8,5 pnt Verdicchio met diepgang

De Italiaanse witte wijn Verdicchio komt uit de wijnregio de Marken (midden-Italië). Je treft daar heel veel doorsnee-wijnen aan, maar ook Verdicchio met veel meer inhoud. Deze Verdicchio van Vignamato valt in de laatste categorie. Een witte wijn met diepgang. Ik ben verrast door de geur, en daarna verliefd op de smaak. Ik geef hem een 8,5.

Zowel de wijn als de druif heet Verdicchio. Er zijn twee DOC’s in dit gebied: Verdicchio dei Castelli di Jesi (ten noordwesten van Ancona) en Verdicchio di Matelica (meer landinwaarts). Het gebied van Castelli di Jesi is het grootst (3150 ha). Het gerenommeerde familiebedrijf Vignamato bezit ongeveer 16 ha wijngaard, voornamelijk in de gemeenten San Paolo di Jesi, Staffolo en Cupramontana.  Ze zijn gespecialiseerd in het maken van Verdicchio’s, maar produceren ook rode wijnen en olijven. Met verschillende van hun Verdicchio’s winnen ze al jarenlang minimaal 2 rode glaasjes in de Italiaanse wijngids Gambero Rosso.

Meer complexiteit

Deze Classico Superiore is van hoge kwaliteit. ‘Classico’ betekent dat de wijngaarden liggen in het beste deel van het gebied. ‘Superiore’ geeft aan dat de wijn een net iets hoger alcoholpercentage heeft dan de wettelijke verplichte hoeveelheid. Daarnaast heeft deze wijn een tijdlang gerijpt op de gistcellen, waardoor de wijn meer diepgang en complexiteit heeft gekregen.

Vol & rond

De wijn heeft een mooie lichtgouden schittering. In de neus rijp fruit met een hint van sinaasappel en wat mineraliteit. Hij heeft een rijke volle smaak met aroma’s van sinaasappel en witte perzik,  maar heeft tegelijkertijd mooie frisse zuren.  Lange afdronk met ook hier opnieuw een licht citrusbittertje.

Wat eten we bij Verdicchio Classico van Vignamato?

Risotto met aspergesDeze frisse maar volle Verdicchio past bij alle soorten anti-pasti. Als een van de weinige witte wijnen is hij ook een goede begeleider van artisjokken. Prima keus in combinatie met vis (zeebaars!) of gamba’s, met name als ze gegrild zijn. Ook lekker bij aspergerisotto, coquilles (green scallop taco), romige pasta met gamba’s (komt vrijdag op de site!) of de zomerquiche met vis.

Klik op de linkjes voor het recept!!!

 

Heb je deze wijn ook geproefd? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Op de hoogte blijven van het laatste Food&Wine nieuws? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *