Rond en romig

Vin Santo Sant’ Antimo

Bij het Marokkaanse filodeegtaartje kiezen we een Italiaanse dessertwijn: Vin Santo. Deze wijn werd vroeger gebruikt als miswijn, vandaar de naam, die ‘heilige wijn’ betekent. Vin Santo is een typisch Toscaans product. Traditioneel wordt hij gemaakt van ingedroogde trebbiano- en malvasiadruiven. Dat indrogen gebeurt in goed geventileerde ruimtes waarbij de druiven op matten van stro liggen. Na het persen wordt het verkregen sap samen met de most van een ouder jaar in ‘caratelli’ gedaan, kleine vaatjes van 100 liter. Daar vindt de fermentatie plaats en een langdurige rijping van soms wel meer dan 5 jaar. Door het (minimale, maar langdurige) contact met zuurstof heeft de wijn vaak een mini of meer oxidatief karakter. De 10 hectare wijngaard van Abbadia Ardenga liggen rondom een klooster in het noordelijk deel van Toscane aan de oude pelgrimsroute naar Rome. Bij de opgravingen zijn oude (wijn)landbouw-werktuigen gevonden die in het wijnhuis, dat is deels ingericht is als museum, te zien zijn. Vader Fabio Ciacci werkt samen met zijn zoon Paolo in het bedrijf. Naast deze verzamelliefde ligt hun passie bij het combineren van oude wijnmaaktechnieken in combinatie met luisteren naar en handelen volgens de natuur.

Rond en romig

De Vin Santo is caramelkleurig en heeft in de neus én mond honingnoten en gedroogd fruit als rozijnen, vijgen en abrikozen. Hij heeft een rond en romig mondgevoel. Hij is heel licht oxidatief, maar door het fruit en de mooie zuren toch lekker fris.

Waarom bij het Marokkaanse filodeegtaartje?

Het taartje is lichtzoet met af en toe een extra zoetje door de rozijnen. Deze smaak en de zachte honingsmaak passen goed bij het karakter van de wijn. Het filodeeg is lekker knapperig en een mooie combinatie met de vulling. De nootachtige smaak van de Vin Santo combineert ook mooi bij de (noten op) het taartje.

Wat is daar nog meer lekker bij?

Chocolade- en koffiedesserts, harde kaas (Pecorino) , amandeltaart, appeltaart, gekonfijt fruit, oude nagel- en komijnekaas. En natuurlijk de Cantuccini-koekjes die je traditioneel na de maaltijd in de Vin Santo doopt.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.