Aspergewijn 2019

9.0 pnt: San Vincenzo uit Veneto

Afgelopen februari won de ‘Soave’ San Vincenzo 2017 van het Italiaanse wijnhuis Anselmi het predikaat ‘Aspergewijn 2019’, gekozen door de Vereniging voor Vinologen (lees hier meer!). Maar wat is het eigenlijk precies voor een wijn? En wat is het verschil met een echte ‘Soave’?

 

Historische stadspoort van Soave

Tijdens mijn eigen Veneto-reis (volgeboekt!) van vorige week hebben we heel wat mooie Soaves mogen proeven. Soave is een heerlijke frisse witte wijn uit de regio Veneto. De wijngaarden liggen rondom het (gelijknamige) historische stadje Soave (aanrader om te bezoeken trouwens!). Zo ook de wijngaarden van het wijnhuis Anselmi.

Helaas stond, tijdens mijn reis, het wijnhuis Anselmi zelf niet op het programma, maar wel een proeverij tijdens een diner bij Enoteca Realda in Soave. Dit restaurant in Bistrostijl wordt gerund door dochter Lisa (Anselmi) en haar partner Paolo Pagliarini. Tijdens ons fantastische 3 gangen diner (pasta met doperwten en room, kip met paddenstoelen en tiramisu) geeft Lisa uitleg over haar familiebedrijf en de wijnen die zij maken. We proeven hun bijzondere Soaves die geen Soave heten: San Vincenzo 2018, Capitel Foscarino 2018 en Capitel Croce 2017.

Lisa Anselmi bij Enoteca Realda
Lisa Anselmi (m) in gesprek met Yvonne Zohar (l) en Jolande Vos (r)

Geen Soave, maar IGT

Wijnhuis Anselmi ligt in het dorpje Monteforte d’Alpone, ten noorden van Soave. Dit is het Classico-gebied; hier komen de beste Soaves vandaan. Azienda Agricola Anselmi is een modern familiebedrijf (70 ha), gespecialiseerd in wijn van de lokale druif Garganega  (spreek uit Kar-gááá-ne-ga). Kwaliteit staat hier te allen tijde voorop!

Heel bijzonder voor dit bedrijf is het feit dat ze zich sinds 2000 niet meer houden aan de eisen van de DOC(G). Vader Roberto vond die regels te beperkend en was van mening dat dit de kwaliteit van de wijn niet ten goede kwam. Hij stapte eruit met als gevolg dat zijn Soave door het leven moet gaan als een IGT-wijn, maar dan wel van de allerbeste kwaliteit. Dat geldt dus ook voor de aspergewijn San Vincenzo Anselmi. Hij is gemaakt van 60% Garganega, aangevuld met 40% Chardonnay + Sauvignon Blanc. (Voor Soave geldt een minimum van 70% Garganega. Bovendien is Sauvignon Blanc niet toegestaan!)

Is er verschil tussen de San Vincenzo  2017 en 2018?

Tijdens de blindproeverij van de VVN voor de verkiezing van de ‘Aspergewijn van het Jaar’ geef ik deze San Vincenzo mijn hoogste cijfer. Tenminste dat blijkt later tijdens de demasqué. Ik noteer: levendige geur van sauvignon blanc, passievruchten en kruidigheid. De smaak is fris en kruidig met een rond mondgevoel en rijpe fruitaroma’s van abrikozen en perzik. Rijk en vol van smaak. Ik beoordeel hem met een 9.

Maar, helaas een maand later, blijkt dat er nog maar weinig voorraad is van deze heerlijke ‘Soave’ (bekroond in de Gambero Rosso met twee zwarte glaasjes!) uit het jaargang 2017. Inmiddels is de 2018 te koop.

San Vincenzo 2018 versus 2017

Uiteraard ben ik erg benieuwd naar de verschillen. Samen met twee andere vinologen proeven we opnieuw; we vergelijken de 2017 naast de 2018. Ook dit blijkt een heerlijke witte wijn, maar toch is hij anders dan de 2017. Dat kan ook niet anders, want 2017 was een warm jaar en 2018 veel koeler en regenachtiger. Toch is ook de 2018 een mooie witte wijn. Hij is in de neus mineraliger met wat witte fruitaroma’s (peer, perzik). De aandronk is fris en kruidig. Frisser dan de 2017, wat mineraliger maar ook met een rond mondgevoel. Herkenbaar amandelbittertje in de afdronk.

 

Wat eten bij San Vincenzo IGT van Anselmi?

Allereerst is het een uitstekend aperitief. Natuurlijk een prima begeleider van allerlei aspergegerechten, zoals de klassieker met ham en botersaus, aspergerisotto of aspergesoep.

Asperges met botersaus van Estée Strooker
Asperges met botersaus

Maar ook alle soorten vis doen het goed met deze wijn. Denk aan schelp- en schaaldieren met een rijke romige saus. Of denk aan anti-pasti, courgette salade met hazelnoten, brie of gerookte kip. Ook een goede combinatie met pasta met mosselen. Met andere woorden: breed inzetbaar.

Klik op de linkjes voor het recept!!!

 

Heb je deze wijn ook geproefd? Laat mij weten wat je ervan vindt.

Op de hoogte blijven van het laatste I Love Food & Wine-nieuws? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Bewaar deze wijn op Pinterest!

Wijnbeoordeling: de 'Soave' van wijndomein Anselmi krijgt een goede cijfer van I Love Food & Wine: 9 punten. Deze wijn past uitstekend bij asperges, aspergerisotto, of quiche met asperges. Kijk voor meer recepten op I Love Food & Wine. #aspergewijn #veneto