Verrassend wit

7,8 pnt: loepzuivere Pinot Grigio

Dit is nou echt een wijn waarbij de kleur je meteen op het verkeerde been zet. Oeps, wat hebben we nu in het glas? De 2015 Visintini Pinot Grigio lijkt een rosé door de heldere roodkoperachtige kleur, maar is eigenlijk een ‘witte’ Pinot Grigio!  Na de demasqué was ook het proefpanel van I Love Food & Wine helemaal verrast; dit is een wijn met een verhaal.

Ooit gehoord van ‘Ramato’ ?

De stijl van deze wijn heet in het Italiaans ‘Ramato’ (=koperkleurig). Ramato is een oude wijntechniek uit de tijd van de Republiek van Venetië, die weer nieuw leven is ingeblazen. Een Ramato wijn herken je aan de kenmerkende koperkleurige tint afkomstig uit de schil van de Pinot Grigio-druif. Bijzonder aan de Pinot Grigio is dat de druif tinten kan aannemen van goudgeel tot roodkoper, afhankelijk van de warmte tijdens het groeiseizoen. De typerende kleur verkrijgt de wijnmaker door de schilletjes van de Pinot Grigio (Pinot Gris) ongeveer 24 tot 36 uur mee te laten gisten of weken. Ramato geeft wijn een prachtige stuctuur, haalt het fruit naar voren en maakt wijn complexer. Je zult de term Ramato niet tegenkomen op het etiket, de wetgeving staat dat niet toe. Wijnen gemaakt volgens ‘Ramato’ lijken op rosés, maar zijn geen rosés, dat merk je wanneer je de wijn gaat proeven.

Biodynamisch pionier

Visintini is een oud familiebedrijf in Corno di Rosazza in het noordoosten van Italië op nog geen 5 kilometer van de Sloveense grens. Toen Oliveiro Visintini, samen met zijn zussen Palmira en Cinzia, het bedrijf in 2002 van zijn ouders overnam viel al snel het besluit om volledig biodynamisch te gaan werken. In die tijd was biodynamische wijnbouw in de Colli Orientali heel ongewoon. Inmiddels produceert ongeveer driekwart van de collega-wijnboeren uit het dorp op die manier. Oliveiro werkt niet alleen uiterst zorgvuldig in de wijngaard, maar ook in de kelder. Hij experimenteert met ei-vormige, betonnen gistingstanks en amforas om zijn wijnen nog meer karakter te geven. Dat verklaart mede de rijke, romige structuur. Visintini’s kracht zit ‘m in de combinatie van moderne vinificatie met respect voor de natuur en de traditie.

Pinot Grigio in vermomming

Visintini’s Pinot Grigio is mooi in balans met een minerale zuurgraad die de prachtige, licht romige structuur boordevol geel fruit (perzik, abrikoos, peer), citrus, bosframboos en gedroogde cranberries versterkt. De wijn is niet al te droog en heeft een aangenaam mondgevoel. Sappig, vol van smaak met een medium body en wat bittere amandeltjes in de redelijk lange afdronk. Deze pure, verfrissende wijn heeft voldoende aroma, smaak èn diepte om meer te zijn dan zomaar een alledaagse Pinot Grigio. Achter het delicate parfum van oranjebloesem, versgeplukte rozen en grapefruit verbergt deze Visintini namelijk een zekere mate van serieusheid. Dat kan ook bijna niet anders wanneer je weet dat de wijn gemaakt is door Oliviero Visintini, die bekend staat om zijn loepzuivere wijnen.

Wat eten we bij Pinot Grigio van Visintini?

De Pinot Grigio van Visintini is een heerlijke dorstlessende wijn die goed smaakt bij Italiaanse anti-pasti, zoals de bruschetta met vijgen en Parma ham. Ook heerlijk in combinatie met een garnalencocktail met grapefruit of een risotto met gamba’s en kerstomaatjes . Gerechten uit de Oosterse keuken, zoals de vis-tomatencurry , maar ook Caesarsalade met gegrilde tonijn of vitello tonnato zijn een goede keus. Drink je de wijn als aperitief zet er dan wat Goudse kaas naast om op te knabbelen. 

Deze tekst is geschreven door Yvonne Zohar.

 

Meer recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.