Multifunctionele rosé

8,2 pnt: Chiaretto rosé uit Veneto

‘Chiaretto’; dat klinkt meteen al frivool, niet waar? Nou, zo smaakt deze tintelfrisse rosé dan ook. Ontdekt tijdens mijn laatste Veneto-reis.  Eenmaal terug in Nederland wilde ik deze rosé ook graag door mijn eigen proefpanel laten beoordelen. Zo gezegd, zo gedaan. Wat bleek: ook zij waren reuze enthousiast. De loftrompet werd gestoken. Ook in Nederland te koop!

Wijndomein Monte del Frà in Veneto
Wijndomein Monte del Frà in Veneto

Deze Chiaretto rosé is afkomstig van het moderne wijndomein Azienda Monte del Frà in het noordelijke wijngebied Veneto. Monte del Frà is een echt familiebedrijf, gesitueerd zuidelijk van de stad Verona in het dorp Sommacampagna. Ze zijn gespecialiseerd in Bianco di Custoza (witte wijn) en tevens de grootste van de regio (140 ha), maar maken ook Lugana, Valpolicella en Soave.

Silvia Bonomo van Monte del Frà
Dochter Silvia Bonomo van Monte del Frà is zeer gepassioneerd!

Ze werken biologisch en zijn zeer succesvol, vertelt dochter Silvia Bonomo tijdens de proeverij in het voorjaar (mei). Hun Bianco di Custoza Superiore (Ca’ del Magro) krijgt al 9 jaar lang de Tri Bicchieri van de Gambero Rosso.

Frisfruitig, rijp en mineralig

Maar ook hun rosé is om over naar huis te schrijven, vinden wij. Hij wordt gemaakt van 3 verschillende druivenrassen (Corvina, Molinara en Rondinella). Na een voorzichtige persing krijgen de druiven een lange fermentatie met schilcontact. Dit zorgt voor extra smaak.

Zowel mijn eigen proefnotities (in Italië) als die van proefpanel van I Love Food & Wine komen helemaal overeen. In de geur is de rosé licht mineralig met wat aroma’s van perzik en rood fruit. Die aroma’s komen in de smaak terug. Ik noteer: frisse zuren, zuiver fruit, wat mineraliteit met een klein zoetje afkomstig van het rijpe fruit. Uitstekende balans. Ook het proefpanel geeft dat aan en noemt nog abrikoos en een licht sinaasappelbittertje.

Wat eten bij chiaretto van Monte del Frà?

In de eerste plaats is het een uitstekende zomerse terraswijn. Maar je kunt er ook heel goed iets bij eten. Combineert prima bij alle anti-pasti, zoals bijvoorbeeld meloen met ham of een salade met verse vijgen. Hij past bij ook vis en vlees. En vooral het kleine zoetje op de achtergrond zorgt ervoor dat deze rosé heel goed combineert met Aziatische gerechtjes. Voor goede wijn-spijscombinaties, kijk maar eens naar de volgende gerechten als sambal goreng udang, salade met ham en verse perzik, pasta met scampi in rosso, zeewolf met gember-tomatensalsa of de salade met verse vijgen en mozzarella.

Verse vijgen met mozzarella en basilicum, #voorgerecht, #salade
Vijgen met mozzarella en basilicum

En ook bij de Chinese kip smaakt deze rosé super, maar dit recept komt binnenkort online.

 

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op 16 juli 2019 blind geproefd en beoordeeld door ILFW-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *