Echte mannenwijn!

7,5 pnt: Chileens rood met Franse roots

Wat een prachtig land is Chili! In 2016 ben ik (Jolande) daar op wijnreis geweest met de VVN (Vereniging voor Vinologen) en ik ben hopeloos verliefd geraakt. Uiteraard hebben we toen ook een bezoek gebracht aan het landgoed van Casa Silva in Colchagua Valley.

Lunch op Casa Silva
De lunchtafel staat klaar!

Een ontvangst om nooit te vergeten met een ware rodeo en een fantastisch lunch op het terras met uitzicht op het poloveld en deze Los Lingues Carmenère in het glas. Terug in Nederland (en een paar jaar later) proefde het proefpanel van I Love Food & Wine opnieuw deze wijn. Conclusie: een echte mannenwijn, schrijft Astrid Stoops van Kijk op Wijn. De meningen waren zeer verdeeld, toch geven we een ruime voldoende.

Chileense cowboys van Casa Silva
Chileense cowboys van Casa Silva maken zich klaar voor de rodeo

Casa Silva is in 1892 gesticht door de Fransman Emilio Bouchon, oorspronkelijk afkomstig uit het Franse Saint-Émilion (Bordeaux).  Hij werd daarmee een van de pioniers van de Colchagua Valley. Ruim 100 jaar later, pas in 1997, startten Mario Pablo Silva, de oudste zoon van de vijfde generatie en zijn vader, Mario Silva, met het maken van wijnen onder hun eigen label, Casa Silva. Tegenwoordig is Casa Silva een toonaangevende wijnproducent, die nationaal en internationaal regelmatig in de prijzen valt.

Carmènere: dé trots van Chili

De carmenère druif, van oorsprong afkomstig uit de Bordeaux, wordt vandaag de dag gezien als dé rode druif van Chili. Carmenère heeft een hekel aan nattigheid tijdens de groeiperiode, zodat de wijngaarden van Casa Silva’s Los Lingues aan de voet van het Andesgebergte een perfecte plek zijn voor deze druiven. Een extreem droog klimaat met veel verschillen in dag- en nacht temperatuur, zodat er door de langere rijpingstijd extra veel aroma’s in de druiven ontstaan.

Carmenère op wijnlandgoed Casa Silva (2De druiven worden met de hand geoogst en krijgen eerst een koude inweking van acht dagen op 6°C. De gisting in RVS-tanks daarna duurt zo’n 16 dagen bij een temperatuur van 27-28°C. Na de gisting blijft de wijn nog 15 dagen rusten op de schillen, voor meer diepgang en kleur. 85% van de wijn rijpt op nieuwe vaten van Frans eikenhout gedurende 12 maanden. De rest blijft op roestvrij staal, totdat de wijnmaker het tijd vindt beide te mengen.

Hoe proeft Casa Silva Carmenère Los Lingues?

In de geur vinden we donker bosfruit als zwarte bessen en bramen, tabak en ook een vleugje mint. Wat rokerigs. In de smaak als eerste confiture, heel zwoel rijp fruit (bramen), gevolgd door tonen van chocolade en koffie. De wijn heeft zachte, ronde tannines en in de afdronk is de wijn lichtzoet met een bittertje.  Er is een mooie balans tussen het fruit en eikenhout. Het proefpanel denkt dat deze wijn een breed publiek zal aanspreken, al is het wel een beetje veel van alles. Een van de panelleden noemt het een echte mannenwijn…

Wat eten we bij deze Casa Silva Carmenère?

Het is een vrij stevige wijn, mede door z’n hoge alcoholgehalte. Prima wijn om in de herfst of winter bij een goed stuk (rood) vlees te drinken of ’s avonds bij een harde belegen of oude kaas. Goede combinaties zijn beef Wellington, een malse biefstuk met groene salsa of probeer ‘m eens bij lamskebab.

Biefstuk met nacho de nachos
Mexicaanse biefstuk op knapperige tortilla met gesmolten kaas

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Deze tekst is geschreven door Astrid Stoops/Jolande Vos

Op 17 oktober 2018 blind geproefd en beoordeeld door I Love Food & Wine-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *