Misschien wordt het BBQ-weer, dan kunnen deze lamskebab spiesjes op het vuur. Maar mocht het toch weer tegenvallen, dan leggen we ze gewoon op de grillplaat. Ook heel lekker… Maar je kunt de spiesen ook helemaal van tevoren klaarmaken. Het is extra lekker om dan 50 gram geweekte fijne bulgur aan het gehaktmengsel toe te voegen. Bak de balletjes ca. 10 minuten in een koekenpan en rijg ze daarna op een spies. Leuk om mee te nemen in de picknickmand. Bovendien koolhydraatarm.
Wat is kebab?
Kebab (of kebap) is afkomstig van het woord kebaba. Het betekent letterlijk ‘gebakken vlees’. Meestal gaat het dan om vleesgerechten op een spies die boven een vuurtje of op de barbecue worden gegrild. In Nederland wordt met kebab vaak een gekruide gehaktspies bedoeld, in Turkije noemen ze dit dan ‘köfte’.
Welke wijn bij Lamskebab met kruiden-yoghurtsaus?
Een Côtes du Rhône is een perfecte keus. Maar een rosé zal het heel goed doen. Kies wat je lekker lijkt.
Lamskebab met kruiden-yoghurtsaus
Ingredienten
- 500 g lamsgehakt* of rundergehakt
- 1 ui geraspt
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 tl kaneel
- ½ tl komijnpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- zout versgemalen peper
- 4 el platte peterselie fijngeknipt
yoghurtsaus:
- 1 dl milde roeryoghurt
- 3 el yogonaise
- 1 teentje knoflook geperst
- 2 el platte peterselie fijngeknipt
- 1 el verse munt fijngeknipt
Extra nodig
- 4 lange houten satéspiesen (voorweken in koud water), barbecue of grillplaat
Bereiding
- Meng het gehakt met de uirasp en alle kruiden. Rol er met natte handen balletjes van ter grootte van een golfbal (ca. 20 stuks). Rijg ze aan de spiesen.
- Maak een saus van de yoghurt, de yogonaise, de knoflook en de kruiden. Breng op smaak met zout en peper.
- Steek de barbecue aan. Bestrijk de gehaktballetjes met wat olie en leg ze op de barbecue. Rooster ze in ca. 10 minuten gaar en goudbruin. Lekker met de yoghurtsaus, pitabroodjes en een kool-wortelsalade met rozijnen.
Notities
Meer inspiratie?
Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!
Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&6 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen