Voor het weekend

Lamskebab met kruidenyoghurtsaus

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept
Barbecue weer? Maak dan deze spiesjes met lamsgehakt met kruiden en geraspte ui, De yoghurtsaus met kruiden maakt het helemaal af. bbq recept. #bbq #barbeque #lamsgehakt

Misschien wordt het BBQ-weer, dan kunnen deze lamskebab spiesjes op het vuur. Maar mocht het toch weer tegenvallen, dan leggen we ze gewoon op de grillplaat. Ook heel lekker… Maar je kunt de spiesen ook helemaal van tevoren klaarmaken. Het is extra lekker om dan 50 gram geweekte fijne bulgur aan het gehaktmengsel toe te voegen. Bak de balletjes ca. 10 minuten in een koekenpan en rijg ze daarna op een spies. Leuk om mee te nemen in de picknickmand. Bovendien koolhydraatarm.

Wat is kebab?

Kebab (of kebap) is afkomstig van het woord kebaba. Het betekent letterlijk ‘gebakken vlees’. Meestal gaat het dan om vleesgerechten op een spies die boven een vuurtje of op de barbecue worden gegrild. In Nederland wordt met kebab vaak een gekruide gehaktspies bedoeld, in Turkije noemen ze dit dan ‘köfte’.

Welke wijn bij Lamskebab met kruiden-yoghurtsaus?

Een Côtes du Rhône is een perfecte keus. Maar een rosé zal het heel goed doen. Kies wat je lekker lijkt.

 

Lamskebab

Lamskebab met kruiden-yoghurtsaus

Bereiding: 30 minuten
Totaal: 30 minuten
Kebab is een vleesspies gemaakt van lamsgehakt en allerlei smaakmakers. De kruidensaus op basis van yoghurt zorgt voor verfrissing. In 30 minuten klaar.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 500 g lamsgehakt* of rundergehakt
  • 1 ui geraspt
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • zout versgemalen peper
  • 4 el platte peterselie fijngeknipt

yoghurtsaus:

  • 1 dl milde roeryoghurt
  • 3 el yogonaise
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 el platte peterselie fijngeknipt
  • 1 el verse munt fijngeknipt

Extra nodig

  • 4 lange houten satéspiesen (voorweken in koud water), barbecue of grillplaat

Bereiding
 

  • Meng het gehakt met de uirasp en alle kruiden. Rol er met natte handen balletjes van ter grootte van een golfbal (ca. 20 stuks). Rijg ze aan de spiesen.
  • Maak een saus van de yoghurt, de yogonaise, de knoflook en de kruiden. Breng op smaak met zout en peper.
  • Steek de barbecue aan. Bestrijk de gehaktballetjes met wat olie en leg ze op de barbecue. Rooster ze in ca. 10 minuten gaar en goudbruin. Lekker met de yoghurtsaus, pitabroodjes en een kool-wortelsalade met rozijnen.

Notities

* Lamsgehakt kun je zeer zeker kopen bij een Marokkaanse of Turkse slager. Maar mijn slager heeft het ook in de diepvriezer liggen. Vraag er even naar! In de supermarkt grijp je zeer waarschijnlijk mis.

Meer inspiratie?

Tip: Lees dit artikel met de beste tips voor een perfecte barbecue!

 

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&6 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Reacties

  1. Nan 29 juli 2020 om 10:13 uur

    Superrecepten ??
    Heel smaakvol en gezellig ook om te maken !!

    • Jolande Vos Jolande Vos 29 juli 2020 om 12:45 uur

      Dank je wel voor het compliment. Dat nodigt uit om het zelf ook weer eens te maken.

  2. Lebak 12 maart 2022 om 17:33 uur

    Heerlijk!
    Ottolenghi move over!!!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept