Jammig rood

7.5 pnt: Spaanse volbloed Garnacha

Zwoel, boordevol rijp fruit en licht spicy. Dat is deze ambachtelijke Spanjaard uit authentiek Calatayud in het noordoosten van Spanje: Tovana Garnacha Old Vines. Afkomstig van oude wijngaarden met wijnstokken die geplant zijn tussen 1925 en 1945, en gemaakt van de oudste kloon ter wereld; Garnacha de Aragón. Met vooruitziende blik wist de legendarische wijnproducent Jorge Ordóñez dit vergeten druivenras weer nieuw leven in te blazen. Met ongekend succes. Wijncriticus Robert Parker noemt deze wijn ‘Beauty’. Bovendien eentje met ‘Point for Pennies’. Met andere woorden: waar voor je geld! Dat vinden wij bij I Love Food & Wine ook! Nu bij Vivino te koop; zeker de moeite waard.

Meestal is grenache (oftewel garnacha op z’n Spaans) een druivenras dat gebruikt wordt in een blend. Maar als de druivenstokken zéér oud zijn én ook nog eens op een ‘arme’ bodem staan, dan kun je er iets bijzonders van maken! Dat heeft wijnproducent Jorge Ordóñez goed gezien. Want de Noord-Spaanse wijnregio Calatayud is de bakermat van de Garnachadruif. Hier is het ooit allemaal begonnen met  de oudste kloon ter wereld: de garnacha de Aragón.

Zwarte kersen en chocolade

Schoolvoorbeeld van een 100% grenache, gemaakt van oude stokken. Mooi bramenpaars van kleur. In de neus gestoofd en jammig . Opvallend zachte aandronk met zéér rijpe aroma’s van zwarte kersen, intens van smaak met zachte tannines. Op de achtergrond een hint van chocolade. Zwoele wijn voor een zomerse avond, mits licht gekoeld. I Love Food & Wine beoordeelt dit met 7,5 punten.

Wat eet je bij Spaanse garnacha?

Met deze grenache kun je vele kanten op. De wijn is geconcentreerd, maar ook toegankelijk. Het is dé wijn voor een zomerse BBQ, want hij smaakt perfect bij alle soorten gegrilleerd vlees (lam, hamburgers, worstjes, kip en biefstuk). Maar ook heerlijk bij Italiaanse osso buco, Marokkaanse tajine of Aziatische gerechten.

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.