Voor het weekend

Biefstuk met nacho de nachos

Dit recept komt uit het kookboek ‘Texmex’ van Jonas Cramby; biefstuk met nacho de nachos. De schrijver zegt er zelf over: “Nachos met gesmolten kaas kent iedereen toch wel? Deze variant is veel lekkerder en kan, afhankelijk van de hoeveelheid kaas, een vetbom ofwel een redelijk gezond tussendoortje zijn”.

Het recept is voor 2 personen ruim voldoende als hoofdgerecht. Voor de marinade kun je evt. het sap uit een blikje ananas op eigen sap gebruiken (zo nodig aangevuld met wat water). Van de ananas zelf kun je een heerlijke salsa maken door hem in stukjes te snijden en te vermengen met 1 fijngesneden rood pepertje, wat limoen- of citroensap, olijfolie en fijngehakte koriander. Smaakt er prima bij!

Welke wijn drinken we bij biefstuk met nacho de nachos?

Bij dit malse rundvlees met kaas en het gekruide bonenmengsel smaakt een stevige Argentijnse Malbec , The Chocolate Block uit Zuid-Afrika, Argentijnse Cabernet Franc of de Toro El Buen Amor heerlijk bij. Voldoende body, niet te ingewikkeld, maar wel kruidig. Cheers!

2 personen35 minuten + 1 uur marineren

Ingrediënten

  • 250 gram lendelap of entrecote
  • (mais)olie om in te bakken
  • zout, zwarte peper
  • 4 kleine (mais)tortilla’s
  • 50 gram grof geraspte belegen kaas, cheddar of verkruimelde feta
  • marinade
  • 1 dl ananassap
  • sap van 1/2 limoen
  • 50 ml Japanse sojasaus
  • 1 klein teentje knoflook, fijngehakt
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • refried beans
  • 2 eetlepels olie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 70 gram bacon, dikgesneden
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder (hot)
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 blik zwarte bonen (400 gram)

Stap 1

Roer alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en laat het vlees er minstens 1 uur in marineren (afgedekt in de koelkast).

Stap 2

Verhit  wat olie in een koekenpan en bak de ui, knoflook en bacon ca. 3 minuten. Voeg de komijn, oregano, paprikapoeder en bonen met vocht toe. Laat het nog ca. 10 minuten zachtjes bakken. (Prak een derde van de bonen fijn met een vork en roer door.)

Stap 3

Verwarm intussen de oven voor op de hoogste stand. Haal het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Verhit een grillpan en bestrijk hem met olie. Grill het vlees snel aan twee kanten bruin. Bestrooi met zout en peper. Snijd het vlees in reepjes.

Stap 4

Leg de tortilla’s op een bakplaat en verdeel het bonenmengsel erover. Leg hier de reepjes vlees op. Strooi de kaas erover. Laat de tortilla’s in ca. 4 tot 6 minuten knapperig worden en de kaas smelten.

Tip: Wil je meer weten over de Mexicaanse keuken en verschillende Mexicaanse gerechten? Lees hier verder.

Cover Tex MexKookboek Texmex

In het stoere boek Texmex verzamelt de Zweed Jonas Cramby meer dan 70 recepten uit het gebied op de grens van Texas en Mexico.

 

Bestellen? Dat kan hier:
Titel: Texmex. 70 recepten. It’s delicioso.
Auteur: Jonas Cramby
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
ISBN nummer:978 90 230 1389 1
Prijs: € 23,95

Meer weten over het bereiden van biefstuk? Lees dit artikel over biefstuk bakken

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.

 

Eén reactie op “Biefstuk met nacho de nachos”

  1. HoiHoi! Erg leuk stukje wat je hier geschreven hebt. Ik ga eens verder kijken hier wat voor andere interessante dingen er te vinden zijn 🙂 Groetjes uit Haarlem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *