Dit recept komt uit het kookboek ‘Texmex’ van Jonas Cramby; biefstuk met nachos. De schrijver zegt er zelf over: “Nachos met gesmolten kaas kent iedereen toch wel? Deze variant is veel lekkerder en kan, afhankelijk van de hoeveelheid kaas, een vetbom ofwel een redelijk gezond tussendoortje zijn”.
Het recept is voor 2 personen ruim voldoende als hoofdgerecht. Voor de marinade kun je evt. het sap uit een blikje ananas op eigen sap gebruiken (zo nodig aangevuld met wat water). Van de ananas zelf kun je een heerlijke salsa maken door hem in stukjes te snijden en te vermengen met 1 fijngesneden rood pepertje, wat limoen- of citroensap, olijfolie en fijngehakte koriander. Smaakt er prima bij!
Welke wijn drinken we bij biefstuk met nachos?
Bij dit recept van biefstuk met nachos en kaas plus het gekruide bonenmengsel smaakt een stevige Argentijnse Malbec , The Chocolate Block uit Zuid-Afrika, Argentijnse Cabernet Franc of een Spaanse Toro heerlijk bij. Voldoende body, niet te ingewikkeld, maar wel kruidig. Cheers!
Biefstuk met nachos
Ingredienten
- 250 gram lendelap of entrecote
- maisolie om in te bakken
- zout zwarte peper
- 4 kleine maistortilla’s
- 50 gram grof geraspte belegen kaas cheddar of verkruimelde feta
marinade
- 1 dl ananassap
- sap van 1/2 limoen
- 50 ml Japanse sojasaus
- 1 klein teentje knoflook fijngehakt
- 1/2 theelepel gemalen komijn
beans
- 2 eetlepels olie
- 1 kleine ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 70 gram bacon dikgesneden
- 2 theelepels gemalen komijn
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder hot
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 blik zwarte bonen 400 gram
Bereiding
- Roer alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en laat het vlees er minstens 1 uur in marineren (afgedekt in de koelkast).
- Verhit wat olie in een koekenpan en bak de ui, knoflook en bacon ca. 3 minuten. Voeg de komijn, oregano, paprikapoeder en bonen met vocht toe. Laat het nog ca. 10 minuten zachtjes bakken. (Prak een derde van de bonen fijn met een vork en roer door.)
- Verwarm intussen de oven voor op de hoogste stand. Haal het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Verhit een grillpan en bestrijk hem met olie. Grill het vlees snel aan twee kanten bruin. Bestrooi met zout en peper. Snijd het vlees in reepjes.
- Leg de tortilla’s op een bakplaat en verdeel het bonenmengsel erover. Leg hier de reepjes vlees op. Strooi de kaas erover. Laat de tortilla’s in ca. 4 tot 6 minuten knapperig worden en de kaas smelten.
Kookboek Texmex
In het stoere boek Texmex verzamelt de Zweed Jonas Cramby meer dan 70 recepten uit het gebied op de grens van Texas en Mexico.
Bestellen? Dat kan hier:
Titel: Texmex. 70 recepten. It’s delicioso.
Auteur: Jonas Cramby
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
ISBN nummer:978 90 230 1389 1
Prijs: € 23,95
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!