Fris rood

8,1 pnt: Valpolicella met temperament

Absoluut verrassend is deze pure, fruitige rode wijn van wijnhuis Marion uit de Italiaanse regio Veneto. Misschien géén Valpolicella Classico, maar wat een wijn! Het is wat je noemt een ‘instapper’, maar dan wel ééntje van een topdomein. De 2014 Valpolicella Borgo Marcellise geeft veel waar voor je geld, en dat van een ‘rijzende ster’ in Valpolicella; wijnhuis Marion.
In het voorjaar brachten we,  in gezelschap van zestien vinologen, een bezoek en waren helemaal lyrisch. Het I Love Food & Wine-proefpanel krijgt de wijn opnieuw ‘blind’ voorgeschoteld. Ook daar wordt de kwaliteit herkend. We geven een ruime acht!

In het noordoosten van Italië, in de “Orientale” subregio van Valpolicella, liggen de glooiende heuvels van wijngoed Marion.  In 1988 koopt de familie Campedelli  het door cipressen en wijngaarden omgeven landgoed,  ooit eigendom van de conti Marioni. Zo ontstaat de naam Marion. Het landgoed ligt net buiten de afgebakende Valpolicella Classico zone, maar deelt met de Classico zone de krijtbodems. Na uitvoerig bodemonderzoek besluiten de Campedellis de klassieke Valpolicella-rassen corvina, rondinella, molinara en oseleta opnieuw aan te planten, naast cabernet sauvignon en teroldego.

Toeval bestaat

Zoon Stefano wordt eigenlijk per toeval Marion’s wijnmaker. Om de gasten op zijn bruiloft (in 1993) met Nicoletta Fornasa te verrassen maakt Stefano zijn eerste wijn van cabernet sauvignon-druiven. De kwaliteit van de druiven en het potentieel van de wijn is zo goed dat de bevlogen Stefano besluit zelf wijn te gaan maken, samen met zijn vrouw Nicoletta en broer Marco. Marion huurt de befaamde Celestino Gaspari in, voormalig wijnmaker bij grootheden Quintarelli en Romano Dal Forno. Beiden bekend vanwege hun weergaloos mooie Amarones.  In 1999 komt Marion’s eerste wijn op de markt. En kwaliteit verloochent zich niet…

Wat eten we bij Marion Borgo Marcellise?

De Marion Borgo Marcellise 2014 is een mooi voorbeeld van een wijn met een Noord-Italiaans temperament. Het frisse, sappige rode fruit  (bessen, en de typische Valpolicella geur en smaak van zure kersen) lijkt perfect in combinatie met pastagerechten. En, het vleugje bittere amandelen in de afdronk doet het goed bij visgerechten met zalm of tonijn. Borgo Marcellise’s groene kruidigheid met een hint van vers geplukte tabaksbladeren en haar lichte, soepele tanninestructuur past ook geweldig bij een zomerse BBQ, mits de wijn licht gekoeld wordt geserveerd.  Borgo Marcellise 2014  combineert eveneens prima met gehaktbrood met parma ham of een broodje hamburger met extra lekkere saus.

 

Deze tekst is geschreven door Yvonne Zohar.

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe wijnbeoordelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.