Uit de Noord-Rhône

8,5 pnt Crozes-Hermitage van Cave de Tain

Het is tijd om Crozes-Hermitage in het zonnetje te zetten! Onlangs (voor het Corona-tijdperk) was ik te gast op het evenement ‘Een dagje met AOC Crozes-Hermitage’ in Amsterdam met maar liefst 23 producenten. Daar proefde ik een hele reeks in zowel wit als rood. En opnieuw werd ik bevestigd in de pracht van deze prestigieuze appellation van de Noord-Rhône. Want in september 2019, tijdens mijn wijnstudiereis voor de Vereniging voor Vinologen die ik samen met Onno Misset en Yvonne Zohar had georganiseerd, was ik al verliefd geworden op deze mooie Rhône-regio.

Kaartje Noord-RhôneMisschien heb je geen idee waar ik het over heb. De naam Crozes-Hermitage zegt je wellicht helemaal niets. Daarom eerste even een paar feiten om de regio goed in het vizier te krijgen. Crozes-Hermitage is de grootste appellation (1.768 ha) binnen de wijnregio Noord-Rhône, een gebied met heel veel steile hellingen. Van noord naar zuid is het maar 23 km lang en het terroir is hier uniek. Er wordt voornamelijk (90%) rode wijn, altijd gemaakt van het druivenras syrah. Witte Crozes-Hermitage maken ze van de rassen marsanne en rousanne.

Cave de Tain: cave cooperative van topniveau

Op het evenement ‘Een dagje met AOC Crozes-Hermitage’ (én tijdens de Masterclass van Lars Daniëls)  in Amsterdam heb ik héél véél prachtige wijnen geproefd. Een paar producenten sprongen er bovenuit. En die wil ik toch graag even noemen: Domaine Combier (zowel wit als rood, te koop via Vinoblesse), Domaine Emmanuel Darnaud, Domaine Laurent Fayolle Fils et Fille, Domaine Des Rémizières.

Michèle Laine en de Franse ambassadeur
Organisator Michèle Lainé (r) en de Franse ambassadeur tijdens het evenement ‘Een dagje Crozes-Hermitage’

Maar tijdens mijn studiereis bezocht ik de producent Cave de Tain. Uiteraard waren zij ook van de partij tijdens het evenement in Amsterdam. Hier in Amsterdam maakte ik opnieuw kennis (op de beursvloer en tijdens diner) met de flamboyante David Quillin, de marketingmanager van Cave de Tain. En dat was een aangenaam weerzien!

David Quillin in de Rhône, marketingmanager van Cave de Tain
Marketing manager David Quillin

Cave de Tain is een grote cave coöperatieve sinds 1933. Dat lijkt misschien niet zo interessant, maar niets is minder waar. Hier worden prachtige wijnen gemaakt! Het bedrijf ligt aan de voet van de beroemde heuvel van Hermitage. Ze bezitten zelf 27 verschillende wijngaarden, maar werken samen met 262 verschillende wijnboeren/producenten en produceren ruim 5 miljoen flessen, waaronder ook de vijf crus (Hermitage, Crozes-Hermitage, Saint Joseph, Cornas en Saint Péray). Crozes-Hermitage is 40% van hun productie!

Crozes-Hermitage – Les Hauts du Fief: paradepaardje

Tijdens onze studiereis in september proefden we 8 wijnen uit de Noord-Rhône bij Cave de Tain en alle deelnemers waren verrast en onder de indruk van de kwaliteit van deze cave cooperative.

Zoals je misschien zult begrijpen maken ze hier meerdere Crozes-Hermitage’s, maar crozes Hermitage ‘Les Hauts du Fief’ is een van hun paradepaardjes. Deze wijn wordt met heel veel precisie gemaakt. De druiven voor ‘Les Hauts du Fief’ komen van een granieten en alluviale grond met rolkeien. De stokken zijn ongeveer 30 jaar oud. De percelen zijn separaat gevinifieerd. Rijping sur lie gedurende 15 maanden, gedeeltelijk op nieuw en oud eikenhout. Ook heeft er een malolactische vergisting plaatsgevonden op barrique voor een bijdrage aan een betere aromatische expressie. 

Cave de Tain aan de voet van de heuvel Hermitage
Cave de Tain aan de voet van de heuvel Hermitage

Hoe smaakt Crozes-Hermitage Les Hauts du Fief?

Deze wijn is volrood van kleur en geur is pittig (zwarte peper) met aroma’s van zwart fruit en wat houtexpressie op de achtergrond. De aandronk is sappig en spicy, maar rijk en vol in de mond met een licht drogende afdronk. Uitstekend glas. Ik geef hem hoog cijfer: 8,5.

Crozes Hermitage is in z’n jonge jaren heerlijk verfrissend. Maar na 3 tot 5 jaar ontwikkelen zich mooie tertiare aroma’s.

Wat eten bij Crozes-Hermitage?

Deze volle rode wijn vormt een perfecte match met lam, konijn of parelhoen; gerechten met een diepe smaak. Denk aan bijvoorbeeld de gegrilleerde lamskoteletjes met ratatouille, of Spaanse stoofpot met konijn. Maar met vleesgerechten als ossobuco van hert, stoofschotel van hert, gehaktballetjes met paddenstoelen, biefstuk met zwarte pepersaus of rundvlees uit de oven met rodewijnsaus (gebruik de Crozes-Hermitage voor de saus, dan heb je meteen een perfect bruggetje tussen gerecht en wijn) vormt deze wijn een goede wijn-spijscombinatie.

Spaanse stoofpot van konijn
Spaanse stoofpot van konijn

Liever geen vlees? Dat kan ook. Deze Syrah van Cave de Tain laat zich ook temmen door vegetarische gerechten als soep van puylinzen en spinaziehartige taart met prei of andijvie-gierstschotel met shiitake. Ook combineert Crozes-Hermitage voortreffelijk met kaas, zoals de lokale Saint-Marcellin.

Linzensoep met spinazie
Linzensoep met spinazie

Al met al: de ultieme wijn voor de komende pasen!

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *