Lazy Sunday

Broodje hamburger met extra lekkere saus

Ik ben dol op zelfgemaakte hamburgers en probeer altijd een beetje te variëren met of het vlees of met de saus. En deze keer heb ik toch wel een erg lekkere saus gemaakt! Je kan deze saus ook heel goed van tevoren maken en dan nog even opwarmen als je burgers bijna klaar zijn. Ideaal voor de zomerse barbecues die er weer aan gaan komen! Zelf broodjes bakken is heel leuk om te doen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ze ook kant-en-klaar kopen. Maar zelfgemaakt wel véél lekkerder!

8 personen2 ½ uur

Ingrediënten

  • Broodjes:
  • 450 gram tarwebloem
  • 1 zakje droge gist
  • 250 ml melk, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • Burgers:
  • 750 gram rundergehakt
  • zout, peper
  • 1 eetlepel olijf- of zonnebloemolie
  • Saus:
  • 1 eetlepel olijf- of zonnebloemolie
  • 2 rode uien, in halve ringen
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 6 eetlepels barbecuesaus
  • 6 eetlepels whisky

Stap 1

Maak de broodjes: Doe alle ingrediënten voor de broodjes (behalve het sesamzaad) in een kom en kneed dit met de keukenmachine of met de hand tot een soepel deeg. Dek de kom af en laat het deeg ca. 1 uur op kamertemperatuur rijzen. Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en verdeel het in 8 stukken. Vorm elk stuk deeg tot een bolletje. Leg de bolletjes op een met bakpapier bedekt bakblik. Druk ze iets plat. Laat de bolletjes nog ca. 1 uur rijzen tot ze 2x zo groot zijn.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de broodjes met een beetje melk en bestrooi ze met sesamzaad. Bak ze in ca. 15 minuten goudbruin en gaar. Laat ze op een rooster afkoelen.

Stap 3

Maak de burgers: Kneed het gehakt met peper en zout door elkaar en vorm er 8 burgers van. Leg ze op een bord en zet ze afgedekt minimaal 15 minuten in de koelkast.

Stap 4

Maak de saus: Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui en knoflook ca. 5 minuten op laag vuur. Roer de barbecuesaus en de whisky erdoor en verhit de saus nog ca. 4 minuten.

Stap 5

Verhit intussen een grillpan. Bestrijk de burgers met olie en grill ze ca. 2 minuten aan elke kant. Wentel de burgers door de saus.

Stap 6

Snijd de broodjes open en leg ze op het snijvlak ca. 1 minuut in de grillpan. Leg de hamburgers op de broodjes en verdeel de rest van de saus over de burgers.

Welke wijn bij ‘broodje hamburger’?

Bij een broodje hamburger schenk je een eenvoudige rode wijn.  Ga voor fris rood, zoals een Beaujolais of een Côtes du Rhône. Ook een Bardolino of de frisse Rioja van El Buen Amor zal hier goed bij smaken.

 

Wil je meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties in je mailbox? Geef je hier op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *