Voor het weekend

Marokkaanse kipstoof met dadels

Spreekt het idee FEESTEN & VASTEN je aan; de nieuwe way of life van Nanneke Schreurs? Nou, mij wel. Het idee is intrigerend, maar om het tot een ‘way of life’  te integreren een stuk moeilijker. Twee dagen geleden schreef Anita Ootjes in haar een kookboekrecensie over het recept Marokkaanse kipstoof met dadels, afkomstig uit het hoofdstuk ‘FEESTEN’: ‘Het resultaat is een heerlijke maaltijd! Ga ik zeker nog eens maken.‘  We hebben het recept wel iets aangepast: de steranijs is weggelaten en de hoeveelheid fond verhoogd. Dus ‘Eet je fit’ met deze Kipstoof met dadels. Wij zijn meer dan tevreden! 

Welke wijn bij Marokkaanse kipstoof met dadels?

Het kipgerecht smaakt gekruid, lichtzoet en is niet al te zwaar. Daar smaakt misschien een sappige rode Marokkaanse wijn wel lekker bij. Alleen die is niet door ons getest. Maar kijk eens op de site Les Celliers de Meknes. Wel getest is deze rode uit Sardinie van Vinoblesse. Dat is in ieder geval een absolute aanrader. Heerlijk!

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 600 gram kip(dij)filet. in stukjes
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel ras el hanout
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • zout
  • 2 wortels (ca. 150 gram)
  • 4 sjalotjes
  • 2 eetlepels boter of olie
  • 6 dadels zonder pit, in reepjes
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 pot gevogeltefond (380 ml)
  • 25 gram griesmeel
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • 2 takjes munt

Stap 1

Snijd de kip in stukken en leg ze in een kom. Pers de knoflook erboven uit. Schep de specerijen en 1 tl zout erdoor. Snijd de wortels in reepjes. Pel de sjalotjes en halveer ze.

Stap 2

Verhit de boter in een tajine of braadpan. Braad de kip in ca. 5 minuten rondom bruin. Schep de wortel, dadels, sjalotten, rozijnen en kaneel erdoor. Schenk de fond erbij en roer de griesmeel erdoor. Laat het gerecht afgedekt in ca. 15 minuten zachtjes gaar worden.

Stap 3

Rooster intussen het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Bestrooi de kipstoof met de amandelen en garneer met blaadjes munt. Lekker met stokbrood of Marokkaans brood, sperziebonen en kropsla.

cover Eet je fit

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Eet je fit
Auteur : Nanneke Schreurs en José van Riele
Uitgever : Fontaine
ISBN : 9789059567665
Prijs : € 19,95

Foto credit: José van Riele

 

Op Meatless Monday: een recept uit het hoofdstuk Vasten: Quinoataart met rode biet.

Wil je op de hoogte blijven van meer culinair nieuws? Geef je op voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *