Geroosterde wintergroenten met worst

Voor het weekend
Geroosterde wintergroenten met worst

De feestdagen zijn weer voorbij! Ik krijg dan weer zin in lekkere simpele maaltijden, no nonsense food met veel gezonde groenten. Deze geroosterde wintergroenten voldoen helemaal aan die behoefte. Makkelijk om te maken, want de oven doet het werk. Het is kwestie van alles in staafjes snijden. Zo simpel is dat! Combineer met een sappige braadworst of een varkenshaas. 

Welke wijn bij geroosterde groenten met worst?

Het gerecht smaakt lekker smeuïg en zoet door de verschillende wortelgroenten als winterwortel, pastinaak en koolraap. Daar drink je soepele, sappige en warm kruidige wijn bij, zoals deze mooie Côtes du Rhône van Gall & Gall. Afgelopen najaar bracht ik een bezoek aan dit prachtige bedrijf van Vidal-Fleury. Hun Côtes de Rhône is een echte aanrader (ik geef hem een 8,5)! Dat combineert uitstekend met smeuïge zoete wortelgroenten uit de oven. Zwoele rozemarijn accentueert de kruidigheid van de wijn.

Bezoek Vidal Fleury tijdens Rhônereis in september 2019 (2)
Onze mooie proeverij bij Vidal-Fleury in september 2019

 

4 personen1 uur

Ingrediënten

  • 2 winterwortels, in staafjes van 5 cm
  • 2 pastinaken, in staafjes van 5 cm
  • 1 kleine koolraap, in staafjes van 5 cm
  • 6 sjalotjes, gepeld en in kwarten
  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 3 takjes verse rozemarijn, naaldjes fijngesnipperd (= 2 eetlepels)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zeezout
  • Extra: grote braadslede (25 bij 35 cm)

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vermeng in een braadslede wortel, pastinaak, koolraap, sjalot, knoflook en rozemarijn. Schep de olijfolie erdoor. Bak de groenten in ca. 40 minuten gaar in de oven, halverwege even omscheppen. Haal uit de oven en bestrooi met zeezout.

Serveer met een sappige (Toscaanse) braadworst.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&3 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: Geroosterde wintergroenten met worst. Heel makkelijk om te maken met winterwortel, pastinaak en koolraap. Gezonde hap voor doordeweeks. Combineer met een braadworst, kip of een bal gehakt. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #simpel #ovengerecht #wijnspijscombinatie

Filotaart met pompoen, bulgur, en rozijnen uit Cyprus van Georgina Hayden

Meatless Monday
Filotaart met pompoen, bulgur en rozijnen

Ken je Georgina Hayden al? Twee jaar geleden heb ik haar voor het eerst ontmoet. Toen werd haar kookboek ‘Slow’ geïntroduceerd. Sinds kort is er een nieuw kookboek van haar hand met de titel Cyprus. Een boek boordevol familierecepten die van generatie tot generatie zijn overgedragen. Want Georgina groeide op boven de taverne van haar Grieks-Cypriotische grootouders. Hier ontwikkelde ze haar liefde voor koken. Tegenwoordig woont zij in Londen.

Georgina in Cyprus

In het intro van dit pompoenrecept vertelt Georgina het volgende: ‘Kolokotes zijn pasteitjes gevuld met pompoen, rozijnen, bulgur en kaneel. Het zijn kleine, hartig-met-iets-zoets veganistische snacks die meestal tijdens de vasten worden gegeten. Ik wilde eigenlijk het traditionele recept geven, maar besloot er nieuw leven in te blazen door er een gezonde, frisse filotaart van te maken (die ook nog steeds vegan is).

Welke wijn bij filotaart met pompoen, bulgur en rozijnen?

De taart smaakt inderdaad lichtzoet maar is ook fris en kruidig. Met knapperig filodeeg aan de zijkanten en bovenkant. En ja; daar past een Viognier uit bijvoorbeeld de Languedoc heel goed bij; dat is een witte wijn met zachte zuren. Maar ook een witte wijn uit de Rhône zou hier niet misstaan.

4 personen2 uur en 15 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg (fles)pompoen
  • 2 rode uien
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel gemalen piment
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • 50 gram bulgur
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 75 gram gele rozijnen
  • 1 bosje bladpeterselie
  • ½ bosje koriander
  • 1 pakje filodeeg (diepvries, 225 gram)
  • 2 eetlepels pompoenpitten

Stap 1

Verwarm de oven voor tot 190 °C. Schil de pompoen en snijd in stukken van 4 centimeter. Spreid ze uit over een bakplaat. Pel de uien, snijd ze in partjes en leg deze tussen de pompoen. Bestrooi met kaneel en piment, zout en peper. Besprenkel met olijfolie. Zet in de oven en bak 45 minuten tot de pompoen gaar is. Haal uit de oven en laat even afkoelen.

Stap 2

Doe intussen de bulgur in een grote schaal en schenk er 300 milliliter kokend water over. Laat afgedekt 15 minuten staan. Laat uitlekken in een zeef en afkoelen. Laat weer in de schaal glijden, knijp de citroen erboven uit, roer de azijn en rozijnen erdoor en bestrooi met zout en peper. Hak de peterselie- en koriander grof. Schep de pompoen door de bulgur en voeg de kruiden toe. Proef en corrigeer de smaak als dat nodig is.

Stap 3

Vet een springvorm van 23 centimeter in met olie en leg de filodeegvellen (houd er 1 apart) erin; bestrijk ze een voor een met olie voor je het volgende vel erop legt. Laat rondom deeg over de rand hangen. Schep het pompoenmengsel op het filodeeg en leg het apart gehouden vel erop, eventueel dubbelgevouwen. Bestrijk met olie en vouw het filodeeg dat over de rand hangt naar binnen. Bestrijk met olie en bestrooi met pompoenpitten. Zet onder in de oven, verlaag de temperatuur naar 180 °C en bak de taart 40 minuten tot deze goudkleurig en krokant is. Haal de taart uit de oven, laat 10 minuten in de vorm afkoelen, haal dan voorzichtig uit de springvorm en serveer.

Lekker met een frisse groene salade met tomaat en feta (voor niet veganisten!).

 

Het kookboek

Na haar kunstopleiding werkte Georgina Hayden 10 jaar lang in het team van Jamie Oliver. Dit is haar tweede kookboek met een ode aan haar Grieks-Cypriotische familie. Boordevol familierecepten die van generatie op generatie zijn overgegaan. Van ontbijtjes, mezedes, groente, granen, vlees of vis, salades, zoetigheden en drankjes. Heel mooi vormgegeven met originele familiefoto’s en de sfeer van eiland.

Bestellen kun je hier:

Titel : Cyprus
Auteur : Georgina Hayden
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1626 7
Prijs : € 27,99

 

 

Zin in meer van Georgina Hayden. Kijk nog eens naar deze vegetarisch recepten: toast met groene groenten of gegrilde radicchio met hazelnoten .

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: hartige taart gevuld met pompoen, rozijnen en bulgur. Rondom knapperig filodeeg. Heerlijk vegetarisch recept uit het kookboek Cyprus van Georgina Hayden. Lees het hele recept op de website! Welke wijn past hier nog meer bij? #wijn-spijscombinatie # quiche #harige taart #groente #vegetarisch #feestelijk

 

 

Quiche Lorraine van Mieke van Laarhoven

Gouwe Ouwe
Quiche Lorraine van Mieke

Je herkent het vast: recepten van gerechten die al jarenlang mee gaan. Favorieten die telkens terugkeren op je eettafel. Gewoon, omdat ze zo lekker zijn, of gemakkelijk te maken, of… nou ja vul maar in.
Ik (culinair specialist Mieke van Laarhoven) deel elke maand zo’n gouwe ouwe uit mijn knipselmap vol recepten die ik door de jaren heen verzameld heb. Voor november een echte klassieker: Quiche Lorraine uit Franse Elzas.

Quiche boekje Hartige taartenHerken je dat? Die heerlijke zomervakantie waar je wat weemoedig aan terugdenkt, het is al weer even geleden. En het herfstreces ligt inmiddels achter ons. We stevenen af op het einde van het jaar. Maar, ook deze periode heeft zijn charme. De kaarsen gaan aan, we trekken een lekker vliesdekentje over ons heen. Tijd voor een goeie film of een vuistdik boek om in één klap uit te lezen. Tegelijkertijd is het fijn om herinneringen op te halen aan wat achter ons ligt en ik denk dan onmiddellijk aan al het lekkers dat op de zomerse tuintafel heeft gestaan, maar net zo goed in dit seizoen hoge ogen zal gooien. Jaren geleden, om precies te zijn in 1990, ik werkte koud drie maanden op de redactie van Allerhande, gaf Albert Heijn kookboekjes uit. Daarin waren de lekkerste recepten tot dan toe opgenomen, gevat in een thema. ‘Hartige taarten’ was er een van. Ik heb ‘m nog steeds in de kookboekenkast staan. Sterker nog: ik maak er met regelmaat een hartig taartje uit. Quiche Lorraine is mijn favoriet. Zomers smaakt ie koud lekker en in deze tijd van het jaar is het taartje warm niet te versmaden. Je kunt ‘m als warme maaltijd eten, maar kleine puntjes bij een goed glas rode wijn is ook geen verkeerd idee. La Douce France in je eigenste huis. Komt ie!

Welke wijn bij Quiche Lorraine?

Hier drink je witte wijn bij! Kies voor een frisse witte wijn die ook wat rond aanvoelt in de mond (bv Gavi, Gaillac, Verdejo), maar ook een Chardonnay met licht houtlagering combineert prima. Dat sluit mooi aan bij het rooksmaakje van de bacon.

4 personen55 minuten

Ingrediënten

  • 1 rol vers quiche- of taartdeeg* (Tante Fanny)
  • 1 eetlepel bloem
  • ½ eetlepel boter of margarine
  • 200 gram geraspte Gruyere
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 4 eieren
  • 4 dl slagroom
  • zout
  • peper
  • 150 gram bacon, wat dikker gesneden
  • extra: lage taartvorm Ø 26 cm

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de taartvorm in met de boter en bekleed deze met de ronde deeglap. Druk de opstaande rand goed tegen de rand van de vorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Meng 1 eetlepel van de geraspte kaas met het paneermeel en bestrooi de bodem ermee.

Stap 2

Klop de eieren in een grote kom los met de slagroom met wat zout en peper. Bak in een koekenpan met anti-aanbaklaag op halfhoog vuur de plakken bacon kort aan weerszijden knapperig bruin. Beleg de bodem van de taartvorm met de plakjes bacon. Verdeel de rest van de kaas erover. Schenk daar het eimengsel over uit.

Stap 3

Bak de hartige taart in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar en goudbruin. Dek – als de taart te donker dreigt te worden – de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie. Lekker met een groene salade.

 

 * In het oorspronkelijke recept werden 4 plakjes bladerdeeg uit de diepvries gebruikt die je dan zelf moest uitrollen tot een ronde lap.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Tomatentaart met olijventapenade uit het kookboek Provence van Alex Jackson

Meatless Monday
Tomatentaart met tapenade

Zonnige tomatentaart uit de Provence. Lijkt misschien wat zomers voor nu. Maar hij past ook heel goed in de winter. Zeker als je een hartverwarmend soepje vooraf serveert, zoals deze winterse pompoensoep met croutons.

Het is een recept uit het kookboek Provence van Alex Jackson. Ik maakte deze taart met de zelfgemaakte tapenade van zwarte olijven uit het recept. Maar wil je sneller klaar zijn, dan kun je natuurlijk ook een kant&klare tapenade gebruiken. Om het makkelijker te maken heb ik een rol bladerdeeg gebruikt. Dat werkt echt supersimpel.

Welke wijn bij tomatentaart met tapenade?

De taart is heel lekker knapperig met een zachte olijvensmaak en licht-zoete tomaten. Ik dronk er een Vernatsch bij van Kellerie Kalltern en dat smaakte subliem. De rijpe fruitaroma’s sluiten aan bij de gekonfijte tomaten, en de kruidigheid bij de tapenade. Maar ook een lichte Beaujolais, Bardolino of Valpolicella zal het heel goed doen! Of een kruidige rosé uit de Provence is ook een goede optie.

3 à 4 personen1 uur en 20 minuten

Ingrediënten

  • 4 vleestomaten
  • 8 kerstomaatjes
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • 1 rol bladerdeeg (40×25 cm, koeling supermarkt)
  • olijfolie
  • verse basilicumblaadjes

 

  • Tapenade
  • 100 gram zwarte olijven zonder pit (taggia olijven)
  • ¼ teentje knoflook, uit de knoflookknijper
  • ½ theelepel verse tijmblaadjes
  • 1 ansjovisfilet (blikje)
  • 1 theelepel kappertjes
  • 4 theelepels olijfolie
  • 1 theelepel rode wijnazijn

Stap 1

Snijd eerst de vleestomaten in plakken van 1 cm. Leg in een zeef boven een kom en bestrooi flink met zout. Laat de tomaten ca. 30 minuten staan, terwijl het sap in de kom druppelt. Dit voorkomt dat je deeg klef wordt als de tomaten veel vocht bevatten. Halveer de kerstomaatjes en bestrooi de bovenzijde met zout.

Stap 2

Maak intussen de tapenade. Voeg de droge ingrediënten in de kleine kom van de staafmixer. Pureer goed. Voeg dan de natte ingrediënten toe en pureer verder totdat alles goed gemengd is en de tapenade glad is.

Stap 3

Verwarm de oven, met bakplaat erin, voor op 200 °C. Rol intussen het deeg (met bakpapier) uit en leg het op een plank. Laat het bakpapier eronder zitten. Kerf het deeg op 2 cm afstand van de rand rondom in. Deze rand zal rijzen rondom de vulling. Bestrijk het deeg binnen de rand met de tapenade. Dep de plakjes vleestomaat goed droog met keukenpapier en verdeel over de tapenade. Vul de gaatjes op met de halve kerstomaatjes (opengesneden kant boven). Besprenkel met olijfolie en maal er wat zwarte peper over.

Stap 4

Haal de hete bakplaat uit de oven, schuif (of til) de taart met bakpapier en al erop en zet de bakplaat terug in de oven. Bak de taart ca. 30 minuten, tot de rand van het deeg gerezen en krokant is en de bodem licht goudbruin. Haal de taart uit de oven, bestrooi met zout en peper. Garneer met de basilicumblaadjes. Laat de taart iets (ca. 5 minuten) afkoelen en snijd in vierkantjes.

Lekker met een salade met tomaat, avocado en geitenkaas.

 

Het kookboek

Prachtig kookboek over de keuken van de Provence. Boordevol met klassiekers uit die streek zoals pisssaladière, bouillabaisse, aligot tot clafoutis. Met dit boek tover je de zon op je bord, ook in de winter!

Bestellen kun je hier:

Cover ProvenceTitel : Provence
Auteur : Alex Jackson
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 218 6
Prijs : € 25,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: Franse tomatentaart met olijventapenade. Gemaakt van bladerdeeg met twee soorten tomaten. Een makkelijk recept uit het boek ‘Provence’; een kookboek waarin Franse klassiekers centraal staan. #vegetarisch #wijn-spijs #olijven

 

Victoriabaars met tomaten, feta en krieltjes & Rueda

Voor het weekend
Victoriabaars met tomaten & Rueda

Eenpansgerechten blijken een hot item, zo ontdekte ik na het plaatsen van mijn weekmenu ‘alles uit één pan’! Daarom voor dit weekend opnieuw iets makkelijks uit de oven, alles uit één ovenschaal: vis met tomaten, olijven, feta én aardappeltjes.

Eigenlijk kun je elke soort witvis hiervoor gebruiken die je maar wilt; zoals kabeljauw, koolvis, zeewolf of Victoriabaars. Maar ik maakte dit recept toevallig met victoriabaars. Daar past een witte wijn uit de Spaanse regio Rueda geweldig bij. Ik kreeg er namelijk twee toegestuurd met de vraag om er een visrecept bij te bedenken. Dat is natuurlijk een kolfje naar mijn hand. Dus zo gezegd, zo gedaan…

Buen Provecho!

Welke wijn bij victoriabaars met tomaten en krieltjes?

Victoriabaars met tomaten met de flessen witte RuedaWitte wijn uit Rueda past uitstekend bij heel veel visgerechten. De tintelfrisse stijl van zowel de Sauvignon Blanc als de net wat vollere Verdejo combineren uitstekend. De frisse zuren sluiten uitstekend aan bij de friszoete tomaten. De groene kruiden in het gerecht accentueren de kruidigheid in de wijn. Vis & Rueda: goede maatjes.

4 personen60 minuten

Ingrediënten

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 zak krielaardappeltjes in de schil (500 gram), gehalveerd
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 fles tomatensaus (Sugacasa Erbe, Grand ’Italia)
  • 50 gram zwarte olijven
  • 1 theelepel suiker
  • zout, versgemalen peper
  • 4 witvis-filets à 150 gram (victoriabaars of kabeljauw)
  • 75 gram feta kaas
  • 2 eetlepels fijngehakte bladpeterselie

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit de 3 eetlepels olie in een braadslede of ovenschaal ca. 5 minuten. Schep de gehalveerde krieltjes erdoor en rooster in ca. 25 minuten goudbruin en knapperig.

Stap 2

Verhit intussen 2 eetlepels olie in een steelpan. Bak de ui in ca. 3 minuten lichtbruin. Voeg toe: tomatensaus, olijven en suiker. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten sudderen en wat inkoken. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Haal de krieltjes uit de oven. Bestrooi de visfilets met zout en peper. Schenk de tomatensaus over aardappeltjes en schep door elkaar. Leg de visfilets erop. Besprenkel met olijfolie. Verdeel rondom de vis de blokjes feta. Zet de ovenschaal terug in de oven en bak in ca. 10 minuten de vis nét gaar. Bestrooi met peterselie. Serveer met een groene salade.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: victoriabaars in tomatensaus. Simpele ovenschotel. Feta geeft dit visgerecht body. Kabeljauw of ander witvis kun je ook gebruiken. #uit de oven #makkelijk #gezond

 

Meatless Monday
Kuku met aubergine & gekaramelliseerde ui

Wat is een kuku? Ja, dat is natuurlijk de eerste vraag die bij je opkomt. Ik kende dit gerecht eerst ook niet, maar het blijkt de Iraanse versie te zijn van een frittata. En een frittata is een soort Italiaanse omelet (quiche zonder deeg) uit de oven die wordt verrijkt met smaakmakers als groenten, vlees of vis. Om een goed beeld te krijgen, kijk eens naar mijn frittata-recepten als frittata met geitenkaas en bietenrelish, frittata met artisjokharten, frittata met ui en tijm of de Italiaanse groente-omelet.  

Het is een recept uit het nieuwste kookboek van Sabrina Gahyour: Bazaar.

Portret Sabrina Ghayour
Portret Sabrina Ghayour

We publiceerden als eerder 2 recepten uit dit heerlijke boek van de ‘Golden girl’ van de Perzische keuken, namelijk de tuinbonendip en de salade met bramen. Over dit kuku-recept vertelt Sabrina het volgende: “We kennen vier klassieke versies van kuku in Iran en een daarvan is met aubergine. Ik heb er uiteraard mijn eigen draai aan gegeven, met behulp van gekaramelliseerde uien en een beetje peterselie. Als je er een volwaardige maaltijd van wil maken, voeg dan feta toe en serveer de kuku met brood.

Wij hebben het recept wat aangepast. Het originele recept was voor 12 personen, nu voor 6. En zoals Sabrina al voorstelde hebben we feta toegevoegd. Ook kun je nog wat extra yoghurt als topping erbij geven.

Welke wijn bij kuku met aubergine?

Dit kukugerecht smaakt vrij neutraal, ei-achtig met een duidelijke toets van saffraan. De aubergines zorgen voor structuur en een licht aardse smaak. Schenk hier bij voorkeur iets roods bij, zoals een nero d’Avola uit Sicilië, maar ook een fruitige Valpolicella combineert prima.

6 personen1 uur + 15 minuten

 Ingrediënten

  • mespunt saffraandraadjes
  • olie
  • 3 uien, in dunne halve ringen
  • 2 grote aubergines, in blokjes van 2½ cm
  • 5 grote eieren
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 15 gram platte peterselie, fijngehakt
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • 150 gram feta, in kleine stukjes
  • extra: ovenschaal of braadslede (ca. 30 x 38 cm)

Stap 1

Doe de saffraan in een schaaltje en schenk er 2 eetlepels kokend water bij. Laat trekken tot het is afgekoeld.

Stap 2

Bekleed 2 schalen met een dubbele laag keukenpapier. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de ui op laag vuur in 30 minuten zacht en gaar, schep af en toe om. Schep de ui uit de pan en laat uitlekken op het keukenpapier.

Stap 3

Verhit intussen een laag olie van 2½ cm in een braadpan. Voeg de aubergine toe en bak in 5 tot 6 minuten goudbruin. Schep de aubergine met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken in de andere schaal met keukenpapier.

Stap 4

Verwarm de oven voor op 200 ℃. Bekleed een grote ovenschaal of braadslede (ca. 30 x 38 cm) met bakpapier. Klop de eieren los met het saffraanmengsel, yoghurt, bloem en bakpoeder. Schep de ui, aubergine en peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Schenk het mengsel in de ovenschaal. Bak 30-35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en de kuku gaar is. Steek een mes in het midden van de kuku. Als er geen rauw ei meer aan het mes zit is de kuku gaar. Laat iets afkoelen en snijd in punten. Verdeel de feta erover. Lekker met gemengde sla en stokbrood.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Bazaar van Sabrina GhayourTitel : Bazaar
Auteur : Sabrina Gahyour
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 2124
Prijs : € 25,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: Iraanse plaattaart met aubergine. Het is een soort frittata (omelet), maar heet eigenlijk kuku. Gemaakt met eieren, aubergine, gekaramelliseerde uien en feta. Een recept uit Bazaar; een kookboek van Sabrina Ghayour. #makkelijk #vegetarisch

 

 

Quiche met asperges met zalm

Voor het weekend
Quiche met asperges, dille en zalm

Witte asperges; het witte goud; hoe vaak heb jij ze al op tafel gezet deze afgelopen weken? Maar gelukkig heb je nog even de tijd, want het seizoen eindigt pas op 24 juni. Voor dit weekend maak ik deze quiche met asperges, dille en zalm. Een toppertje! Kost misschien iets meer tijd, maar dit vindt iedereen lekker. Bovendien ziet het er ook nog eens fantastisch uit. Voor de foto heb ik een rechthoekige vorm gebruikt, maar je kunt hem natuurlijk ook in een ronde quichevorm maken. Geen probleem.

Nog meer inspiratie nodig? Kijk dan nog even naar mijn weekmenu met asperges van vorige week.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Silvaner van Wagner Stempel

Zomers wit

Duitse Silvaner

Aspergewijn van het jaar 2019. IGT San Vincenzo uit Veneto van wijnhuis Anselmi

Aspergewijn 2019

9.0 pnt: San Vincenzo uit Veneto

Quiche met asperges met zalm

Voor het weekend

Quiche met asperges, dille en zalm

Bij verse asperges passen meerdere witte wijnen. Kies voor een Italiaanse Soave, Duitse Silvaner, Spaanse Rueda, Chenin Blanc uit de Loire, Oostenrijkse Grüner Veltliner of een Pinot Blanc uit de Elzas. 

4 personen50 minuten + 35 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • 2 stukjes foelie
  • 3 theelepels suiker
  • zout
  • 1 rol vers bladerdeeg (koeling, 270 gram)
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel verse dille, fijngehakt
  • 150 gram geraspte Gruyèrekaas
  • Versgemalen peper
  • 100 gram gerookte zalm
  • 2 eetlepels kappertjes
  • Extra: quichevorm ɸ 24 cm óf rechthoekige vorm 35×10 cm, steunvulling (droge rijst of peulvruchten), bakpapier

Stap 1

Breng ruim water aan de kook met foelie, suiker en 2 theelepels zout. Kook de asperges ca. 5 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges nog ca. 10 minuten nagaren in het hete water. Schep ze uit de pan en dep goed droog met een theedoek.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de ingevette bakvorm met het bladerdeeg. Leg er een vel bakpapier in. Vul de bodem met de steunvulling. Bak de taart ca. 10 minuten voor. Verwijder de steunvulling en bakpapier.

Stap 3

Snijd de asperges in stukjes (of op lengte zodat ze passen in de vorm.) Klop intussen de eieren los met slagroom, citroensap, dille en geraspte kaas. Breng op smaak met zout en peper. Schep in de deegbodem, tot ca ½ cm onder rand van de vorm. Verdeel de zalmstukjes en de kappertjes erover. Leg de asperges in de vulling. Bak de taart in nog 30 minuten mooi gaar. Als de randen van het deeg te bruin worden, dek dan af met aluminiumfolie. Lekker met een groene salade.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Recept: hartige taart (quiche) met witte asperges en gerookte zalm. Dille zorgt voor fris accent. En met kant-en-klaar bladerdeeg wordt het eenvoudig om te maken. Zowel rond als rechthoekig gegarandeerd succes. Lees het hele recept op de website. #wijnspijscombinatie #feestelijk

 

Runderstoofschotel met salie

Voor het weekend
Runderstoofschotel met salie

Heerlijke stoofschotel met rundvlees afgedekt met bladerdeeg. Dat is echt een weekendrecept! Je bent misschien wat langer bezig, maar moeilijk is het niet. Ook leuk om hiervoor de kleine mini-pannetjes te gebruiken die een aantal jaren geleden zo trendy waren. En eigenlijk is dat ook nog makkelijker, want je hoeft het bladerdeeg niet uit te rollen. Pas op het laatst schep je de stoofschotel over in de minipannetjes, plakje bladerdeeg erop en afbakken in de oven. Smullen maar…

Welke wijn bij Runderstoofschotel met salie?

Mooi mals rundvlees in een dikke wijn-tomatensaus met een knapperig deegdakje. Het heeft een lekkere volle smaak. Volle rode wijn met wat zuren en kruidigheid past hier goed bij, zoals de Quinta la Rosa uit de Douro. Zie vandaag bij Wijn van de Dag. Ook de Roc & Lune uit de Languedoc is een meesterlijke combinatie. Maar ook de Saint-Joseph van Ro-Ree is niet te versmaden. Dat is 1 +1 = 3!

6 personen2 ½ uur

 Ingrediënten

  • 3 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zout, versgemalen peper
  • 1 kg runderstooflappen, in blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 250 gram wortel, in stukjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 ansjovisfilets, fijngehakt
  • 4 salieblaadjes, fijngehakt
  • 200 ml rode wijn
  • 4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
  • 1 ei, losgeklopt
  • extra: ovenschaal inh. 1 1/2 liter

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de bloem met het paprikapoeder, zout en peper in een grote kom en meng het vlees erdoor. Voeg de tomaat, wortel, ui, knoflook, ansjovis, salie en wijn toe en schep alles door elkaar. Doe het mengsel over in een grote  pan die in de oven kan. Dek af met een deksel.

Stap 2

Laat het gerecht in de oven in ca. 2 uur gaar worden. Haal het vlees uit de oven en schep het over in de ovenschaal. Stapel intussen de plakje bladerdeeg op elkaar. Rol het deeg uit tot een lap, net iets groter dan de ovenschaal. (Dit gaat heel gemakkelijk tussen twee stukken huishoudfolie.) Dek hiermee het vleesmengsel af. Druk het deeg over de rand van de vorm met een schulprandje dicht. Overtollig deeg verwijderen. (hiervan kun je evt. nog versieringen maken.) Bestrijk met de rest van het losgeklopte ei. Maak met een appelboor in het midden een gaatje, waardoor de stoom kan ontsnappen. Bak de pastei in ca. 25 minuten goudbruin.  Lekker met veldsla en smeuïge aardappelpuree.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Hartige taart met prei en champignons

Meatless Monday
Hartige taart met prei

Recept Hartige taart met prei van bladerdeeg. Met o.a. kastanjechampignons, prei, erwten, tijm, mozarella etc. #hartigetaart #prei #champginons #mozzarella

Vandaag, op meatless monday, maken we een hartige taart met prei, oftewel quiche met prei. In Noord-Frankrijk noemen ze dit een Flamiche. Voor de bodem gebruik ik het liefst een rol kant-en-klaar bladerdeeg uit de koeling. Ze zijn verkrijgbaar voor een ronde of rechthoekige vorm. Ik gebruikte mijn vierkante vorm (30 x 30 cm) en daarin past het deeg met de rechthoekige vorm, tenminste met een beetje passen en meten. Maar je kunt deze taart ook heel goed met een ronde taartvorm/quichevorm (ca. 26 cm) maken. Dat is nog makkelijker.  

Welke wijn bij hartige taart met prei en champignons?

De taart is heerlijk smeuïg met een zachte preismaak en een beetje tijm op de achtergrond. Schenk er bijvoorbeeld een pinot blanc bij. Maar ook een sappige pinot noir uit Nieuw Zeeland (bijvoorbeeld van Yealands Gall&Gall) combineerde uitstekend.

Muziek: zijn jullie fan van dit nummer van Krezip? Ze treden weer op vanwege hun 10 jarig jubileum op Pinkpop.

4 personen60 minuten

Ingrediënten 

  • ½ eetlepel boter
  • 1 rol bladerdeeg uit de koeling*
  • 4 middelgrote dunne preien
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 4 takjes tijm
  • 3 eetlepels olie
  • 250 gram kleine kastanjechampignons, grote halveren
  • 4 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 bol mozzarella, in plakjes
  • zout, versgemalen peper

extra: bakvorm, bakpapier

Stap 1

Vet de vorm in met boter en bekleed met bakpapier. Bekleed de vorm met het uitgerolde deeg. Zet de vorm nog 15 minuten in de koelkast. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C.  Verwijder intussen het donkergroene deel van de prei. Snijd de rest in stukken van 2 cm. Verhit in een hapjespan 1 eetlepel olie. Fruit de knoflook en de prei enkele minuten. Voeg een beetje water toe, dek af en stoof de prei in ca. 6 minuten net gaar. Breng op smaak met zout en peper. Laat de prei in een vergiet goed uitlekken.  Ris de blaadjes van de tijm. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de champignons met de tijm in ca. 5 minuten bruin. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Klop de eieren los met slagroom en Parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper. Verdeel de prie en de champignons over de bodem van de vorm. Giet het roommengsel er overheen en leg de plakjes mozzarella erop. Bak de taart in ca. 40 minuten gaar en lichtbruin. (Als de taart iets te donker wordt, verlaag de laatste 10 minuten de temperatuur dan naar 180 °C en dek af met aluminiumfolie) Laat de taart ca. 10 minuten even staat voordat je hem aansnijdt. Lekker met een groene salade met tomaat.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.