Tomatentaart met olijventapenade uit het kookboek Provence van Alex Jackson

Meatless Monday
Tomatentaart met tapenade

Zonnige tomatentaart uit de Provence. Lijkt misschien wat zomers voor nu. Maar hij past ook heel goed in de winter. Zeker als je een hartverwarmend soepje vooraf serveert, zoals deze winterse pompoensoep met croutons.

Het is een recept uit het kookboek Provence van Alex Jackson. Ik maakte deze taart met de zelfgemaakte tapenade van zwarte olijven uit het recept. Maar wil je sneller klaar zijn, dan kun je natuurlijk ook een kant&klare tapenade gebruiken. Om het makkelijker te maken heb ik een rol bladerdeeg gebruikt. Dat werkt echt supersimpel.

Welke wijn bij tomatentaart met tapenade?

De taart is heel lekker knapperig met een zachte olijvensmaak en licht-zoete tomaten. Ik dronk er een Vernatsch bij van Kellerie Kalltern en dat smaakte subliem. De rijpe fruitaroma’s sluiten aan bij de gekonfijte tomaten, en de kruidigheid bij de tapenade. Maar ook een lichte Beaujolais, Bardolino of Valpolicella zal het heel goed doen! Of een kruidige rosé uit de Provence is ook een goede optie.

3 à 4 personen1 uur en 20 minuten

Ingrediënten

  • 4 vleestomaten
  • 8 kerstomaatjes
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • 1 rol bladerdeeg (40×25 cm, koeling supermarkt)
  • olijfolie
  • verse basilicumblaadjes

 

  • Tapenade
  • 100 gram zwarte olijven zonder pit (taggia olijven)
  • ¼ teentje knoflook, uit de knoflookknijper
  • ½ theelepel verse tijmblaadjes
  • 1 ansjovisfilet (blikje)
  • 1 theelepel kappertjes
  • 4 theelepels olijfolie
  • 1 theelepel rode wijnazijn

Stap 1

Snijd eerst de vleestomaten in plakken van 1 cm. Leg in een zeef boven een kom en bestrooi flink met zout. Laat de tomaten ca. 30 minuten staan, terwijl het sap in de kom druppelt. Dit voorkomt dat je deeg klef wordt als de tomaten veel vocht bevatten. Halveer de kerstomaatjes en bestrooi de bovenzijde met zout.

Stap 2

Maak intussen de tapenade. Voeg de droge ingrediënten in de kleine kom van de staafmixer. Pureer goed. Voeg dan de natte ingrediënten toe en pureer verder totdat alles goed gemengd is en de tapenade glad is.

Stap 3

Verwarm de oven, met bakplaat erin, voor op 200 °C. Rol intussen het deeg (met bakpapier) uit en leg het op een plank. Laat het bakpapier eronder zitten. Kerf het deeg op 2 cm afstand van de rand rondom in. Deze rand zal rijzen rondom de vulling. Bestrijk het deeg binnen de rand met de tapenade. Dep de plakjes vleestomaat goed droog met keukenpapier en verdeel over de tapenade. Vul de gaatjes op met de halve kerstomaatjes (opengesneden kant boven). Besprenkel met olijfolie en maal er wat zwarte peper over.

Stap 4

Haal de hete bakplaat uit de oven, schuif (of til) de taart met bakpapier en al erop en zet de bakplaat terug in de oven. Bak de taart ca. 30 minuten, tot de rand van het deeg gerezen en krokant is en de bodem licht goudbruin. Haal de taart uit de oven, bestrooi met zout en peper. Garneer met de basilicumblaadjes. Laat de taart iets (ca. 5 minuten) afkoelen en snijd in vierkantjes.

Lekker met een salade met tomaat, avocado en geitenkaas.

 

Het kookboek

Prachtig kookboek over de keuken van de Provence. Boordevol met klassiekers uit die streek zoals pisssaladière, bouillabaisse, aligot tot clafoutis. Met dit boek tover je de zon op je bord, ook in de winter!

Bestellen kun je hier:

Cover ProvenceTitel : Provence
Auteur : Alex Jackson
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 218 6
Prijs : € 25,95

 

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: Franse tomatentaart met olijventapenade. Gemaakt van bladerdeeg met twee soorten tomaten. Een makkelijk recept uit het boek ‘Provence’; een kookboek waarin Franse klassiekers centraal staan. #vegetarisch #wijn-spijs #olijven

 

Victoriabaars met tomaten, feta en krieltjes & Rueda

Voor het weekend
Victoriabaars met tomaten & Rueda

Eenpansgerechten blijken een hot item, zo ontdekte ik na het plaatsen van mijn weekmenu ‘alles uit één pan’! Daarom voor dit weekend opnieuw iets makkelijks uit de oven, alles uit één ovenschaal: vis met tomaten, olijven, feta én aardappeltjes.

Eigenlijk kun je elke soort witvis hiervoor gebruiken die je maar wilt; zoals kabeljauw, koolvis, zeewolf of Victoriabaars. Maar ik maakte dit recept toevallig met victoriabaars. Daar past een witte wijn uit de Spaanse regio Rueda geweldig bij. Ik kreeg er namelijk twee toegestuurd met de vraag om er een visrecept bij te bedenken. Dat is natuurlijk een kolfje naar mijn hand. Dus zo gezegd, zo gedaan…

Buen Provecho!

Welke wijn bij victoriabaars met tomaten en krieltjes?

Victoriabaars met tomaten met de flessen witte RuedaWitte wijn uit Rueda past uitstekend bij heel veel visgerechten. De tintelfrisse stijl van zowel de Sauvignon Blanc als de net wat vollere Verdejo combineren uitstekend. De frisse zuren sluiten uitstekend aan bij de friszoete tomaten. De groene kruiden in het gerecht accentueren de kruidigheid in de wijn. Vis & Rueda: goede maatjes.

4 personen60 minuten

Ingrediënten

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 zak krielaardappeltjes in de schil (500 gram), gehalveerd
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 1 fles tomatensaus (Sugacasa Erbe, Grand ’Italia)
  • 50 gram zwarte olijven
  • 1 theelepel suiker
  • zout, versgemalen peper
  • 4 witvis-filets à 150 gram (victoriabaars of kabeljauw)
  • 75 gram feta kaas
  • 2 eetlepels fijngehakte bladpeterselie

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit de 3 eetlepels olie in een braadslede of ovenschaal ca. 5 minuten. Schep de gehalveerde krieltjes erdoor en rooster in ca. 25 minuten goudbruin en knapperig.

Stap 2

Verhit intussen 2 eetlepels olie in een steelpan. Bak de ui in ca. 3 minuten lichtbruin. Voeg toe: tomatensaus, olijven en suiker. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten sudderen en wat inkoken. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Haal de krieltjes uit de oven. Bestrooi de visfilets met zout en peper. Schenk de tomatensaus over aardappeltjes en schep door elkaar. Leg de visfilets erop. Besprenkel met olijfolie. Verdeel rondom de vis de blokjes feta. Zet de ovenschaal terug in de oven en bak in ca. 10 minuten de vis nét gaar. Bestrooi met peterselie. Serveer met een groene salade.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: victoriabaars in tomatensaus. Simpele ovenschotel. Feta geeft dit visgerecht body. Kabeljauw of ander witvis kun je ook gebruiken. #uit de oven #makkelijk #gezond

 

Meatless Monday
Kuku met aubergine & gekaramelliseerde ui

Wat is een kuku? Ja, dat is natuurlijk de eerste vraag die bij je opkomt. Ik kende dit gerecht eerst ook niet, maar het blijkt de Iraanse versie te zijn van een frittata. En een frittata is een soort Italiaanse omelet (quiche zonder deeg) uit de oven die wordt verrijkt met smaakmakers als groenten, vlees of vis. Om een goed beeld te krijgen, kijk eens naar mijn frittata-recepten als frittata met geitenkaas en bietenrelish, frittata met artisjokharten, frittata met ui en tijm of de Italiaanse groente-omelet.  

Het is een recept uit het nieuwste kookboek van Sabrina Gahyour: Bazaar.

Portret Sabrina Ghayour
Portret Sabrina Ghayour

We publiceerden als eerder 2 recepten uit dit heerlijke boek van de ‘Golden girl’ van de Perzische keuken, namelijk de tuinbonendip en de salade met bramen. Over dit kuku-recept vertelt Sabrina het volgende: “We kennen vier klassieke versies van kuku in Iran en een daarvan is met aubergine. Ik heb er uiteraard mijn eigen draai aan gegeven, met behulp van gekaramelliseerde uien en een beetje peterselie. Als je er een volwaardige maaltijd van wil maken, voeg dan feta toe en serveer de kuku met brood.

Wij hebben het recept wat aangepast. Het originele recept was voor 12 personen, nu voor 6. En zoals Sabrina al voorstelde hebben we feta toegevoegd. Ook kun je nog wat extra yoghurt als topping erbij geven.

Welke wijn bij kuku met aubergine?

Dit kukugerecht smaakt vrij neutraal, ei-achtig met een duidelijke toets van saffraan. De aubergines zorgen voor structuur en een licht aardse smaak. Schenk hier bij voorkeur iets roods bij, zoals een nero d’Avola uit Sicilië, maar ook een fruitige Valpolicella combineert prima.

6 personen1 uur + 15 minuten

 Ingrediënten

  • mespunt saffraandraadjes
  • olie
  • 3 uien, in dunne halve ringen
  • 2 grote aubergines, in blokjes van 2½ cm
  • 5 grote eieren
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 15 gram platte peterselie, fijngehakt
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • 150 gram feta, in kleine stukjes
  • extra: ovenschaal of braadslede (ca. 30 x 38 cm)

Stap 1

Doe de saffraan in een schaaltje en schenk er 2 eetlepels kokend water bij. Laat trekken tot het is afgekoeld.

Stap 2

Bekleed 2 schalen met een dubbele laag keukenpapier. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de ui op laag vuur in 30 minuten zacht en gaar, schep af en toe om. Schep de ui uit de pan en laat uitlekken op het keukenpapier.

Stap 3

Verhit intussen een laag olie van 2½ cm in een braadpan. Voeg de aubergine toe en bak in 5 tot 6 minuten goudbruin. Schep de aubergine met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken in de andere schaal met keukenpapier.

Stap 4

Verwarm de oven voor op 200 ℃. Bekleed een grote ovenschaal of braadslede (ca. 30 x 38 cm) met bakpapier. Klop de eieren los met het saffraanmengsel, yoghurt, bloem en bakpoeder. Schep de ui, aubergine en peterselie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Schenk het mengsel in de ovenschaal. Bak 30-35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en de kuku gaar is. Steek een mes in het midden van de kuku. Als er geen rauw ei meer aan het mes zit is de kuku gaar. Laat iets afkoelen en snijd in punten. Verdeel de feta erover. Lekker met gemengde sla en stokbrood.

 

Bestellen kun je hier:

Cover Bazaar van Sabrina GhayourTitel : Bazaar
Auteur : Sabrina Gahyour
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 2124
Prijs : € 25,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: Iraanse plaattaart met aubergine. Het is een soort frittata (omelet), maar heet eigenlijk kuku. Gemaakt met eieren, aubergine, gekaramelliseerde uien en feta. Een recept uit Bazaar; een kookboek van Sabrina Ghayour. #makkelijk #vegetarisch

 

 

Quiche met asperges met zalm

Voor het weekend
Quiche met asperges, dille en zalm

Witte asperges; het witte goud; hoe vaak heb jij ze al op tafel gezet deze afgelopen weken? Maar gelukkig heb je nog even de tijd, want het seizoen eindigt pas op 24 juni. Voor dit weekend maak ik deze quiche met asperges, dille en zalm. Een toppertje! Kost misschien iets meer tijd, maar dit vindt iedereen lekker. Bovendien ziet het er ook nog eens fantastisch uit. Voor de foto heb ik een rechthoekige vorm gebruikt, maar je kunt hem natuurlijk ook in een ronde quichevorm maken. Geen probleem.

Nog meer inspiratie nodig? Kijk dan nog even naar mijn weekmenu met asperges van vorige week.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Silvaner van Wagner Stempel

Zomers wit

Duitse Silvaner

Aspergewijn van het jaar 2019. IGT San Vincenzo uit Veneto van wijnhuis Anselmi

Aspergewijn 2019

9.0 pnt: San Vincenzo uit Veneto

Quiche met asperges met zalm

Voor het weekend

Quiche met asperges, dille en zalm

Bij verse asperges passen meerdere witte wijnen. Kies voor een Italiaanse Soave, Duitse Silvaner, Spaanse Rueda, Chenin Blanc uit de Loire, Oostenrijkse Grüner Veltliner of een Pinot Blanc uit de Elzas. 

4 personen50 minuten + 35 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • 2 stukjes foelie
  • 3 theelepels suiker
  • zout
  • 1 rol vers bladerdeeg (koeling, 270 gram)
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel verse dille, fijngehakt
  • 150 gram geraspte Gruyèrekaas
  • Versgemalen peper
  • 100 gram gerookte zalm
  • 2 eetlepels kappertjes
  • Extra: quichevorm ɸ 24 cm óf rechthoekige vorm 35×10 cm, steunvulling (droge rijst of peulvruchten), bakpapier

Stap 1

Breng ruim water aan de kook met foelie, suiker en 2 theelepels zout. Kook de asperges ca. 5 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges nog ca. 10 minuten nagaren in het hete water. Schep ze uit de pan en dep goed droog met een theedoek.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de ingevette bakvorm met het bladerdeeg. Leg er een vel bakpapier in. Vul de bodem met de steunvulling. Bak de taart ca. 10 minuten voor. Verwijder de steunvulling en bakpapier.

Stap 3

Snijd de asperges in stukjes (of op lengte zodat ze passen in de vorm.) Klop intussen de eieren los met slagroom, citroensap, dille en geraspte kaas. Breng op smaak met zout en peper. Schep in de deegbodem, tot ca ½ cm onder rand van de vorm. Verdeel de zalmstukjes en de kappertjes erover. Leg de asperges in de vulling. Bak de taart in nog 30 minuten mooi gaar. Als de randen van het deeg te bruin worden, dek dan af met aluminiumfolie. Lekker met een groene salade.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Recept: hartige taart (quiche) met witte asperges en gerookte zalm. Dille zorgt voor fris accent. En met kant-en-klaar bladerdeeg wordt het eenvoudig om te maken. Zowel rond als rechthoekig gegarandeerd succes. Lees het hele recept op de website. #wijnspijscombinatie #feestelijk

 

Runderstoofschotel met salie

Voor het weekend
Runderstoofschotel met salie

Heerlijke stoofschotel met rundvlees afgedekt met bladerdeeg. Dat is echt een weekendrecept! Je bent misschien wat langer bezig, maar moeilijk is het niet. Ook leuk om hiervoor de kleine mini-pannetjes te gebruiken die een aantal jaren geleden zo trendy waren. En eigenlijk is dat ook nog makkelijker, want je hoeft het bladerdeeg niet uit te rollen. Pas op het laatst schep je de stoofschotel over in de minipannetjes, plakje bladerdeeg erop en afbakken in de oven. Smullen maar…

Welke wijn bij Runderstoofschotel met salie?

Mooi mals rundvlees in een dikke wijn-tomatensaus met een knapperig deegdakje. Het heeft een lekkere volle smaak. Volle rode wijn met wat zuren en kruidigheid past hier goed bij, zoals de Quinta la Rosa uit de Douro. Zie vandaag bij Wijn van de Dag. Ook de Roc & Lune uit de Languedoc is een meesterlijke combinatie. Maar ook de Saint-Joseph van Ro-Ree is niet te versmaden. Dat is 1 +1 = 3!

6 personen2 ½ uur

 Ingrediënten

  • 3 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zout, versgemalen peper
  • 1 kg runderstooflappen, in blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 250 gram wortel, in stukjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 ansjovisfilets, fijngehakt
  • 4 salieblaadjes, fijngehakt
  • 200 ml rode wijn
  • 4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
  • 1 ei, losgeklopt
  • extra: ovenschaal inh. 1 1/2 liter

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de bloem met het paprikapoeder, zout en peper in een grote kom en meng het vlees erdoor. Voeg de tomaat, wortel, ui, knoflook, ansjovis, salie en wijn toe en schep alles door elkaar. Doe het mengsel over in een grote  pan die in de oven kan. Dek af met een deksel.

Stap 2

Laat het gerecht in de oven in ca. 2 uur gaar worden. Haal het vlees uit de oven en schep het over in de ovenschaal. Stapel intussen de plakje bladerdeeg op elkaar. Rol het deeg uit tot een lap, net iets groter dan de ovenschaal. (Dit gaat heel gemakkelijk tussen twee stukken huishoudfolie.) Dek hiermee het vleesmengsel af. Druk het deeg over de rand van de vorm met een schulprandje dicht. Overtollig deeg verwijderen. (hiervan kun je evt. nog versieringen maken.) Bestrijk met de rest van het losgeklopte ei. Maak met een appelboor in het midden een gaatje, waardoor de stoom kan ontsnappen. Bak de pastei in ca. 25 minuten goudbruin.  Lekker met veldsla en smeuïge aardappelpuree.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Hartige taart met prei en champignons

Meatless Monday
Hartige taart met prei

Recept Hartige taart met prei van bladerdeeg. Met o.a. kastanjechampignons, prei, erwten, tijm, mozarella etc. #hartigetaart #prei #champginons #mozzarella

Vandaag, op meatless monday, maken we een hartige taart met prei, oftewel quiche met prei. In Noord-Frankrijk noemen ze dit een Flamiche. Voor de bodem gebruik ik het liefst een rol kant-en-klaar bladerdeeg uit de koeling. Ze zijn verkrijgbaar voor een ronde of rechthoekige vorm. Ik gebruikte mijn vierkante vorm (30 x 30 cm) en daarin past het deeg met de rechthoekige vorm, tenminste met een beetje passen en meten. Maar je kunt deze taart ook heel goed met een ronde taartvorm/quichevorm (ca. 26 cm) maken. Dat is nog makkelijker.  

Welke wijn bij hartige taart met prei en champignons?

De taart is heerlijk smeuïg met een zachte preismaak en een beetje tijm op de achtergrond. Schenk er bijvoorbeeld een pinot blanc bij. Maar ook een sappige pinot noir uit Nieuw Zeeland (bijvoorbeeld van Yealands Gall&Gall) combineerde uitstekend.

Muziek: zijn jullie fan van dit nummer van Krezip? Ze treden weer op vanwege hun 10 jarig jubileum op Pinkpop.

4 personen60 minuten

Ingrediënten 

  • ½ eetlepel boter
  • 1 rol bladerdeeg uit de koeling*
  • 4 middelgrote dunne preien
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 4 takjes tijm
  • 3 eetlepels olie
  • 250 gram kleine kastanjechampignons, grote halveren
  • 4 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 bol mozzarella, in plakjes
  • zout, versgemalen peper

extra: bakvorm, bakpapier

Stap 1

Vet de vorm in met boter en bekleed met bakpapier. Bekleed de vorm met het uitgerolde deeg. Zet de vorm nog 15 minuten in de koelkast. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C.  Verwijder intussen het donkergroene deel van de prei. Snijd de rest in stukken van 2 cm. Verhit in een hapjespan 1 eetlepel olie. Fruit de knoflook en de prei enkele minuten. Voeg een beetje water toe, dek af en stoof de prei in ca. 6 minuten net gaar. Breng op smaak met zout en peper. Laat de prei in een vergiet goed uitlekken.  Ris de blaadjes van de tijm. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de champignons met de tijm in ca. 5 minuten bruin. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Klop de eieren los met slagroom en Parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper. Verdeel de prie en de champignons over de bodem van de vorm. Giet het roommengsel er overheen en leg de plakjes mozzarella erop. Bak de taart in ca. 40 minuten gaar en lichtbruin. (Als de taart iets te donker wordt, verlaag de laatste 10 minuten de temperatuur dan naar 180 °C en dek af met aluminiumfolie) Laat de taart ca. 10 minuten even staat voordat je hem aansnijdt. Lekker met een groene salade met tomaat.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Easy Tuesday
Koolraap met komijnekaas uit de oven

Wie eet er tegenwoordig nog koolraap? Het is bijna een vergeten groente geworden. Maar koolraap (niet te verwarren met koolrabi) is goedkoop, veelzijdig en gezond. Geniet nog even van deze wintergroente en maak deze supersimpele ovenschotel van koolraap met komijnekaas. De verse worst wordt apart gebakken en zorgt voor extra bite en afwisseling. Zo gemaakt toch …

Welke wijn drinken we bij koolraap met worst?

De koolraap smaakt lichtzoet en aards. Komijnekaas geeft een licht kruidig accent, maar is niet overheersend. De worstjes zorgen voor extra pit. Je kunt bij dit gerecht zowel wit als rood drinken. Een ronde witte wijn met wat gerijpt fruit zou hier goed bij passen, zoals een chenin blanc uit Zuid Afrika of een pinot blanc met zachte zuren. Ze zorgen ook voor wat tegenwicht en verfrissing in combinatie met de verse worst. Als rood kiezen we voor een soepele pinotage (die sluit mooi aan op de komijnekaas) of een  Merlot uit de Languedoc.

Jordan Chenin Blanc
Jordan Chenin Blanc
4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 1 koolraap, in blokjes
  • 300 ml melk
  • 300 ml bouillon
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • Zout, versgemalen peper
  • 150 gram komijnekaas, in blokjes
  • 50 gram boter
  • 4 verse worstjes naar keuze
  • extra: ovenschaal

Stap 1

Doe in een pan: koolraap, melk en bouillon. Breng aan de kook en laat de koolraapblokjes in ca. 15 minuten bijna gaarkoken. Roer intussen de crème fraîche los met 4 eetlepels kookvocht uit de pan van de koolraap.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C (eventueel met extra bovenwarmte van de grill). Giet de koolraap af in een vergiet, en schep in een ovenschaal. Bestrooi met zout en peper. Verdeel de blokjes komijnekaas en losgeroerde crème fraîche erover. Zet de schaal ca. 20 minuten in de oven en laat de kaas iets smelten en de bovenzijde lichtbruin gratineren.

Stap 3

Verhit intussen de boter in een pan. Bak de worstjes in ca. 15 minuten gaar. Leg op de koolraapschotel. Serveer met aardappelpuree en een groene salade met geroosterde pompoenpitten.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Recept: koolraap met komijnekaas. Koken is makkelijk, snel en gezond. Uit de oven ook simpel.

Palestijnse kippenpastei

Voor het weekend
Palestijnse kippenpastei

Helemaal hot is ‘food’ uit het Midden-Oosten. Een trend ingezet door Yotam Ottolenghi en de dames Nadia Zerouali en Merijn Tol van de kookboeken Arabia, Bismilla Arabia en Souq. Maar ook de Libanese kok Tony Kitous doet een duit in het zakje. Bekend geworden door zijn restaurant en kookboek Comptoir Libanais. En onlangs kwam zijn tweede boek uit Comptoir Libanais Feest, boordevol feestelijke mezze-gerechten als hummus, baba ganoush, labneh, fattoush en tabouleh. Tegenwoordig heeft hij ook een restaurant in Utrecht op Hoog Catharijne (lees nog even over ons bezoek hoe leuk het daar is).

Tony Kitous met zijn boek
Chef Tony Kitous

Deze Palestijnse kippenpastei komt uit dit boek Feest. In het intro zegt hij het volgende: ‘Ik at dit gerecht voor het eerst bij mijn Palestijnse vriend Haleem thuis, vele jaren geleden. Zijn moeder maakte het klaar en ik was zo onder de indruk van de smaken dat ik deze pastei nu nog vaak maak als ik voor veel mensen moet koken. Als je dit eenmaal gegeten hebt, dan zal je je de smaak voor altijd herinneren want die is heel verrassend. Het is een typisch Palestijns gerecht dat ook populair is in andere landen in het Midden-Oosten.’ Serveer er wel een groene salade met tomaat bij ter verfrissing is ons advies.

Welke wijn bij Palestijnse kippenpastei?

Het is een gevulde pastei met complexe smaken; licht zuur door de sumak, maar ook wat zoetig door de kaneel en ui. Het Libanese brood wordt lekker knapperig. Je kunt hier verschillende kanten op: met een kruidige rosé zit je zeker goed. Maar ook een licht gekoelde rode is fijn, zoals bijvoorbeeld een Bardolino of Valpolicella. Die verfrist en sluit goed aan op de het kruidige van de pastei.

Marion Borgo Marcellise 2014
Borgo Marcellise is een verfrissende Valpolicella van het wijnhuis Marion

 

6 personen90 minuten

Ingrediënten

  • 750 gram kippendijen zonder bot
  • zout, zwarte peper
  • 120 ml olijfolie
  • sap van 1 grote citroen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kg uien, in ringen
  • 50 gram sumak
  • 3 theelepels kaneel
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • 3 eetlepels granaatappelmelasse
  • 50 gram pijnboompitten
  • 3 Libanese platbroden
  • 4 takjes bladpeterselie, fijngehakt
  • extra: springvorm (20-22 cm)

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrooi de kip met zout en peper en leg de stukken in een wijde ovenschaal of braadslede. Meng 3 eetlepels olie met het citroensap en pers de knoflook erboven uit. Verdeel over de kip. Bak de kip in het midden van de oven in 20 minuten gaar. Haal uit de oven maar laat de oven aan.

Stap 2

Verhit intussen de rest van de olie in een grote koekenpan. Bak de uien 30 minuten tot ze heel zacht zijn. Zet het vuur in het begin hoog en later lager en schep af en toe om.

Stap 3

Trek de stukken kip met 2 vorken in kleinere stukjes. Vermeng de stukjes kip met de ui, sumak, kaneel, kardemom, granaatappelmelasse, 1 theelepel zout en ¾  van de pijnboompitten.

Leg 2 platbroden in de springvorm, zodat de wanden ook bedekt zijn met brood. Schep het kipmengsel erin en druk aan. Leg het derde platbrood erop en vouw eromheen. Dek de vorm af met aluminiumfolie en bak de pastei nog 15 minuten. Verwijder de folie en bak nog 5 minuten tot de bovenkant krokant is. Zet de pastei op een bord en haal de rand van de springvorm er voorzichtig af. Bestrooi met peterselie en de rest van de pijnboompitten. Lekker met een groene salade.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Comptoir Libanais - FeestTitel : Comptoir Libanais Feest
Auteur: Tony Kitous
Uitgever : Becht
ISBN : 97890 230 15864
Prijs : € 24,99

 

 

 

Voor meer inspiratie uit dit boek? Kijk ook even naar Tony’s Shakshuka.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Groentestoof met venkel

Meatless Monday
Stoof met venkel, aardappel en tomaat

Uit het nieuwste kookboek Heel Veel Veg van de Britse tvkok Hugh Fearnley-Whittingstall komt deze groente-stoofpot met venkel. Door de pittige harissa en de zoute ingemaakte citroen krijgt deze stoofschotel een verleidelijk Marokkaans tintje. Makkelijk te maken, want de oven doet het werk! Heb je toch zin in vlees? Serveer er dan gebraden lamsworstjes bij.

Welke wijn bij groentestoofpot met venkel?

De groente-stoofpot smaakt gekruid met een lichtzuur accent van de tomaten en de citroenschil. Zin in wit, kies dan voor bijvoorbeeld aromatische Grüner Veltliner die pakt alle smaken goed op. Maar ook een frisse rode wijn combineert goed, zoals een Beaujolais Village of een Pinot Noir.

Beaujolais Villages

4 personen1 uur en 45 minuten

Ingrediënten

  • 2 venkelknollen (ca. 700 gram)
  • 500 gram nieuwe of vastkokende aardappels
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram kerstomaten
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zeezout en versgemalen peper
  • 500 ml passata
  • 1 eetlepel harissa
  • 1 potje kikkererwten (350 gram)
  • 50 gram zwarte olijven zonder pit
  • 1-2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel ingemaakte citroenschil

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de stelen en het loof van de venkel. Bewaar het loof. Snijd de knollen in vieren en elk kwart in 2 of 3 parten. Schrob de aardappels schoon en snijd ze in stukjes van 2 cm. Pel  de uien en snijd ze grof. Snijd de knoflook in plakjes.

Stap 2

Doe de venkel, aardappel, ui, kerstomaten, knoflook en rozemarijn in een braadslede. Besprenkel met de olie en bestrooi met zout en peper. Schep door elkaar. Zet de braadslede 45 minuten in de oven, schep na 30 minuten alles goed om.

Stap 3

Roer de passata, harissa en 100 ml water door elkaar. Verdeel het mengsel over de groenten. Voeg de kikkererwten en olijven toe en schep goed door elkaar. Zet de braadslede nog 30 minuten in de oven. Snijd de ingemaakte citroenschil in kleine stukjes. Haal het gerecht uit de oven en breng op smaak met zout, peper en zonodig suiker. Verwijder de takjes rozemarijn. Bestrooi de stoof met de citroen en het venkelgroen.

 

Het Kookboek

Opnieuw laat de Britse kookboekschrijver Hugh Fearnley-Whittingstall zien hoeveel hij van groenten houdt en hoe lekker het is om hiermee te koken. Hugh is presentator van River Cottage op Channel Four, en een enthousiast aanhanger van biologische seizoensproducten. Hij heeft al acht andere River Cottage boeken geschreven, maar met dit kookboek Heel Veel Veg! gaat hij nog een stapje verder. Met pure en onbewerkte ingrediënten maakt hij de heerlijkste vegetarische gerechten.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Heel veel vegTitel: Heel Veel Veg. River Cottage
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
Prijs: € 24,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief. Een ander recept uit het boek is de Groentesoep met quinoa. Ook een aanrader.