Quiche met asperges met zalm

Voor het weekend
Quiche met asperges, dille en zalm

Witte asperges; het witte goud; hoe vaak heb jij ze al op tafel gezet deze afgelopen weken? Maar gelukkig heb je nog even de tijd, want het seizoen eindigt pas op 24 juni. Voor dit weekend maak ik deze quiche met asperges, dille en zalm. Een toppertje! Kost misschien iets meer tijd, maar dit vindt iedereen lekker. Bovendien ziet het er ook nog eens fantastisch uit. Voor de foto heb ik een rechthoekige vorm gebruikt, maar je kunt hem natuurlijk ook in een ronde quichevorm maken. Geen probleem.

Nog meer inspiratie nodig? Kijk dan nog even naar mijn weekmenu met asperges van vorige week.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Silvaner van Wagner Stempel

Zomers wit

Duitse Silvaner

Aspergewijn van het jaar 2019. IGT San Vincenzo uit Veneto van wijnhuis Anselmi

Aspergewijn 2019

9.0 pnt: San Vincenzo uit Veneto

Quiche met asperges met zalm

Voor het weekend

Quiche met asperges, dille en zalm

Bij verse asperges passen meerdere witte wijnen. Kies voor een Italiaanse Soave, Duitse Silvaner, Spaanse Rueda, Chenin Blanc uit de Loire, Oostenrijkse Grüner Veltliner of een Pinot Blanc uit de Elzas. 

4 personen50 minuten + 35 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • 2 stukjes foelie
  • 3 theelepels suiker
  • zout
  • 1 rol vers bladerdeeg (koeling, 270 gram)
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel verse dille, fijngehakt
  • 150 gram geraspte Gruyèrekaas
  • Versgemalen peper
  • 100 gram gerookte zalm
  • 2 eetlepels kappertjes
  • Extra: quichevorm ɸ 24 cm óf rechthoekige vorm 35×10 cm, steunvulling (droge rijst of peulvruchten), bakpapier

Stap 1

Breng ruim water aan de kook met foelie, suiker en 2 theelepels zout. Kook de asperges ca. 5 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges nog ca. 10 minuten nagaren in het hete water. Schep ze uit de pan en dep goed droog met een theedoek.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de ingevette bakvorm met het bladerdeeg. Leg er een vel bakpapier in. Vul de bodem met de steunvulling. Bak de taart ca. 10 minuten voor. Verwijder de steunvulling en bakpapier.

Stap 3

Snijd de asperges in stukjes (of op lengte zodat ze passen in de vorm.) Klop intussen de eieren los met slagroom, citroensap, dille en geraspte kaas. Breng op smaak met zout en peper. Schep in de deegbodem, tot ca ½ cm onder rand van de vorm. Verdeel de zalmstukjes en de kappertjes erover. Leg de asperges in de vulling. Bak de taart in nog 30 minuten mooi gaar. Als de randen van het deeg te bruin worden, dek dan af met aluminiumfolie. Lekker met een groene salade.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST:

Recept: hartige taart (quiche) met witte asperges en gerookte zalm. Dille zorgt voor fris accent. En met kant-en-klaar bladerdeeg wordt het eenvoudig om te maken. Zowel rond als rechthoekig gegarandeerd succes. Lees het hele recept op de website. #wijnspijscombinatie #feestelijk

 

Runderstoofschotel met salie

Voor het weekend
Runderstoofschotel met salie

Heerlijke stoofschotel met rundvlees afgedekt met bladerdeeg. Dat is echt een weekendrecept! Je bent misschien wat langer bezig, maar moeilijk is het niet. Ook leuk om hiervoor de kleine mini-pannetjes te gebruiken die een aantal jaren geleden zo trendy waren. En eigenlijk is dat ook nog makkelijker, want je hoeft het bladerdeeg niet uit te rollen. Pas op het laatst schep je de stoofschotel over in de minipannetjes, plakje bladerdeeg erop en afbakken in de oven. Smullen maar…

Welke wijn bij Runderstoofschotel met salie?

Mooi mals rundvlees in een dikke wijn-tomatensaus met een knapperig deegdakje. Het heeft een lekkere volle smaak. Volle rode wijn met wat zuren en kruidigheid past hier goed bij, zoals de Quinta la Rosa uit de Douro. Zie vandaag bij Wijn van de Dag. Ook de Roc & Lune uit de Languedoc is een meesterlijke combinatie. Maar ook de Saint-Joseph van Ro-Ree is niet te versmaden. Dat is 1 +1 = 3!

6 personen2 ½ uur

 Ingrediënten

  • 3 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zout, versgemalen peper
  • 1 kg runderstooflappen, in blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
  • 250 gram wortel, in stukjes
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 ansjovisfilets, fijngehakt
  • 4 salieblaadjes, fijngehakt
  • 200 ml rode wijn
  • 4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
  • 1 ei, losgeklopt
  • extra: ovenschaal inh. 1 1/2 liter

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de bloem met het paprikapoeder, zout en peper in een grote kom en meng het vlees erdoor. Voeg de tomaat, wortel, ui, knoflook, ansjovis, salie en wijn toe en schep alles door elkaar. Doe het mengsel over in een grote  pan die in de oven kan. Dek af met een deksel.

Stap 2

Laat het gerecht in de oven in ca. 2 uur gaar worden. Haal het vlees uit de oven en schep het over in de ovenschaal. Stapel intussen de plakje bladerdeeg op elkaar. Rol het deeg uit tot een lap, net iets groter dan de ovenschaal. (Dit gaat heel gemakkelijk tussen twee stukken huishoudfolie.) Dek hiermee het vleesmengsel af. Druk het deeg over de rand van de vorm met een schulprandje dicht. Overtollig deeg verwijderen. (hiervan kun je evt. nog versieringen maken.) Bestrijk met de rest van het losgeklopte ei. Maak met een appelboor in het midden een gaatje, waardoor de stoom kan ontsnappen. Bak de pastei in ca. 25 minuten goudbruin.  Lekker met veldsla en smeuïge aardappelpuree.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Hartige taart met prei en champignons

Meatless Monday
Hartige taart met prei

Recept Hartige taart met prei van bladerdeeg. Met o.a. kastanjechampignons, prei, erwten, tijm, mozarella etc. #hartigetaart #prei #champginons #mozzarella

Vandaag, op meatless monday, maken we een hartige taart met prei, oftewel quiche met prei. In Noord-Frankrijk noemen ze dit een Flamiche. Voor de bodem gebruik ik het liefst een rol kant-en-klaar bladerdeeg uit de koeling. Ze zijn verkrijgbaar voor een ronde of rechthoekige vorm. Ik gebruikte mijn vierkante vorm (30 x 30 cm) en daarin past het deeg met de rechthoekige vorm, tenminste met een beetje passen en meten. Maar je kunt deze taart ook heel goed met een ronde taartvorm/quichevorm (ca. 26 cm) maken. Dat is nog makkelijker.  

Welke wijn bij hartige taart met prei en champignons?

De taart is heerlijk smeuïg met een zachte preismaak en een beetje tijm op de achtergrond. Schenk er bijvoorbeeld een pinot blanc bij. Maar ook een sappige pinot noir uit Nieuw Zeeland (bijvoorbeeld van Yealands Gall&Gall) combineerde uitstekend.

Muziek: zijn jullie fan van dit nummer van Krezip? Ze treden weer op vanwege hun 10 jarig jubileum op Pinkpop.

4 personen60 minuten

Ingrediënten 

  • ½ eetlepel boter
  • 1 rol bladerdeeg uit de koeling*
  • 4 middelgrote dunne preien
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 4 takjes tijm
  • 3 eetlepels olie
  • 250 gram kleine kastanjechampignons, grote halveren
  • 4 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 bol mozzarella, in plakjes
  • zout, versgemalen peper

extra: bakvorm, bakpapier

Stap 1

Vet de vorm in met boter en bekleed met bakpapier. Bekleed de vorm met het uitgerolde deeg. Zet de vorm nog 15 minuten in de koelkast. Prik met een vork gaatjes in de bodem.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C.  Verwijder intussen het donkergroene deel van de prei. Snijd de rest in stukken van 2 cm. Verhit in een hapjespan 1 eetlepel olie. Fruit de knoflook en de prei enkele minuten. Voeg een beetje water toe, dek af en stoof de prei in ca. 6 minuten net gaar. Breng op smaak met zout en peper. Laat de prei in een vergiet goed uitlekken.  Ris de blaadjes van de tijm. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de champignons met de tijm in ca. 5 minuten bruin. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Klop de eieren los met slagroom en Parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper. Verdeel de prie en de champignons over de bodem van de vorm. Giet het roommengsel er overheen en leg de plakjes mozzarella erop. Bak de taart in ca. 40 minuten gaar en lichtbruin. (Als de taart iets te donker wordt, verlaag de laatste 10 minuten de temperatuur dan naar 180 °C en dek af met aluminiumfolie) Laat de taart ca. 10 minuten even staat voordat je hem aansnijdt. Lekker met een groene salade met tomaat.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Easy Tuesday
Koolraap met komijnekaas uit de oven

Wie eet er tegenwoordig nog koolraap? Het is bijna een vergeten groente geworden. Maar koolraap (niet te verwarren met koolrabi) is goedkoop, veelzijdig en gezond. Geniet nog even van deze wintergroente en maak deze supersimpele ovenschotel van koolraap met komijnekaas. De verse worst wordt apart gebakken en zorgt voor extra bite en afwisseling. Zo gemaakt toch …

Welke wijn drinken we bij koolraap met worst?

De koolraap smaakt lichtzoet en aards. Komijnekaas geeft een licht kruidig accent, maar is niet overheersend. De worstjes zorgen voor extra pit. Je kunt bij dit gerecht zowel wit als rood drinken. Een ronde witte wijn met wat gerijpt fruit zou hier goed bij passen, zoals een chenin blanc uit Zuid Afrika of een pinot blanc met zachte zuren. Ze zorgen ook voor wat tegenwicht en verfrissing in combinatie met de verse worst. Als rood kiezen we voor een soepele pinotage (die sluit mooi aan op de komijnekaas) of een  Merlot uit de Languedoc.

Jordan Chenin Blanc
Jordan Chenin Blanc
4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 1 koolraap, in blokjes
  • 300 ml melk
  • 300 ml bouillon
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • Zout, versgemalen peper
  • 150 gram komijnekaas, in blokjes
  • 50 gram boter
  • 4 verse worstjes naar keuze
  • extra: ovenschaal

Stap 1

Doe in een pan: koolraap, melk en bouillon. Breng aan de kook en laat de koolraapblokjes in ca. 15 minuten bijna gaarkoken. Roer intussen de crème fraîche los met 4 eetlepels kookvocht uit de pan van de koolraap.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C (eventueel met extra bovenwarmte van de grill). Giet de koolraap af in een vergiet, en schep in een ovenschaal. Bestrooi met zout en peper. Verdeel de blokjes komijnekaas en losgeroerde crème fraîche erover. Zet de schaal ca. 20 minuten in de oven en laat de kaas iets smelten en de bovenzijde lichtbruin gratineren.

Stap 3

Verhit intussen de boter in een pan. Bak de worstjes in ca. 15 minuten gaar. Leg op de koolraapschotel. Serveer met aardappelpuree en een groene salade met geroosterde pompoenpitten.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Recept: koolraap met komijnekaas. Koken is makkelijk, snel en gezond. Uit de oven ook simpel.

Palestijnse kippenpastei

Voor het weekend
Palestijnse kippenpastei

Helemaal hot is ‘food’ uit het Midden-Oosten. Een trend ingezet door Yotam Ottolenghi en de dames Nadia Zerouali en Merijn Tol van de kookboeken Arabia, Bismilla Arabia en Souq. Maar ook de Libanese kok Tony Kitous doet een duit in het zakje. Bekend geworden door zijn restaurant en kookboek Comptoir Libanais. En onlangs kwam zijn tweede boek uit Comptoir Libanais Feest, boordevol feestelijke mezze-gerechten als hummus, baba ganoush, labneh, fattoush en tabouleh. Tegenwoordig heeft hij ook een restaurant in Utrecht op Hoog Catharijne (lees nog even over ons bezoek hoe leuk het daar is).

Tony Kitous met zijn boek
Chef Tony Kitous

Deze Palestijnse kippenpastei komt uit dit boek Feest. In het intro zegt hij het volgende: ‘Ik at dit gerecht voor het eerst bij mijn Palestijnse vriend Haleem thuis, vele jaren geleden. Zijn moeder maakte het klaar en ik was zo onder de indruk van de smaken dat ik deze pastei nu nog vaak maak als ik voor veel mensen moet koken. Als je dit eenmaal gegeten hebt, dan zal je je de smaak voor altijd herinneren want die is heel verrassend. Het is een typisch Palestijns gerecht dat ook populair is in andere landen in het Midden-Oosten.’ Serveer er wel een groene salade met tomaat bij ter verfrissing is ons advies.

Welke wijn bij Palestijnse kippenpastei?

Het is een gevulde pastei met complexe smaken; licht zuur door de sumak, maar ook wat zoetig door de kaneel en ui. Het Libanese brood wordt lekker knapperig. Je kunt hier verschillende kanten op: met een kruidige rosé zit je zeker goed. Maar ook een licht gekoelde rode is fijn, zoals bijvoorbeeld een Bardolino of Valpolicella. Die verfrist en sluit goed aan op de het kruidige van de pastei.

Marion Borgo Marcellise 2014
Borgo Marcellise is een verfrissende Valpolicella van het wijnhuis Marion

 

6 personen90 minuten

Ingrediënten

  • 750 gram kippendijen zonder bot
  • zout, zwarte peper
  • 120 ml olijfolie
  • sap van 1 grote citroen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kg uien, in ringen
  • 50 gram sumak
  • 3 theelepels kaneel
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • 3 eetlepels granaatappelmelasse
  • 50 gram pijnboompitten
  • 3 Libanese platbroden
  • 4 takjes bladpeterselie, fijngehakt
  • extra: springvorm (20-22 cm)

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200°C. Bestrooi de kip met zout en peper en leg de stukken in een wijde ovenschaal of braadslede. Meng 3 eetlepels olie met het citroensap en pers de knoflook erboven uit. Verdeel over de kip. Bak de kip in het midden van de oven in 20 minuten gaar. Haal uit de oven maar laat de oven aan.

Stap 2

Verhit intussen de rest van de olie in een grote koekenpan. Bak de uien 30 minuten tot ze heel zacht zijn. Zet het vuur in het begin hoog en later lager en schep af en toe om.

Stap 3

Trek de stukken kip met 2 vorken in kleinere stukjes. Vermeng de stukjes kip met de ui, sumak, kaneel, kardemom, granaatappelmelasse, 1 theelepel zout en ¾  van de pijnboompitten.

Leg 2 platbroden in de springvorm, zodat de wanden ook bedekt zijn met brood. Schep het kipmengsel erin en druk aan. Leg het derde platbrood erop en vouw eromheen. Dek de vorm af met aluminiumfolie en bak de pastei nog 15 minuten. Verwijder de folie en bak nog 5 minuten tot de bovenkant krokant is. Zet de pastei op een bord en haal de rand van de springvorm er voorzichtig af. Bestrooi met peterselie en de rest van de pijnboompitten. Lekker met een groene salade.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Comptoir Libanais - FeestTitel : Comptoir Libanais Feest
Auteur: Tony Kitous
Uitgever : Becht
ISBN : 97890 230 15864
Prijs : € 24,99

 

 

 

Voor meer inspiratie uit dit boek? Kijk ook even naar Tony’s Shakshuka.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Groentestoof met venkel

Meatless Monday
Stoof met venkel, aardappel en tomaat

Uit het nieuwste kookboek Heel Veel Veg van de Britse tvkok Hugh Fearnley-Whittingstall komt deze groente-stoofpot met venkel. Door de pittige harissa en de zoute ingemaakte citroen krijgt deze stoofschotel een verleidelijk Marokkaans tintje. Makkelijk te maken, want de oven doet het werk! Heb je toch zin in vlees? Serveer er dan gebraden lamsworstjes bij.

Welke wijn bij groentestoofpot met venkel?

De groente-stoofpot smaakt gekruid met een lichtzuur accent van de tomaten en de citroenschil. Zin in wit, kies dan voor bijvoorbeeld aromatische Grüner Veltliner die pakt alle smaken goed op. Maar ook een frisse rode wijn combineert goed, zoals een Beaujolais Village of een Pinot Noir.

Beaujolais Villages

4 personen1 uur en 45 minuten

Ingrediënten

  • 2 venkelknollen (ca. 700 gram)
  • 500 gram nieuwe of vastkokende aardappels
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram kerstomaten
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zeezout en versgemalen peper
  • 500 ml passata
  • 1 eetlepel harissa
  • 1 potje kikkererwten (350 gram)
  • 50 gram zwarte olijven zonder pit
  • 1-2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel ingemaakte citroenschil

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de stelen en het loof van de venkel. Bewaar het loof. Snijd de knollen in vieren en elk kwart in 2 of 3 parten. Schrob de aardappels schoon en snijd ze in stukjes van 2 cm. Pel  de uien en snijd ze grof. Snijd de knoflook in plakjes.

Stap 2

Doe de venkel, aardappel, ui, kerstomaten, knoflook en rozemarijn in een braadslede. Besprenkel met de olie en bestrooi met zout en peper. Schep door elkaar. Zet de braadslede 45 minuten in de oven, schep na 30 minuten alles goed om.

Stap 3

Roer de passata, harissa en 100 ml water door elkaar. Verdeel het mengsel over de groenten. Voeg de kikkererwten en olijven toe en schep goed door elkaar. Zet de braadslede nog 30 minuten in de oven. Snijd de ingemaakte citroenschil in kleine stukjes. Haal het gerecht uit de oven en breng op smaak met zout, peper en zonodig suiker. Verwijder de takjes rozemarijn. Bestrooi de stoof met de citroen en het venkelgroen.

 

Het Kookboek

Opnieuw laat de Britse kookboekschrijver Hugh Fearnley-Whittingstall zien hoeveel hij van groenten houdt en hoe lekker het is om hiermee te koken. Hugh is presentator van River Cottage op Channel Four, en een enthousiast aanhanger van biologische seizoensproducten. Hij heeft al acht andere River Cottage boeken geschreven, maar met dit kookboek Heel Veel Veg! gaat hij nog een stapje verder. Met pure en onbewerkte ingrediënten maakt hij de heerlijkste vegetarische gerechten.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Heel veel vegTitel: Heel Veel Veg. River Cottage
Auteur: Hugh Fearnley-Whittingstall
Uitgever: J.H. Gottmer/H.J. W. Becht
Prijs: € 24,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief. Een ander recept uit het boek is de Groentesoep met quinoa. Ook een aanrader.

 

Tartelettes met uien

Meatless Monday
Tartelettes met uien uit de Elzas

Het originele recept van deze uientaartjes komt uit de Elzas. Daar heten ze tartelettes aux oignons. Het recept is afkomstig uit het kookboek Share van Natascha Boudewijn. Zij vond dit recept in een Frans tijdschrift, geschreven door een patissier uit de Elzas.

Het recept is 3 keer getest voordat wij tot het allerbeste resultaat kwamen. De vulling in het oorspronkelijke recept vonden we wat saai en compact. Daar hebben we wat aangedaan. In haar boek adviseert Natascha om 8 taartjes te maken in kleine quichevormpjes van ɸ 15 cm. Alleen dit is geen gangbaar formaat, en niet iedereen heeft die vormpjes in huis. We hebben dus het een en ander aangepast! Met dit recept kun je nu verschillende kanten uit: heb je een buffet dan kun je 12 tartelettes bakken van ɸ 10 cm.

*Maar je kunt ook een grote quichevorm gebruiken van ɸ 24cm. Gebruik dan een rol kant-en-klare deeg voor taart van AH, dat is wel zo handig en praktisch. Je bakt de taart dan op 200 °C in een half uur lichtbruin en gaar.

Welke wijn bij tartelettes met uien?

Silvaner van Wagner Stempel
Silvaner van Wagner Stempel

De brosse taartjes smaken smeuïg met een zachte kruidigheid van de tijm op de achtergrond. In het intro van het boek vertelt Natascha Boudewijn dat zij hier altijd een Sylvaner bij drinkt. Dat vindt I Love Food & Wine ook een goed idee. Maar nog beter: een pinot gris uit de Elzas. Pinot gris sluit mooi aan op de zoete uien, evenals de smeuïgheid van de vulling. Maar ook een ronde witte Côtes du Rhône zal het goed doen.

12 quichevormpjes van 10 cm of 1 grote vorm ɸ 24 cm

1½ uur

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie + extra om in te vetten
  • 900 gram uien, in ringen gesneden
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 100 gram oud witbrood zonder korst, in stukken
  • 150 ml droge witte wijn
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 theelepels zeezout
  • nootmuskaat, versgeraspt
  • 4 eetlepels crème fraiche
  • 2x 270 g bladerdeeg uit het koelvak*

Stap 1

Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en schep de uienringen erdoor. Zet op een laag vuur met het deksel erop en laat de uien 20 minuten zacht stoven, voeg na 15 minuten de tijm toe. Roer af en toe in de pan om aanbakken te voorkomen.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 190 °C. Stapel intussen de boterhammen in een kom en schenk de wijn erover. Laat goed intrekken en draai het brood zo nu en dan, om het proces wat te helpen.

Prak het geweekte brood met een vork. Meng in een grote kom de eieren met de bloem, het zout en flink wat peper en nootmuskaat. Klop de crème fraiche erdoor. Voeg dan het brood en de uien toe en meng goed door elkaar.

Stap 3

Vet de quichevormpjes goed in en bekleed ze met het bladerdeeg. Prik er met een vork wat gaatjes in. Verdeel de uienvulling gelijkmatig over de vormpjes strijk glad. Bak de tartelettes in ca. 30 minuten in het midden van de oven. Check iets eerder al even om er zeker van te zijn dat de bovenkant niet te donker wordt. Laat de taartjes iets afkoelen en haal ze uit de vormpjes. Eet ze lauw of op kamertemperatuur met een gemengde groene salade met feta of voor de niet-vegetariër uitgebakken spekjes.

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover ShareHet kookboek
In het inspirerende kookboek ‘Share’ deelt Natascha Boudewijn de lekkerste recepten uit verschillende streekkeukens van Europa en het Midden-Oosten. Natascha is een zeer creatief auteur en kok. Ze heeft een eigen kookatelier in een oude, gerenoveerde bollenschuur, midden in de Randstad. Volg de seizoenen via haar blog Greendelicious.

Titel:   Share 
Auteur: Natascha Boudewijn
Uitgever Becht
ISBN nummer 978 90 230 1479 9
Prijs € 27,95

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

fotocredit: Juliëtte van Eijsden

 

Groente-lasagne zonder pasta

Meatless Monday
Groente-lasagne zonder pasta

Gezond recept voor een romige vegetarische, koolhydraatarme en glutenvrije lasagne met eieren, parmezaanse kaas, verse basilicum, peterselie, spinazie, buffelmozzarella etc. #koolhydraatarm #glutenvrij,
CODE AFBEELDING

Supergezond en zeer creatief bedacht; deze groentelasagne uit het kookboek ‘De Smaak van Sicilië’ van Ursula Ferrigno. Tegenwoordig zijn er heel wat mensen die koolhydraatarm willen eten, of gluten proberen te vermijden. Dit zeer Italiaans smakende gerecht is dan een uitkomst. De pastavellen worden namelijk vervangen door zelfgebakken omeletjes met Parmezaanse kaas. Hoe leuk is dat. Dus niet alleen vegetarisch maar ook nog koolhydraatarm!

VOEDINGSWAARDE P.P.: 515 Kcal, 37 gram Vet,  34 gram Eiwit, 8 gram Koolhydraat

In haar kookboek heet dit gerecht Frittata Lasagne. Schrijfster Usula Ferrigno zegt hierover: “Perfect voor mensen met een glutenallergie, maar laat ook anderen ervan genieten. Je kunt je uitleven met de vulling. Ik gebruik graag spinazie en de kleur van dit gerecht doet me denken aan de Italiaanse vlag.” 

Welke wijn bij ‘Groentelasagne zonder pasta’?

Het gerecht smaakt kruidig en licht zuur door de tomatensaus. Een grauburgunder oftewel pinot gris is hier een goede keus. Want de rondheid van de wijn past heel goed bij het romige van de omelet. Daarbij heeft hij voldoende body om overeind te blijven bij dit gerecht, want de Parmezaanse kaas maakt het pittig.

4 personen30 minuten + 30 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 8 grote eieren
  • 125 g Parmezaanse kaas, geraspt,
  • handvol basilicum, fijngehakt
  • handvol bladpeterselie, fijngehakt
  • 4 el olijfolie of boter
  • 300 g passata
  • 200 g ricotta of buffelmozzarella, geraspt
  • 250 g spinazie, gehakt en stelen verwijderd
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • extra: ovenschaal 20×30 cm, ingevet

Stap 1

Meng in een kom de eieren en Parmezaanse kaas (houd 2 eetlepels achter).  Voeg zout,  peper, basilicum en peterselie toe.

Stap 2

Verhit 1 eetlepel van de olie in een grote koekenpan en voeg 3 eetlepels van het eimengsel toe. Bak in 4 minuten op halfhoog vuur een omeletje. Keer die om en bak ook de andere kant goudgeel. Bak op dezelfde manier nog 7 omeletjes. Laat even afkoelen. Snijd de omeletjes in repen.

Stap 3

Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Leg een laag passata (ca. 3 eetlepels) in de ovenschaal, daarop 1/3 deel omeletrepen, dan 1/3 deel ricotta of mozzarella en een handvol spinazie. Ga zo door tot je drie lagen hebt. Strooi bovenop een dunne laag Parmezaanse kaas. Dek af met aluminiumfolie en zet de schaal circa 30 minuten in de hete oven tot het gerecht bubbelt. Serveer het heet.

Lekker met een groene salade of de met venkel gevulde rode paprika’s (komen volgende week op de site!).

 

Het kookboek

Prachtig kookboek die de sfeer van het zonnige eiland Sicilië heel goed weergeeft. Boordevol heerlijke, simpel te maken gerechten. Van voorgerechten, salades en soep tot vlees, vis, brood en desserts. Afgewisseld met wetenswaardigheden over het eiland. Mooi vormgegeven met prachtige fotografie die uitnodigt om meteen de gerechten te gaan koken.

Bestellen kun je hier:

Cover De smaak van sicilieTitel : De smaak van Sicilië
Auteur : Usula Ferrigno
Uitgever : Edicola Publishing
ISBN : 978 94 92500 09 0
Prijs : € 24,99

Binnenkort publiceren we nog een paar recepten uit De smaak van Sicilië. Dus houd mijn nieuwsbrief in de gaten!

Gezond recept voor een romige vegetarische, koolhydraatarme en glutenvrije lasagne met eieren, parmezaanse kaas, verse basilicum, peterselie, spinazie, buffelmozzarella etc. #koolhydraatarm #glutenvrij,

Lasagne met pompoen

Voor het weekend
Lasagne met pompoen & saucijs

Lasagne maken lijkt ingewikkeld. Maar met het kookboekje ‘Lasagne’ van Sandra Mahut in de hand blijkt het een stuk simpeler dan gedacht. Je kunt lasagne op talloze manieren maken, van een vegetarisch versie tot een vislasagne of eentje met vlees.

Probeer deze lasagne eens met Pompoen & Saucijs. Hij smaakt zeer verrassend. De zoete pompoen combineert uitstekend met de kaassaus en het kruidige gehakt. Succes verzekerd!

Welke wijn bij Lasagne met pompoen & saucijs?

Bij het zoete van pompoen, het nootachtige van de kaas en het kruidige van het vlees en de rozemarijn past een chardonnay uit Chili heel goed. Niet te zwaar met voldoende frisse zuren om tegenwicht te geven aan de kaassaus. Het rijpe fruit sluit goed aan op de zoete smaak van de pompoen.

4-5 personen60 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram pompoen (met schil)
  • olijfolie
  • fleur de sel of zout en peper
  • 3 takjes rozemarijn
  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 500 ml melk
  • nootmuskaat
  • 500 gram saucijzen zonder vel
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 200 ml kippenbouillon
  • 1 pakje verse lasagne (12 vellen)
  • 200 gram geraspte emmentaler
  • Extra: ovenschaal 40 x 20 cm

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180℃. Snijd de pompoen in plakken. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de plakken pompoen. Besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met fleur de sel. Hak de naaldjes van de rozemarijn fijn en strooi 1/3 deel over de pompoen. Rooster de pompoen in ca. 30 minuten gaar.

Stap 2

Doe de boter, bloem en koude melk in een steelpan. Breng al kloppende met een garde aan de kook en blijf roeren tot de bechamelsaus gebonden is. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat. Roer de helft van de overgebleven rozemarijn door de saus.

Stap 3

Vermeng het gehakt van de saucijzen met de rest van de rozemarijn en de knoflook. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan. Rul het gehakt met een vork en bak het lichtbruin. Voeg de bouillon toe en laat ca. 5 minuten sudderen.

Stap 4

Giet 1 eetlepel olijfolie en een beetje bechamelsaus op de bodem van de ovenschaal. Leg hierop 3 lasagnevellen naast elkaar. Wissel dan de volgende laagjes af: gehakt, 3 lasagnevellen, pompoen en bechamelsaus. Herhaal dit 1x en bestrooi de lasagne met geraspte emmentaler. Zet de schaal 30-40 minuten in de oven.

cover kookboek LasagneKookboek: Lasagne

Een kookboek met meer dan 30 verrassende variaties op de klassieke lasagne, zowel vegetarisch als met vlees of vis.

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Lasagne
Auteur: Sandra Mahut
Uitgever: Gottmer/Becht
ISBN: 9789023015031
Prijs: € 9,95

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan hieronder en op Facebook.

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.