Meatless Monday

Hasselbackaardappelen met salsa verde (vegan)

Hasselbackaardappelen maak je normaal gesproken van gewone aardappelen. In dit recept gebruik je ZOETE aardappelen. En als topping een mooie groene salsa verde. Dat contrasteert prachtig met de oranje binnenzijde van de aardappelen. Bovendien helemaal VEGAN.

Het recept is afkomstig uit het kookboekje Budget Vegan 30 minuten. In 30 minuten bak je inderdaad de aardappelen krokant in de oven. Maar…, je hebt toch ook nog minimaal een kwartiertje extra nodig om de aardappelen te preparen en mooi in te snijden. Dat vereist namelijk wat precisie om het er mooi uit te laten zien.

 

Wat zijn Hasselbackaardappelen?

Een Hasselback, voluit Hasselbackaardappelen, is een klassieker uit de Zweedse keuken. Gecreëerd in 1953 door chef Leif Elisson van het restaurant Hasselbacken in Värmland.

Bij deze methode worden de aardappelen in dunne plakjes gesneden, maar niet helemaal door, zodat ze aan de onderkant nog aan elkaar vastzitten. Dit zorgt ervoor dat de aardappel tijdens het bakken kan uitwaaieren en de buitenkant krokant wordt, terwijl de binnenkant zacht blijft. De aardappelen worden vaak bestreken met boter, olie en soms kruiden of kaas voor extra smaak.

 

Wat is de beste methode om Hasselbackaardappelen te maken?

Het is best lastig om de aardappelen mooi synchroon in te snijden; niet te diep zodat de onderkant aan elkaar blijft. Maar er is een oplossing. Plaats de aardappel tussen twee houten lepels of chopsticks om te voorkomen dat je te diep snijdt. Snijd dunne plakjes in de aardappel, ongeveer 2 tot 3 mm uit elkaar, maar snijd niet helemaal door; de lepels of chopsticks zullen je mes stoppen.

Maar je kunt ook door de onderzijde een dun metalen spiesje steken om het mes tegen te houden. Dat is eigenlijk nog handiger.

Welke wijn bij Hasselbackaardappelen?

De aardappels zijn knapperig aan de buitenkant en zacht van binnen. Erbij komt een lekkere zure kruidensaus die heel goed past bij het zoete van de aardappel. Kies hier voor een witte wijn met rijpe fruittonen, maar ook voldoende zuren. Denk dus aan een riesling off-dry of een mousserende wijn met een lichte zoetheid, zoals prosecco. Andere optie Viognier uit de Nieuwe Wereld.

Hasselbackaardappelen met salsa verde uit het kookboek budget vegan 30 minuten

Hasselback aardappel met salsa verde

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 35 minuten
Totaal: 50 minuten
Een perfect recept van krokant en fris: leer hoe je deze heerlijke hasselbackaardappelen maakt met een zelfgemaakte salsa verde.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 4 zoete aardappels ca. 600 gram
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper

salsa verde

  • 40 gram blaadjes van zachte kruiden zoals basilicum, munt, oregano of bladpeterselie (+ extra)
  • fijne rasp en sap van 1 biologische citroen
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels dijonmosterd
  • 2 theelepels rodewijnazijn
  • 50 ml olijfolie

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor tot 220 °C. Hasselback de zoete aardappels door in de lengte inkepingen te maken op 3 mm afstand van elkaar die niet helemaal door de zoete aardappel heen gaan, zodat de zoete aardappel een geheel blijft. Besprenkel de zoete aardappels met de olijfolie, breng op smaak met zout en peper en rooster 25-35 minuten tot ze gaar zijn.
  • Klop intussen in een blender alle ingrediënten voor de salsa verde door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe, de salsa verde zou scherp en fris moeten zijn.
  • Serveer de zoete aardappels uit de oven besprenkeld met een overvloed aan salsa verde en desgewenst overladen met verse kruiden.

Het kookboek Budget Vegan in 30 minuten

Handzaam kookboekje met smaakvolle maaltijden zonder dierlijke producten die óók nog eens vriendelijk zijn voor de portemonnee. Bevat meer dan 100 gerechten die niet alleen energie- en diervriendelijk zijn, maar bovenal lekker en gevarieerd. Van doordeweekse maaltijden tot wat luxere weekendgerechten. Er was al een kookboekje uit dezelfde serie met de noemer Eenpansgerechten. Daaruit publiceerden we een kikkererwtenstoofpot.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Budget Vegan 30 minutenTitel : Budget Vegan in 30 minuten
Auteur : Saskia Sidey
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 310 7
Prijs : € 16,50

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.