Kerst

Gratin dauphinois met een twist (aardappelgratin)

Al jarenlang wil ik een gratin dauphinois recept op mijn website hebben. Het is echt het allerlekkerste Franse aardappelgerecht dat er bestaat. Heerlijke dunne laagjes aardappel die gaar worden in een melk/room mengsel. Je hebt niet veel ingrediënten nodig voor deze aardappelgratin, maar de verhouding is van levensbelang! Mijn recept is half aardappel, half knolselderij. Dat maakt hem net even anders. Om je vingers bij af te likken.

Wat is het verschil tussen pommes dauphines en pommes dauphinois?

Naast gratin dauphinois bestaat er in de Franse keuken ook nog een ander aardappelgerecht, namelijk pommes dauphines. Dat klinkt bijna hetzelfde, maar het is toch heel anders. Maar wat is het verschil?

Het verschil tussen ‘pommes dauphines’ en ‘pommes dauphinois’ ligt in hun bereiding en ingrediënten:

Pommes Dauphines zijn gefrituurde aardappelballetjes. Ze worden gemaakt door aardappelpuree te mengen met een beslag van bloem, eieren, en soms wat boter. Dit mengsel wordt tot kleine balletjes gevormd en vervolgens in olie of vet gefrituurd tot ze goudbruin en knapperig zijn. Pommes Dauphines hebben een lichte en luchtige textuur aan de binnenkant en zijn knapperig aan de buitenkant. Ze zijn meestal klein van formaat en worden vaak geserveerd als bijgerecht.

Pommes Dauphinois met knolselderij. Franse klassieker. aardappelgratinPommes Dauphinois is een aardappelgratin uit de oven. Ze worden gemaakt door dunne plakjes aardappel te stapelen in een ovenschaal en te bedekken met room, knoflook, boter en vaak geraspte kaas. Het geheel wordt gebakken in de oven tot de aardappelen gaar zijn en de bovenkant mooi goudbruin is. Pommes Dauphinois hebben een romige textuur en een heerlijke smaak door de room en knoflook. Ze worden meestal geserveerd als een decadent bijgerecht of zelfs als hoofdgerecht.

Pommes Dauphinois met knolselderij. Franse klassieker. aardappelgratin

Gratin dauphinois (aardappelgratin)

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 1 uur 30 minuten
Totaal: 1 uur 45 minuten
Franse bistro-klassieker van dunne plakjes aardappel gebakken in room. Maar in dit recept vervangen we de helft door knolselderij-plakjes. Nog lekkerder.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 600 g iets kruimige aardappels geschild, in 1/3 cm-schijfjes
  • 250 gram knolselderij geschild
  • 150 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 15 gram bieslook fijngeknipt
  • 60 g Parmezaanse kaas fijngeraspt
  • zout versgemalen peper
  • 1 teentje knoflook
  • 25 g boter in vlokjes

Extra nodig

  • aardewerken ovenschaal 28x16 cm, goed ingevet, staafmixer

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 150°C. Snijd de aardappels in schijfjes van een 1/3 cm dikte. Doe hetzelfde met de knolselderij.
  • Roer de melk met de slagroom en bieslook door elkaar. Roer er 30 gram geraspte Parmezaanse kaas erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Wrijf een aardewerken ovenschaal in met de teen knoflook en beboter de schaal goed.
  • Verdeel de helft van de aardappelplakjes iets overlappend over de bodem van de ovenschaal. Bestrooi met zout en peper en schenk er een beetje van het melkmengsel over. Verdeel de helft van de knolselderijschijfjes erover, bestrooi met zout en peper en schenk er weer wat van het melkmengsel over. Maak zo nog een laag aardappelschijfjes en een laag knolselderijplakjes en schenk de rest van het melkmengsel erover tot de aardappel net onderstaat. (Vul de schaal niet hoger dan drie kwart, anders kookt het over!)
  • Bestrooi met de bovenzijde met de rest van de Parmezaanse kaas en verdeel de boter in vlokjes erover. Bak bovenin de oven in ± 1 ½ uur gaar en goudbruin.