Voor het weekend

Italiaanse appeltaart (zonder deeg)

Torte di mele is een Italiaanse appeltaart uit het kookboek Brutto. Het bijzondere van deze taart is dat je hem bakt zonder een bodem of deegkorst. Het is een echte fruittaart met een smeuïge subtiele korst. Onwaarschijnlijk verrassend en lekker! Bovendien heel makkelijk om te maken!

Het kookboek Brutto is een prachtig uitgegeven kookboek, geschreven door Russell Norman. Helaas is deze bekroonde Britse auteur en eigenaar van het restaurant Trattoria Brutto in Londen afgelopen november op 57-jarige leeftijd overleden. Al eerder schreef hij diverse bekroonde kookboeken zoals Polpo en Spuntino.

 

 

Portret schrijver Russell Norman
Russell Norman is op 23 november 2023 overleden

Francis Wehkamp, Russells Nederlandse uitgever, zegt:

Russell Norman was een auteur met visie. Hij stelde hoge eisen aan zijn boeken. Niet uit eigenbelang, maar altijd met gebruiksgemak in het achterhoofd. Polpo was het eerste boek dat uitgegeven werd met een zogenaamde ‘open rug’, waardoor het boek tijdens het koken goed open blijft liggen.’

Ook het kookboek Brutto heeft zo’n praktische ‘open rug’.

Mijn persoonlijke keukentip
Bakken wordt een feest met mijn KitchenAid handmixer. Hij heeft negen snelheden, perfect voor elk recept, van zacht beslag tot stevig deeg. En als ik slagroom of eiwitten nodig heb, zet ik hem gewoon op de hoogste stand. Zo handig en veelzijdig!

 

Welke wijn bij Italiaanse appeltaart?

Bij een appeltaart passen diverse dessertwijnen. Behalve dat de wijn zoet moet zijn, is het ook belangrijk dat ie voldoende zuren heeft om te kunnen aansluiten bij de frisheid van de appel. Kies voor bijvoorbeeld een Sauternes of Monbazillac. Maar ook een friszoete Chenin Blanc uit de Loire past uitstekend.

Italiaanse appeltaart uit het kookboek Brutto van Russell Norman

Italiaanse appeltaart

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 50 minuten
koeltijd 2 uur
Fruitige appeltaart, gemaakt zonder deeg. Het laagje boter en gekaramelliseerde appels creëert een subtiele korst die verrassend lekker en smeuïg is.
Aantal 8 punten

Ingredienten
 

  • 4 middelgrote appels bijvoorbeeld Elstar
  • 2 eieren
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 70 gram bloem
  • 1 volle theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 65 ml melk
  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel poedersuiker voor het bestuiven
  • slagroom uit spuitbus facultatief

Extra nodig

  • quichevorm ø 26 cm, mixer, bakpapier, kwastje, partjessnijder

Bereiding
 

  • Vet een taartvorm (ik gebruikte mijn aardewerken quichevorm) in met boter en bekleed hem met bakpapier. Schil de appels en snijd deze met een partjessnijder* in partjes (klokhuis verwijderen). Partjes vervolgens in lengte halveren.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Doe in een grote mengkom: eieren, suiker en vanille-extract. Klop met een mixer ca. 10 minuten tot het in volume is verdubbeld. Voeg bloem, bakpoeder en zout toe, en meng. Schenk de melk er al kloppend bij, voeg de zachte boter toe en klop tot het glad en consistent is.
  • Leg de appelplakjes in het beslag en meng alles voorzichtig om ze er goed mee te bedenkken. Leg de appels plat in cirkels in de vorm, van de rand naar binnen toe. Schenk (of smeer) er het achtergebleven resterende beslag dun overheen.
  • Zet de vorm ca. 10 minuten in de oven. Verlaag dan de oven naar 180 °C en bak de taart nog 40 minuten.
  • Haal de taart uit de oven en laat minstens 30 minuten in de vorm afkoelen voordat je hem op een groot taartbord zet. Bestuif, met behulp van een zeefje, met de poedersuiker.
    Italiaanse appeltaart moet 2 uur koelen
  • Serveer de taart op kamertemperatuur met een schep vanille-ijs. Of met een rozet slagroom (bijvoorbeeld uit een spuitbus).

Notities

Twee tips
Dit de partjessnijder die ik gebruik!
Voeg de ingrediënten eenvoudig toe aan je AH-winkelmand door op het AH-icoontje te klikken.

Het kookboek Brutto

Prachtig kookboek de Toscaanse keuken. Boordevol eenvoudige recepten met weinig ingrediënten. Gerechten die ook op tafel staan bij restaurant Brutto in Londen. Heel mooi vormgegeven.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Brutto; de (briljant) eenvoudige keuken van Florence.
Auteur : Russell Norman
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 94 6404 2412
Prijs : € 39,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.