Voor het weekend

Libanese kip met aardappelen van de bakplaat

Op dagen dat je snel iets lekkers wilt eten, dan kan dit bakplaatgerecht van kip met aardappelen je redding zijn. Eenvoudig eten met ingrediënten die je overal kunt kopen en met zo min mogelijk actieve kooktijd. Wat wil je nog meer? Maar in dit recept wordt eenvoudig eten toch bijzonder. Want de citroen-knoflookdressing geeft het een kick.

Dit recept komt uit het kookboek Bayrut. Het lijkt een beetje op een ander Libanees gerecht Batata Harra uit de Libanese Bijbel van Merijn Tol. In het intro van het recept staat:

Er is iets heel troostrijks aan de combinatie van knoflook en citroen. Ze smaken naar thuis en roepen vrolijke herinneringen op. We aten dit als lunch met alleen een eenvoudige salade erbij en heel veel dun, zacht brood om de stukjes kip en aardappel mee op te pakken, die vochtig waren van de citroen-knoflooksaus.’


 

Libanese keuken

De Libanese keuken staat bekend als een van de meest verfijnde keukens van de Arabische wereld met invloeden van o.a. de Perzen, Koerden en Armeniërs. Gelegen aan de Middellandse Zee is Libanon, zowel op religieus als op etnisch gebied, buitengewoon divers en dat zie je terug in de keuken. In dit kookboek Bayrut brengt schrijver Hisham Assaad, inwoner van Beiroet, je mee naar zijn roots.

sfeerbeeld Beiroet
Schrijver Hisham Assaad woont in Beiroet

Welke wijn bij kip met aardappelen van de bakplaat?

Gebakken kip met aardappel overgoten door een licht zurige citroensaus. Drink hier een Chenin Blanc bij uit Zuid-Afrika. Die heeft voldoende zuur om aan te sluiten op de citroensaus. Maar ook voldoende body om tegengas te geven aan de kruidigheid.

 

Mijn persoonlijke keukentip
Ik ben dol op mijn Tefal Success bakplaat/braadslede. Deze ruime slede van 27 x 37 cm met uitstekende warmtegeleiding is ideaal voor al mijn braadgerechten. De sterke, veilige anti-aanbaklaag maakt koken en schoonmaken een fluitje van een cent. Een echte must-have voor elke keuken!

 

Kip met aardappelen van de bakplaat uit het kookboek Bayrut

Bakplaat met kip & aardappel en citroendressing

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 45 minuten
Totaal: 55 minuten
Makkelijk te maken Libanees bakplaatgerecht van kip, aardappel en een geurige citroen-knoflooksaus.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 8 kippendijfilets ca. 750 gram
  • 1 citroen gehalveerd
  • zout versgemalen peper
  • ½ theelepel nootmuskaat versgeraspt
  • 80 ml olijfolie + 2 el
  • 750 gram aardappelpartjes in de schil voorgegaard (AH)
  • 30 gram knoflook fijngeperst
  • 15 gram koriander fijngesneden
  • 80 ml citroensap
  • pita voor erbij

Extra nodig

  • bakplaat 25x35 cm, vijzel

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Wrijf de kip in met de gehalveerde citroen. Snijd in stukken. Bestrooi met zout, peper en nootmuskaat. Leg op de bakplaat. Besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en schep om. Bak ca. 15 minuten in de oven.
  • Pureer intussen 30 gram knoflook met ½ theelepel zout in een vijzel. Schep de puree in een kom. Voeg toe: fijngesneden koriander, 80 ml citroensap en 80 ml olijfolie. Roer door elkaar.
  • Haal de kip uit de oven. Voeg de aardappelpartjes en de dressing toe. Zorg dat alles ermee bedekt is. Zet de bakplaat terug in de oven en bak nog ca. 30 minuten tot de aardappel bruin worden en knapperige randjes krijgen. Lekker met de wortelsalade met dadels.
Serveertip
Deze Midden-Oosten salade maakt je Libenese maaltijd compleet. Erg lekker!
 
Wortelsalade met dadels en chili uit het kookboek Midden-Oosten salades
Wortelsalade met dadels

 

Het kookboek Bayrut

Prachtig kookboek over de ziel van de Libanese keuken. Maak kennis met typisch street food als pasteitjes of pittige Armeense worstjes. Of leer basisrecepten maken als labneh of het kruidenmengsel za’atar. Maar ook Libanese klassiekers als fattoush, hummus of kofta staan erin.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover BayrutTitel : Bayrut
Auteur : Hisham Assaad
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 304 6
Prijs : € 29,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept