Voor het weekend

Pulled pork uit de slowcooker

Pulled pork; wie kent het niet? Tot nu maakte ik dit gerecht op de Big Green Egg. Maar tegenwoordig heb ik ook een slowcooker. En wat blijkt: pulled pork maken is nu helemaal een fluitje van een cent. Je doet alle ingrediënten in de pot en na 8 uur is je huisgemaakte pulled pork ready.  Pita broodje vullen, raita (Indiase yoghurtsaus) erbij en je eet je vingers erbij op. Heb je geen slowcooker bij de hand, in de oven bereiden kan ook!

Wat is pulled pork?

Pulled pork is een smeuïg vleesgerecht dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Amerikaanse barbecuecultuur, met name in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. Het bestaat uit langzaam gegaarde varkensschouder (of nek) die tot perfectie is gebracht op een lage temperatuur, vaak in een roker, kamado (Big Green Egg) of een oven, tot het vlees zo mals is dat het gemakkelijk uit elkaar getrokken kan worden met twee vorken. Dit proces kan meerdere uren in beslag nemen, soms wel tot 12 uur of langer, afhankelijk van de grootte van het vlees en de gebruikte kookmethode.

 

De keuze van het vlees: procureur

Voor een goede pulled pork is de keus van het vlees maatgevend. Je moet hiervoor naar een goede slager om een groot stuk varkensschouder te kopen. Vaak zijn deze stukken ca. 2,5 kg, maar vraag gewoon om procureur (oftewel varkensnek) van 1 kg  aan één stuk. Dit deel van het varken is rijk aan vet en bindweefsel, wat het ideaal maakt voor slow cooking. Het resultaat? Vlees dat zo mals en smaakvol is dat het letterlijk van het bot valt.

 

Welke kruiden?

Het geheim van een heerlijke pulled pork ligt in de ingrediënten voor de marinade of droge rub (oftwel kruidenmix) waarmee het vlees wordt ingewreven voordat het gaat garen. Deze mix van specerijen kan variëren, maar bevat vaak ingrediënten als paprikapoeder, bruine suiker, knoflookpoeder, zout, en peper. Sommige varianten kunnen ook rookaroma of specifieke kruidenmixen bevatten die het gerecht een unieke regionale twist geven.

Uit elkaar trekken met 2 vorken

Na het garen wordt het vlees uit elkaar getrokken en vaak geserveerd met een saus, zoals een barbecue- of mosterdsaus, die het gerecht een extra smaakdimensie geeft. Ik gebruik de smokey barbecuesaus van Black Jack; onwijs lekker!

Pulled pork kan op talloze manieren worden geserveerd, de klassieke variant is op een broodje met coleslaw (een koolsla) als een klassiek ‘pulled pork sandwich’, of als onderdeel van een uitgebreidere maaltijd met bijvoorbeeld maisbrood, bonen, en andere typische barbecuegerechten.

Welke wijn bij broodje pulled pork?

Bij slow geroosterde, smeuïge varkensschouder smaakt een eenvoudige Rioja crianza heel goed. Die is soepen en kruidig tegelijkertijd. Of kies voor een kruidige Pinotage uit Zuid-Afrika.

Pita broodjes met pulled pork uit het Ultieme slowcooker kookboek van Clare Anderews

Pita broodje met pulled pork

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 8 uur
Totaal: 8 uur 10 minuten
Dit is een geweldig pulled pork recept uit de slowcooker. In 8 uur tijd heb je vlees dat heerlijk uit elkaar valt. Met raita in een pitabroodje smaakt dat VERRUKKELIJK.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 kg procureur aan één stuk
  • zeezout versgemalen peper
  • 4 volle eetlepels smokey barbecuesaus van Black Jack

Marinade

  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 3 eetlepels witte wijn
  • 150 ml water
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1 theelepel knoflookgranulaat
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker

Voor erbij

  • 4 pitabroodjes
  • Raita
  • 1 zak zoete aardappel frietjes diepvries
  • 1 zakje veldsla

Extra nodig

  • slowcooker

Bereiding
 

  • Dep het vlees droog met keukenpapier. Bestrooi rondom met zout en peper. Leg het in de slowcooker.
  • Maak een marinade-sausje van knoflook, witte wijn, water, chilivlokken, knoflookgranulaat, paprikapoeder, tomatenketchup, balsamicoazijn, basterdsuiker. Roer door elkaar tot de suiker is opgelost. Schenk dit mengsel over het varkensvlees.
  • Doe de deksel op de slowcooker-pan en zet deze aan. Stel in op ongeveer 5-6 uur op de hoogste stand, of 7 – 9 uur op de laagste stand. Dit is afhankelijk van je eigen programma.
  • Ik gebruikte zelf de slowcooker op de laagste stand. Na ca. 6,5 uur heb ik de slowcooker open gemaakt en het vlees alvast voor een deel losgemaakt. Daarna nog 1,5 uur laten doorgaren op de laagste stand.
  • Haal hierna het vlees uit de slowcooker en giet het vocht af (bewaar een deel van het kookvocht). Gooi de rest van het vocht weg. Trek nu het vlees uit elkaar met behulp van 2 vorken.
  • Doe het vlees weer terug in de slowcooker en schenk de barbecuesaus erbij en ca. 50 ml kookvocht. Roer alles door elkaar en laat nog 5 minuten op de laagste stand sudderen.
  • Serveer de pulled pork in warme pitabroodjes met een beetje salade en raita (zie recept), en ook wat frieten erbij.
  • Tip! Voeg de ingrediënten eenvoudig toe aan je AH-winkelmand door op het AH-icoontje te klikken.

Notities

TIP Je houdt zeker pulled pork over. Bewaar voor de volgende dag of vries het in voor een ander moment.

Meer Slowcooker recepten? Klik hier.

 

Zonder slowcooker, maar in de oven
Je kunt dit gerecht ook in de oven maken. Zet je oven dan op ca. 150 °C en dek de ovenschaal af met een deksel of aluminiumfolie. Zet ca. 6 tot 8 uur in de oven op 150 °C. ‘Pluk’ het vlees vervolgens met twee vorken uit elkaar.
Wil je jezelf nog makkelijker maken. Bij veel slager kun je ook kant-en-klare pulled pork kopen.

 

Het kookboek Het ultieme slowcooker kookboek

Geen tijd om lang in de keuken te staan? Laat de slowcooker het werk doen. In dit kookboek staan 80 recepten die geschikt zijn voor beginners Van ontbijt tot klassieke stoofschotels, maar ook desserts en drankjes. Een kookboek én apparaat voor iedereen die weinig tijd heeft om te koken.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Ultieme Slowcooker kookboek (1 van 1)Titel : Het Ultieme Slowcooker kookboek
Auteur : Clare Andrews
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 94 6404 3105
Prijs : € 16,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept