Voor het weekend

Belgisch gehaktbrood met mosterd van Jeroen Meus

Uit het nieuwste kookboek van tv-kok Jeroen Meus komt dit recept van een smeuig Belgisch gehaktbrood met mosterd. Een echte klassieker uit de Belgische keuken.

portret jeroenmeus
Portret Jeroen Meus 

In het intro van het recept zegt Jeroen: ‘Een versgebakken Belgisch gehaktbrood is op en top comfortfood. Maak er gerust twee in één keer voor een smakelijke boterham de volgende dag. En vergeet de mosterd niet.’

8 Tips om een goed Belgisch gehaktbrood te maken

Bij het maken van een gehaktbrood (of een Amerikaanse meatloaf) zijn er verschillende belangrijke punten waarop je kunt letten om ervoor te zorgen dat je een smakelijk en sappig resultaat krijgt. Ik zet ze even op een rijtje.

  1. Kies het Juiste Gehakt: een mix van rund- en varkensgehakt biedt een mooie balans tussen smaak en vet, essentieel voor een sappig gehaktbrood. Voor een lichtere variant kun je kalkoen- of kipgehakt overwegen.
  2. Smaakmakers: verrijk je gehaktbrood met een variëteit aan kruiden, specerijen, en andere smaakmakers als uien, knoflook, en verse kruiden. Deze ingrediënten voegen diepte en complexiteit toe aan de smaak.
  3. Binding en Structuur: broodkruimels, paneermeel of havermout gemengd met melk of een ander vocht helpen om het gehaktbrood samen te binden en vochtig te houden. Eieren zijn ook cruciaal als bindmiddel om ervoor te zorgen dat je gehaktbrood niet uit elkaar valt.
  4. Niet te veel mengen: meng de ingrediënten voorzichtig tot ze net aan gecombineerd zijn. Overmengen kan leiden tot een taai gehaktbrood omdat de eiwitten in het vlees te sterk worden.
  5. Vormgeving: vorm je gehaktbrood met de hand op een bakplaat voor een betere luchtcirculatie en een gelijkmatige garing. Een traditionele broodvorm kan ook, maar houd rekening met een iets langere kooktijd. En waarschijnlijk moet je het gehaktbrood dan tussentijds even afgieten.
  6. Temperatuur en kooktijd: bak het gehaktbrood in een voorverwarmde oven op 180°C tot 190°C. Een gemiddeld gehaktbrood heeft ongeveer 1 uur nodig, maar de exacte tijd kan hangt natuurlijk af van de hoeveelheid gehakt die je gebruikt. Gebruik een vleesthermometer om de interne temperatuur te controleren, die moet 70°C bereiken voor rund- en varkensgehakt.
  7. Rusten: Laat het gehaktbrood na het bakken ongeveer 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt. Dit helpt om de sappen zich te laten herverdelen, waardoor het gehaktbrood sappiger wordt.
  8. Glazuur of topping: Overweeg een glazuur van ketchup, bruine suiker, mosterd of een mengsel hiervan toe te voegen voor extra smaak en een aantrekkelijk uiterlijk. Breng het glazuur aan in de laatste 15 tot 20 minuten van de baktijd om verbranding te voorkomen.

 

Wat is half-om-half gehakt?

Je kunt verschillende soorten gehakt kopen in de supermarkt. Een van die soorten is half-om-half gehakt. Maar wat is dat eigenlijk precies, zul je misschien afvragen? Half-om-half gehakt wordt gemaakt van verschillende soorten vlees. Meestal is dit 50% varkensvlees en 50% rundvlees. Dat vlees wordt vermalen tot gehakt.

Welke wijn bij gehaktbrood met mosterd?

Pinot Noir uit Nieuw Zeeland smaakt meestal fris, kruidig en sappig.  Dat combineert goed met dit gehaktbrood. De verse kruiden in het gehakt accentueren de kruidigheid van de wijn.

Mijn persoonlijke keukentip
De kersenrode Le Creuset braadpan is mijn culinaire geheime wapen. Deze pan zorgt voor perfect gegaarde gerechten, elke keer weer. Te gebruiken op het fornuis, maar ook in de oven.  Een echte musthave voor wie houdt van koken met stijl en kwaliteit!


 

Belgisch gehaktbrood Klassiek

Belgisch gehaktbrood

Voorbereiding: 40 minuten
Bereiding: 45 minuten
Totaal: 1 uur 25 minuten
Heerlijk smeuïg gehaktbrood uit de oven. Combineer dit de klassieke wijze met sperziebonen en aardappelen. Geef er een lik mosterd, of mosterdmayonaise bij. Smullen…
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 1 kg half-om-half gehakt
  • 2 sjalotjes
  • 3 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel scherpe Dyon mosterd
  • 1 eetlepel Franse mosterd
  • 100 gram paneermeel of 4 beschuiten

Extra nodig

  • ovenvaste braadpan

Bereiding
 

  • Neem het vlees uit de koelkast.
  • Snipper 2 sjalotten in piepkleine stukjes. Rits de blaadjes van de takjes tijm en rozemarijn en hak die zo fijn mogelijk.
  • Smelt een klontje (ca. 25 gram) boter in een hoge pan of kleine kookpot op een matig vuur en stoof de snippers sjalot tot ze glazig zijn, maar niet gekleurd. Voeg na 1 minuut de kruiden toe en roer.
  • Doe het mengsel met het gehakt in een ruime kom. Voeg de eieren en de mosterd toe. Strooi er het paneermeel bij en roer met een houten lepel of spoel met de handen.
  • Zet je fingerspitzengefühl in, want je moet nu een mengsel krijgen dat sappig is en tegelijk voldoende stevig. Als je makkelijk een balletje kunt rollen, is het goed. Als het mengsel te kleverig is, voeg dan wat extra paneermeel toe. Proef het gehaktmengsel en voeg naar smaak wat peper en zout toe.
  • Stort het gehaktbrood op je werkplank en maak je handen nat. Vorm tot een mooi ovaal en bol broodje.
  • Verwarm de oven voor tot 180 °C.
  • Smelt een klont boter in een ruime ovenvaste braadpan op een matig vuur. Leg het gehaktbrood erin en laat het vlees even bakken zodat een korstje ontstaat. Laat het 3 tot 4 minuten onaangeroerd in de pan liggen en draai het dan pas om. Zorg dat de boter niet verbrandt; voeg indien nodig een klontje koude boter toe. Draai het gehaktbrood voorzichtig om, bijvoorbeeld met twee schuimspanen. Geef het broodje ook aan de ommezijde een goudbruin korstje.
  • Zet de pan in de oven. Bak het gehaktbrood in ca. 40 minuten gaar en bruin.
  • Haal uit de oven. Snijd het Belgisch gehaktbrood in dikke plakken. Lekker met sperzieboontjes en gekookte aardappelen bij. Serveer er eventueel extra mosterd bij.
  • Handig weetje: klik op het AH-icoon om alle ingrediënten in één keer aan je Albert Heijn winkelmandje toe te voegen. Lekker makkelijk!

Meer gehakt suggesties

Al eerder publiceerde ik een recept uit het kookboek Klassieke Kost: Belgisch stoofvlees. Ook een echte klassieker uit de Belgische keuken.

Belgisch gehaktbrood met mosterd is een aanrader. En serveer er zeker boontjes en aardappelen bij, zoals Jeroen doet. Maar ook het gehaktbrood met ei en spek , gehaktbrood met champignons of gehaktbrood met Parmaham kan ik zeer aanbevelen. Allemaal gehaktrecepten die je in de oven kunt klaarmaken!

Het kookboek Klassieke Kost

In Klassieke kost toont Jeroen Meus zijn pure waardering voor pure ingrediënten. Een mooi kookboek met 100 traditionele gerechten uit de klassieke keuken. 

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Klassieke Kost
Auteur : Jeroen Meus
Uitgever : Uitgeverij Manteau
ISBN : 978 90 223 4058 5
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept