Gouwe Ouwe

Thaise springrolls voor de zomer

Je herkent het vast: recepten van gerechten die al jarenlang mee gaan. Favorieten die telkens terugkeren op je eettafel. Gewoon, omdat ze zo lekker zijn, of gemakkelijk te maken, of… nou ja vul maar in. Mieke van Laarhoven (culinair journalist) deelt elke maand zo’n gouwe ouwe uit haar knipselmap vol recepten, die ze door de jaren heen verzameld heeft. Dit keer haar zomerse favoriet die ze thuis, vooral met mooi weer, maakt. Thaise springrolls (oftewel Poh Pia Sod): licht, smaakrijk, knapperig en super vers.

Alweer twintig jaar geleden, in het jaar 2000, gingen we – toeval of niet het was ook in augustus – naar Thailand. Eerst een paar dagen Bangkok en daarna door naar Koh Samui. De zoon van goede vrienden was duikinstructeur op dit eiland en ging trouwen met een lieftallig Thais meisje, tevens duikinstructrice. Je raadt het al? Jep: ze gingen elkaar het jawoord geven onder water. Wat een geluk dat ik net in dat voorjaar mijn duikbrevet in Nederland had gehaald. Want nu kon ik daar mooi getuige van zijn.

Adembenemende bruiloft onder water

Maar alles liep anders. Eenmaal onder water, samen met mijn buddy, de vader van de aanstaande bruidegom die de trouwringen bij zich droeg, beving me een paniekreactie (ik was al niet zo’n held en mijn zuurstoftankje was tijdens de cursus altijd al als eerste leeg) en nog voor we goed en wel onderweg waren naar de trouwplek, moest hij mij terugbrengen naar de boot, om vervolgens weer als een speer naar het aanstaande bruidspaar te vertrekken voor het overhandigen van de ringen. Tot mijn grote verbazing kwamen binnen een tijdsbestek van tien minuten ook mijn man en zijn buddy en meer vrienden boven water, want niemand kon door de troebele omstandigheden de locatie vinden. Wat een hilariteit! Het werd een kleine trouwerij vlak onder het wateroppervlak. Later op de dag kwam dat helemaal goed want het feest was groots en het eten werkelijk verrukkelijk.

Mijn favoriet Thais gerecht

Een van onze redenen om Thailand nog regelmatig te bezoeken is dat fantastisch eten. Mijn favoriet is de Thai springroll en die geef ik je hierbij cadeau. Dit recept is een variatie op het de springrolls met gamba’s uit het kookboek ‘De bijbel van de Thaise keuken’. Mét sausje om in te dippen.

Welke wijn bij Thai Springrolls?

Albariño uit Spanje (Rías Baixas) is een fantastische begeleider van Thaise loempia’s, vooral als ze gevuld zijn met sappige garnalen en knisperende groenten. De lichte zoete delicate smaak van de garnalen krijgt een steuntje in rug van het perzikachtige fruit, terwijl het citrusachtige in de wijn aansluit op de limoen en de frisse komkommer. Maar ook een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland is een goede optie.

Thaise springrolls met gamba's uit het kookboek van De bijbel van de Thaise keuken

Thaise springrolls met gamba's

Bereiding: 23 minuten
Thaise springrolls (oftewel Poh Pia Sod): licht, smaakrijk, knapperig en super vers. Erbij een pittige chilisaus. Heerlijk met glas Albariño.
Aantal 8 stuks

Ingredienten
 

  • 50 gram dunne rijstnoedels vermicelli, gekookt en afgekoeld
  • 1 kleine paksoi in dunne repen gesneden
  • 2 mini komkommers AH in de lengte in repen gesneden
  • 1 kleine gele paprika in dunne repen gesneden
  • 30 gram hand Thai basilicum, munt en koriander fijngehakt
  • 1 kleine rood pepertje schoongemaakt en gehakt
  • 1 limoen gehalveerd
  • 16 cocktailgarnalen

Extra nodig

  • 8 vellen rijstpapier
  • 1 schone theedoek

Bereiding
 

  • Breng een pan water aan de kook. Kook de rijstnoedels volgens gebruiksaanwijzing. Afspoelen onder koud stromend water. Maak de vulling: meng paksoi, komkommer, paprika, groene kruiden en rode peper door elkaar.
  • Vul een grote bak met lauwwarm water, leg daar 1 vel rijstpapier in en wacht even tot het papier zacht en doorzichtig wordt. Niet te lang want dan gaat het scheuren.
  • Haal het vel uit het water en spreid uit op de theedoek. Leg aan de onderkant op ongeveer 3 cm van de rand als een ‘worstje’ 1/8 van de vulling en bedruppel met wat limoensap. Leg op elk worstje 2 garnalen.
    Loempia vouwen stap 1
  • Klap de zijkanten van het rijstpapier beetje naar binnen en rol het geheel netjes op.
    Loempia vouwen stap 2
  • Herhaal dit nog 7 keer. Serveer de springrolls met de onderstaande dipsaus. Of met zoete chilisaus uit een flesje.
    Loempia vouwen stap 3

Dipsaus (nam prik)

  • 4 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel azijn
  • 2 theelepels fijngehakte rode peper
  • 1 theelepel fijne kristalsuiker
  • 2 theelepels fijngehakte koriander

Stap 1

Doe alle ingrediënten in een kommetje en roer goed door elkaar tot de suiker is opgelost. Het is het lekkerst als je de saus ruim van tevoren maakt en koel wegzet dan kunnen alle smaakjes goed intrekken.
En o ja, maak gerust veel (dubbele hoeveelheid) want deze lekker pittige saus is zó op.

 

Ook lekker uit de Thaise keuken

Thaise gehaktballetjes

Tom Kha Kai

Kipsalade met kokos

Massaman curry

Thaise groene curry met garnalen

Thaise groene curry met garnalen
Thaise groene curry met garnalen

Het kookboek

Prachtig kookboek over de keuken van Thailand. Schrijfster Noi Pia-Ud neemt je mee op culinaire reis door het hele land. Aan de hand van duidelijke aanwijzingen leert zij je de lekkerste Thaise gerechten maken. Van dit boek zijn al meer dan 250.000 exemplaren verkocht.

Bestellen kun je hier:

Cover Thaise bijbel Titel : De bijbel van de Thaise keuken
Auteur : Noi Pia-Ud
Uitgever :  Uitgeverij Carrera
ISBN : 978 90 488 482 63
Prijs : € 31,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept