Voor het weekend

Kipgehaktballetjes met courgette-spaghetti

‘Afvallen met succes, maar zonder moeite’, dat is de ondertitel van het kookboekje  ‘De slanke keuken’. Dat lukt zeker met dit gerecht van Kipgehaktballetjes met courgette-spaghetti. Hier wordt de gewone pasta vervangen door groente-pasta. Deze groente-pasta wordt gemaakt van courgette en past daardoor perfect in zowel een calorie-arm als een koolhydraatarm eetpatroon. Ik heb de voedingswaarde uitgerekend. Zie hieronder.

VOEDINGSWAARDE P.P.: 655 Kcal, 47 gram Vet,  32 gram Eiwit, 24 gram Koolhydraat

Natuurlijk kun je de courgettes ook zelf met een spiraalsnijder of keukenmachine tot spaghetti-slierten snijden. Maar de kant-en-klare bakjes courgette-spaghetti (AH) zijn superhandig.

Welke wijn bij kipgehaktballetjes met courgette-spaghetti?

Kies voor Pinot Noir, Dolcetto of Beaujolais. Een frisse rode wijn die goed aansluit op de lichtzure groente-tomatensaus.

 

Muziek: onlangs was ik bij het concert van Melody Gardot in Paradiso. Heerlijke ontspannen muziek die past bij dit sappige weekendrecept!

4 personen50 minuten

Ingrediënten

  • 10 gram platte peterselie
  • 5 gram verse oregano*
  • 10 gram basilicumblaadjes
  • 600 gram kipgehakt
  • 2 uien, héél fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • zout, versgemalen peper
  • 6 eetlepels olie
  • 150 gram (snoepgroente) wortel, in kleine stukjes
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 2 bakken courgette-spaghetti à 400 gram (AH)

Stap 1

Haal de blaadjes van de takjes oregano. Hak alle kruiden fijn en houd enkel blaadjes basilicum apart voor de garnering. Doe het kippengehakt in een mengkom. Voeg toe: 1 fijngesnipperde ui, 1 teentje uitgeperst knoflook, met de helft van de kruiden, 1 theelepel zout en versgemalen peper. Kneed door elkaar en vorm er balletjes van ter grootte van een walnoot.

Stap 2

Verhit in een grote koekenpan 2 eetlepels olijfolie en bak de gehaktballetjes voorzichtig rondom bruin. Verhit intussen in een grote braadpan nog 2 eetlepels olie en bak de rest van de ui en 1 teentje knoflook ca. 3 minuten. Voeg toe: wortel, tomatenblokjes, rest van de groene kruiden, zout en peper. Laat aan de kook komen . Leg de gehaktballetjes in de saus en laat op laag vuur ca. 20 minuten zachtjes stoven.

Stap 3

Verhit in een wok 2 eetlepels olie. Bak de courgette-spaghetti ca. 1 à 2 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de courgette over vier borden en schep de gehaktballetjes met saus erop. Garneer met de achtergehouden basilicum.

*Oregano zit ook in de bakjes verse Italiaanse kruiden bij Albert Heijn. Natuurlijk kun je dit ook vervangen door gedroogde oregano. Gebruik dan 1 theelepel.

VOEDINGSWAARDE P.P.: 655 Kcal, 47 gram Vet,  32 gram Eiwit, 24 gram Koolhydraat

Bestellen kun je hier:

Cover Slanke keukenTitel : De Slanke keuken
Uitgever : Uitgeverij New Book Collective/M-Books
ISBN : 978 90 223 3523 9
Prijs : € 19,99

 

 

 

 

Kijk uit dit kookboekje komt de avocoadosalade met broccoli. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Eén reactie op “Kipgehaktballetjes met courgette-spaghetti”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *