Kaeng massaman; weleens van gehoord? Het is een echte (milde) Thaise curry, gemaakt van rundvlees met kokosmelk, noten, aardappels en laurierblad. Massaman stamt af van het woord ‘musulman’ oftewel ‘moslim’. Oorspronkelijk gebruikten de Thaise mensen hiervoor de specerijen van de moslim-handelsreizigers om hun gerechten een rijkere smaak te geven.
Curry is een verwarrend woord met verschillende betekenissen; bedoel je het gerecht, of bedoel je de curry-pasta of misschien het kruidenmengsel kerrie. Het zit zo: in ieder geval is het een verzamelnaam voor een aantal Aziatische gerechten die gestoofd zijn in een saus. Je komt curry-gerechten tegen in India, Maleisië en Thailand. Maar de basis is altijd een specerijenmix; de zogenaamde curry-pasta.
In Thailand kennen ze 5 soorten curry-pasta: groene curry, rode curry, gele curry, penang curry en massaman curry. Dit recept is afkomstig uit het kookboekje Curry’s. We hebben het iets aangepast en nog wat versimpeld. We gebruiken nu voorgekookte en geschilde krielaardappeltjes en een kant-en-klare curry-pasta en het resultaat was verrukkelijk. Lekker makkelijk, je moet er alleen even de tijd voor nemen.
Welke wijn bij massaman curry van rundvlees?
Deze massaman curry smaakt licht pittig en zacht romig. Mals rundvlees en aardappeltjes zijn lekker gestoofd. Wij dronken er een gekoelde rosé bij uit de provence (Mirabeau Etoile) van Gall & Gall. Voldoende power om overeind te blijven, maar verfrissend als tegenhanger van de curry. Een excellente keus!
Maar andere opties zijn: chardonnay uit Californië, Beaujolais of een Nero d’Avola.
6 personen | 30 minuten + 1 ½ uur stooftijd |
Ingrediënten
- 50 gram ongezouten pinda’s
- 750 gram runderstoofvlees (bv sucadelappen)
- zout, versgemalen peper
- 3 eetlepels (rijst)olie
- 1 ui, in halve ringetjes
- 1 rode peper, fijngesnipperd
- 2 pakjes Thaise massaman curry pasta (Conimex)
- 500 gram voorgekookte krielaardappeltjes (koeling)
- 200 ml runderbouillon
- 1 blikje kokosmelk (400 ml)
- 2 laurierblaadjes
- 3 eetlepels suiker
- 2 eetlepels vissaus
- 1 eetlepel tamarindepasta
- verse koriander
Stap 1
Rooster de pinda’s in een droge koekenpan lichtbruin. Laat afkoelen en hak ze grof.
Stap 2
Bestrooi de rundvleesblokjes met zout en peper. Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees in 2 gedeelten rondom bruin. Schep uit pan. Voeg eventueel nog 1 eetlepel olie toe en verhit opnieuw. Bak de ui en rode peper in ca. 2 minuten lichtbruin. Roer de currypasta erdoor en bak even mee tot het begint te geuren. Voeg de aardappelen en het vlees toe en schep om. Laat ca. 2 minuten op een middelhoog vuur bakken. Blus af met de bouillon en de kokosmelk. Breng opnieuw aan de kook. Voeg toe: laurierblaadjes, suiker vissaus, tamarindepasta en de grof gehakte pinda’s. Leg de deksel op de pan en laat op een laag vuur ca. 1 uur zachtjes stoven tot het vlees zacht is, af en toe doorroeren.
Stap 3
Haal de deksel van de pan en laat de curry nog 30 minuten verder gaarstoven, zodat de saus een beetje indikt. Bestrooi aan tafel eventueel met verse koriander.
Lekker met basmati rijst en geroerbakte Thaise groentemix.
Titel : Curry’s
Auteur : Sophie Matthys
Uitgever : Uitgeverij Manteau (New Book Collective)
ISBN : 978 90 223 3649 6
Prijs : € 19,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen