Meatless Monday

Dame blanche met bieten-chocoladesaus van Seppe Nobels

Vandaag is het Valentijnsdag! Verwen je lief met deze bijzondere Dame blanche oftewel ‘Coupe Mont Blanc’. Je weet wel dat ijsdessert uit de oude doos: vanille-ijs met warme chocoladesaus. Alleen deze chocoladesaus is net even anders. Je maakt hem namelijk met bietensap, met ingrediënten die lustopwekkend zijn. Garneer dit dessert vervolgens met wat gedroogde (eetbare) rozenblaadjes en je bent gegarandeerd (samen) in de zevende hemel.

Groentekok Seppe Nobels
Portret Seppe Nobels

Dit recept is afkomstig uit het ‘Gouden kookboek van 2021’; een duimendik kookboek (608 pagina’s!) met de zeer eenvoudige titel ‘Een kookboek’. Geschreven door de Beste Groentechef van de Benelux Seppe Nobels uit Antwerpen.
Hij kookt al jarenlang de sterren van de hemel in zijn Antwerpse restaurant Graanmarkt 13. Afgelopen jaar (2021) ontving Seppe ook nog eens een groene Michelinster voor zijn op groenten geïnspireerde keuken en duurzame filosofie.

450 klassiekers in één boek

Voor dit boek verzamelde hij 450 van zijn klassieke recepten die iedereen gemakkelijk in zijn eigen keuken kan klaarmaken. Deze bijzondere Dame Blanche is daar een duidelijk voorbeeld van. En eigenlijk is deze saus nog veel lekkerder dan de traditionele. Je proeft namelijk niet echt biet, maar de chocoladesaus wordt door toevoeging van het bietensap lichter, eleganter en prachtig smeuïg. AANRADER!

Welke wijn bij dame blanche met bieten-chocoladesaus?

Muscat Baumes de Venise of een van de andere zoete Muscats is dé keus bij bijna alle soorten roomijs. Maar een glaasje Madeira (de zoetere types zoals bual of malmsey) zal het hier ook goed doen.

Dame blanche met bieten-chocoladesaus

Dame blanche van Seppe Nobels

Voorbereiding: 5 minuten
Deze dame blanche maak je met bietensap. Dat zorgt voor verrassing en smeuïgheid. Recept van groentechef Seppe Nobels, winnaar Gouden Kookboek.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

Bereiding
 

  • Breng het bietensap aan de kook met de honing. Breek de chocolade in stukken en smelt het in het sap. Roer de boter erdoor. Laat afkoelen*.
  • Verdeel het ijs over 4 bordjes. Schenk er wat saus naast. Bestrooi met cacaopoeder en eventueel de rozenblaadjes.

Notities

* Als de saus te dik is geworden na het afkoelen kun je hem kort voor het serveren nog even verwarmen.

Een Kookboek: 5e titel van Seppe

Een kookboek is de vijfde titel van groentechef Seppe Nobels. In dit boek verzamelde hij zijn 450 klassiekers. Al eerder plaatsten wij een recensie over Graanmarkt 13 (ook naam van zijn restaurant) en Vegetables that sparkle the conversation.

 

Een Kookboek’ bestel je hier:

Cover Een Kookboek van Seppe NobelsTitel : Een Kookboek
Auteur : Seppe Nobels
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 94 0147 4030
Prijs : € 45,-

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.