Voor het weekend

Sambal goreng udang

Pittige garnalen met kokos, oftewel op z’n Indonesisch Sambal goreng udang, is een recept afkomstig uit het ‘Basisboek Indonesië’. Een kookboek met meer dan 130 stap-voor-stap-recepten. Geschreven door de Nederlands-Australische Francis Kuijk. Ze heeft Indonesische roots en werd in Nederland bekend door haar deelname aan Heel Holland Bakt.

In het intro van het recept vertelt Francis het volgende: ‘Ja, alweer een van mijn lievelingsgerechten. Een aantal jaren geleden deed ik mee aan een kookwedstrijd op televisie, waar blind gejureerd werd door twee bekende chef-koks. Een van de twee merkte op: “Hier kookt iemand die is opgegroeid met deze keuken.” De ander zei: “Dit mag je me elke dag wel voorschotelen, wat een smaakexplosie!” Ik was het hier natuurlijk helemaal mee eens en ook heel erg blij mee!’  En wij bij I Love Food & Wine hebben ook weergaloos gesmuld! Een aanrader dus! Bovendien in 25 minuten op tafel.

Welke wijn bij Sambal goreng udang?

Het zijn stevige grote garnalen die omhuld zijn met een pittig kokosmengsel. Ingrediënten als rode peper, citroengras, limoenblad en friszure tamarinde vragen om wijn met goede zuren. Denk aan Sauvignon Blanc, Chenin Blanc of Riesling. Ook een rosé met een licht zoetje zoals de Chiaretto Bardolino of een kruidige Spaanse rosé doen het uitstekend.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 3 kemirinoten
  • 2-3 rode pepers, in ringetjes
  • 1 ui, gehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 gram trassi
  • zout
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 stukken laoswortel van 1 cm, geschild
  • 3 (Indonesische) laurierblaadjes (salam)
  • 1 stengel citroengras (sereh), in 3 stukken en gekneusd
  • 6 limoenblaadjes (djeruk purut)
  • 15 gram Javaanse suiker (gula djawa)
  • 50 gram santen, gehakt
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 500 gram rauwe grote garnalen, gepeld en schoongemaakt

Stap 1

Rooster de kemirinoten in een droge koekenpan lichtbruin. Doe ze samen met de rode peper, ui, knoflook, trassi en 1 theelepel zout in de vijzel of in het kleine bakje van de staafmixer. Pureer tot een boemboe.

Stap 2

Verhit de olie in een wok. Bak de boemboe, laos, laurier, citroengras en limoenblaadjes 3 minuten. Roer de suiker, santen en tamarindepasta erdoor en laat iets indikken.

Stap 3

Voeg de garnalen toe en bak ze omscheppend 3-5 minuten tot ze roze zijn. (Verwijder de citroengras en blaadjes). Combineer met nasi goreng uit hetzelfde kookboek. Zie hier het recept!

 

Het kookboek

Heerlijk  basis-kookboek over de Indonesische keuken met 130 stap-voor-stap recepten. Geschreven door de Nederlands-Australische Francis Kuijk met Indonesische roots. Ze werd in 2016 bekend als finalist van Heel Holland Bakt. Sindsdien geeft ze workshops en demo’s waarin de authentieke Indonesische keuken centraal staat.

Bestellen kun je hier:

cover Basisboek IndonesischTitel : Basisboek Indonesisch
Auteur : Francis Kuijk
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 208 7
Prijs : € 30,95

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *