Meatless Monday

Zijden tofu met koriandersaus (vegan)

Vaker vegan op tafel; ik hoor het steeds meer om mij heen. Vegetarisch lukt wel, maar vegan is nog wat lastiger. Met tahoe, oftewel tofu, heb je dan een uitstekend ingrediënt te pakken om hier invulling aan te geven. Maar is het ook lekker? ‘Ja’, zegt Emma de Thouars vol overtuiging in haar allernieuwste kookboek Tofu, ‘tofu is namelijk verrassend veelzijdig’. Daar is dit recept van ‘Zijden tofu met koriandersaus’ een uitstekend voorbeeld van. Bovendien razendsnel op tafel! Doen dus, want zo word je net als Emma een liefhebber van tahoe.

Portret Emma de Thouars
Portret Emma de Thouars

Op zich is tofu vrij neutraal van smaak. Dus de koriandersaus is hier de smaakmaker. Emma noemt dit een ‘lekker-op-alles-saus’. In het intro van het recept vertelt ze het volgende:

Ik ben groot voorstander van lekker-op-alles-sauzen. Vooral omdat ze je, als het goed is, zelf een beetje doen nadenken in de keuken. Deze lekker-op-alles-saus met veel koriander doet het goed op tofu, maar ik at hem de volgende dag ook op een cracker met roomkaas en tomaat.’

Wat is zijden tofu?

Er zijn veel verschillende soorten tahoe, oftewel tofu, te koop. Alle tofu wordt gemaakt van sojamelk, maar het verschil zit hem in de manier waarop de tofu wordt gemaakt, welk middel wordt toegevoegd om de tofu te maken en de hoeveelheid vocht die erin zit. Zijden tofu wordt gemaakt met gips, waardoor de tofu net aan bindt en opstijft, een beetje zoals panna cotta. Zijden tofu kun je vanwege de zachte structuur beter niet frituren. Hij is heerlijk om gewoon koud te eten, maar stomen of stoven in een saus gaat ook goed. Aanbevelingswaardig is het merk Unicord of Fortune, te koop bij de toko.

 

Welke wijn bij zijden tofu met koriandersaus?

Bij deze zachte tahoe met pittige lichtzure koriandersaus en krokante pinda’s is de saus richtinggevend voor de wijn. Kies voor kruidige witte wijn, zoals bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland. Die kruidigheid sluit perfect aan bij deze koriandersaus.

Tofu met koriandersaus uit het kookboek tofu van Emma de Thouars

Zijden tofu met koriandersaus

Voorbereiding: 10 minuten
Zachte tahoe met een pittige lichtzure koriandersaus uit het kookboek Tofu van Emma de Thouars. Deze saus brengt tahoe naar een hoger level. Bovendien in 10 minuten op tafel. Serveer met witte rijst.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 30 gram verse koriander
  • 1 teen knoflook gepeld
  • 50 ml neutrale rijstolie
  • 2 theelepels chilivlokken
  • ¼ theelepel kristalsuiker
  • ¼ theelepel ve-tsin
  • 1 eetlepel zwarte azijn
  • snuf versgemalen witte peper
  • snuf zout
  • 1 theelepel geroosterd sesamzaad
  • 300 gram zijden tofu
  • 2 eetlepels pinda’s in crispy chili van Lao Gan Ma
  • of andere chili-crisp

Extra nodig

  • stoompan of -mand

Bereiding
 

  • Breng water aan de kook in een stoommand of -pan. Snijd de tofu in plakken van 2 centimeter en leg in een bord dat in je pan of mand past. Stoom de tofu 6 minuten.
  • Hak de koriander en knoflook grof en pureer samen met de neutrale olie, chilivlokken, kristalsuiker, ve-tsin, zwarte azijn en een snuf versgemalen witte peper en zout met een staafmixer of in de keukenmachine. Roer het geroosterd sesamzaad er op het laatst doorheen.
  • Neem de tofu uit de stoompan en schep de saus en de pinda’s of andere chili-crisp erover. Lekker met witte rijst.

We plaatsen al eerder een recept uit dit kookboek: pad prakow

 

Het kookboek Tofu

Op haar reizen door Azië is Emma de Thouars verliefd geworden op tofu. In dit kookboek legt ze uit welke soorten tofu er allemaal zijn en dat je er veel meer mee kunt doen dan alleen gebruiken als een vleesvervanger.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

cover TofuTitel : Tofu
Auteur : Emma de Thouars
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
ISBN : 978 90 388 188 40
Prijs : € 23,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept