Carpaccio van gerookte zalm met dilledressing

Witte wijn en gerookte zalm zijn niet altijd de beste maatjes! Dat betekent extra opletten om de juiste partner te vinden. Hoezo denk je misschien? De oorzaak is het grote verschil in zuurgehalten. Gerookte zalm heeft een hoge PH waarde (=laag zuurgehalte). Dat past niet bij een wijn met een hoog zuurgehalte, zoals bijvoorbeeld Riesling of Sauvignon Blanc. Zo’n combinatie veroorzaakt een vreemd ijzerachtig gevoel in de mond.

Welke wijn bij carpaccio van gerookte zalm?

Dus met ander woorden: neem geen onnodig risico en schenk een witte wijn met zachte zuren zoals de Pimpala Road Chardonnay van Geoff Merrill uit McLaren Vale Australië. Een wijn die bij uitstek geschikt is als partner van gerookte vis, zoals dit gemakkelijke voorgerecht van gerookte zalm met dilledressing. De fluwelen zachtheid van de vis sluit helemaal aan bij het ronde karakter van de wijn. De aanwezigheid van houtlagering in de wijn (je proeft zachte vanillearoma’s) harmonieert mooi met het rooksmaakje van de vis.

Muziek: een van mijn favorieten: de Scandinavische zangeres Ane Brun met het nummer Changing de seasons.

4 personenca. 10 minuten

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels fijngeknipte verse dille
  • zout, versgemalen peper
  • 200 gram wilde gerookte zalm
  • 6 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 12 appelkappertjes

Stap 1

Klop een dressing van olijfolie, citroensap, dille. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Spreid de wilde zalm uit over 4 platte borden. Verdeel de dilledressing erover. Garneer elk bord met 3 halve kerstomaatjes en 3 appelkappertjes. Lekker met stokbrood.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *